Fast
Al 4-lea an la rând cu campion nou

Cei mai buni ai săptămânii: Dominic Thiem și Stefanos Tsitsipas se vor înfrunta în finala ATP Finals 2019.

Treizecizero | 17 noiembrie 2019

Până la urmă, cei mai în formă jucători ai săptămânii au ajuns în finală: Dominic Thiem și Stefanos Tsitsipas, câștigătorii grupelor lor, dar și, important de reamintit, doi dintre cei mai în formă jucători din bucata de sezon post-US Open, își vor disputa trofeul duminică. Va fi prima apariție în finala de la ATP Finals pentru ambii; Dominic a trecut prima dată de grupe anul acesta, după trei eliminări succesive din grupe, în vreme ce Tsitsipas e la prima lui participare la Londra. Oricare dintre ei va câștiga, va fi cel mai important titlu al carierei. Thiem mai are în cont un trofeu precum cel de la Indian Wells, dar câștigarea ATP Finals ar fi un pas în plus.

Ca să ajungă în finală, Domi a fost o idee mai aproape de jocul din primele două etape ale grupei – acele grozave victorii cu Djokovic și Federer – , după ce în ultima etapă pierduse cu Berrettini într-un meci fără vreo miză în clasament pentru el. În semifinala cu Zverev, pe care l-a dominat în head-to-head, câștigând anterior cinci din cele șapte întâlniri ale lor, Thiem a făcut un joc matur și solid per total, depășindu-și prin robustețe adversarul – asta deși l-a chinuit o răceală în ultimele zile. Serviciul nu i-a mers la cote grozave și a trebuit să înfrunte mingi de break în două ocazii din primul set, dar Thiem a fost excelent pe serviciul al doilea. Dincolo, Zverev n-a întâmpinat probleme în primele cinci game-uri pe serviciu, însă s-a tăiat la 5-6, predându-și serva cu o dublă greșeală, iar jocul lui avea să se destrame curând. Atunci când a avut oportunități, Thiem și le-a luat fără să stea pe gânduri, lucru ce i-a permis să închidă relativ repede meciul în fața campionului de anul trecut și să-l califice în a șaptea finală a sezonului.

Patru dintre aceste finale au fost reușite pe hard-court, încă o dovadă a saltului pe care l-a făcut Thiem în acest sezon: „Domi pare să fie la vârful abilităților sale acum”, a observat și Federer. Thiem s-a mai asigurat, de asemenea, că va încheia sezonul pe locul 4, un career-best.

N-a putut sparge însă blocada trio-ului Nadal – Djokovic – Federer, care acaparează primele trei locuri pentru a opta oară din 2007 încoace.

Cei trei super campioni au însă probleme în a mai triumfa la turneul de final de sezon de la Londra. Meciul de duminică va însemna al treilea an consecutiv în care Big 3 nu mai câștigă la ATP Finals, după triumfurile lui Dimitrov în 2017 și Zverev în 2018. Anterior avusesem de asemenea un campion în premieră – Andy Murray, în 2016.

Va fi o finală între doi jucători cu rever cu o mână, doi jucători care se înțeleg bine și se respectă mult. „Suntem amândoi jucători foarte ofensivi. Stefanos are un joc foarte plăcut de urmărit. Îmi place mult să mă uit la el când joacă și abia aștept meciul”, a spus Domi, în vreme ce Tsitsipas, câștigător azi contra lui Roger Federer, a spus că „Dominic m-a inspirat să fiu o versiune mai bună a mea pe teren”.

Thiem și Tsitsipas s-au întâlnit de șase ori până acum, cu austriacul câștigând în patru rânduri. Pe hard e 3-1 și, notabil, cel mai recent duel al lor a fost de asemenea o finală, cea disputată recent la Beijing, unde Dominic a câștigat, 3-6, 6-4, 6-1.

Așa se va termina un turneu care, spre deosebire de alți ani, a fost unul excelent. Câteva meciuri memorabile, fie prin calitatea nivelului, fie prin dramă, fie prin rezultat. Și o finală care aduce două noutăți într-o astfel de fază, punând față în față doi dintre jucătorii cu un impact masiv asupra acestui sezon.