Fast
Cehia câștigă iar Fed Cup

Cehia își continuă dominația în Fed Cup: specialistele competiției câștigă titlul chiar și fără vedetele sale

Radu Marina | 11 noiembrie 2018

Dominația Cehiei în Fed Cup continuă cu încă un titlu, al șaselea în ultimele opt sezoane și al 11-lea la total, după victoria (3-0 la general) în fața SUA, deținătoarea titlului.

Dincolo de confirmarea forței pe care echipa Cehiei o are în Fed Cup, acest titlu mai reprezintă și o modalitate perfectă de rămas bun pentru Lucie Safarova și Barbora Strycova, două jucătoare ce au contribuit semnificativ la crearea acestei echipe atât de greu de învins în ultimii ani.

Lucie Safarova a anunțat, în urmă cu două zile, că se va retrage oficial din tenis după Australian Open, iar Barbora Strycova a jucat (și câștigat) în acest weekend la Praga ultimul ei meci în Fed Cup, urmând a se retrage din echipa de Fed Cup a Cehiei după această finală.

Un deznodământ fericit, așadar, pentru cele două jucătoare. Lucie, prezentă la finală doar ca spectatoare, se vede nevoită să-și încheie cariera mult prea devreme, după trei ani dificili, cu multe probleme de sănătate, care s-au acutizat pe măsură ce a continuat să joace și să-și tot dea șanse de a reveni.

Fost lider mondial la dublu, câștigătoare a cinci titluri de Grand Slam la dublu și finalistă la Roland Garros în 2015 la simplu, Safarova a explicat într-un interviu pentru o publicație din Cehia că a știut din timpul acestui sezon că 2018 va fi ultimul ei an complet în circuitul WTA, văzând că problemele de sănătate nu-i dau pace. Dar tot ea mărturisea că, în final, se consideră împăcată și fericită cu realizările și cariera ei.

Revenind acum la ce s-a întâmplat în aceste două zile la Praga, scorul general de 3-0 nu spune povestea completă a întâlnirii Cehia – SUA. Întâlnirea a fost mult mai echilibrată decât mulți s-ar fi așteptat în momentul în care America și-a anunțat echipa. Katky Rinaldi s-a putut baza doar pe Danielle Collins (36 WTA), Sofia Kenin (52 WTA), Alison Riske (63 WTA) și Nicole Melichar (876 WTA, locul 15 în clasamentul de dublu). Lucrurile s-au mai echilibrat pe hârtie când Cehia, la rândul ei, nu s-a putut baza pe vedetele ei.

Fără surorile Williams, Sloane Stephens, Madison Keys sau Coco Vandeweghe, SUA a dat o replică nemaipoimenită unei echipe a Cehiei (Siniakova, Strycova, Krejcikova) care și-a demonstrat calitatea chiar și după retragerea Karolinei Pliskova ori a absenței Petrei Kvitova, cauzată de o răceală.

Echipa Statelor Unite a pierdut o finală, dar a câștigat o jucătoare. Intrată în top 100 în acest an și deja cu două victorii bifate vs. top 10 (Garcia, Goerges), Sofia Kenin, în vârstă de doar 20 ani, a avut un debut impresionant în Fed Cup: a fost singura jucătoare din echipa SUA care a reușit să câștige măcar un set în fața adversarelor sale (Alison Riske a fost învinsă, 3-6, 6-7 în meciul al doilea de Siniakova) și a fost responsabila principală pentru faptul că această finală, deși dezechilibrată ca scor, a avut dramă cât cuprinde și multe momente spectaculoase.

După ce sâmbătă a reușit să o țină o vreme în șah pe experimentata Strycova (6-7, 6-1, 6-4 pentru cehoaică), astăzi, în al treilea meci, contra Katerinei Siniakova, Sofia Kenin și-a depășit limitele. Și-a arătat însă și lipsa de experiență atunci când a avut șansa de a servi pentru meci, după o revenire de la 5-7, 0-3 și mingi de dublu break.

Decisivul a fost o luptă a nervilor tari, câștigată de jucătoarea mai obișnuită cu astfel de episoade. Însă până să treacă linia de final, Siniakova a trebuit să se folosească de toată experiența ei pentru a face față unei jucătoare tenace, care a sperat și încercat totul, până la ultima minge.

Și ce exemplu mai bun pentru asta putem avea decât game-ul cinci din decisivul acestui meci: un game care a durat 19 minute, a avut 10 egalități și șapte mingi de break apărate de cehoaică. Care a fost răspunsul americancei după acest game nebun care a dus-o pe Siniakova la 4-1? Un hold (după două mingi de break salvate), un break și alte două game-uri consecutive care au pus-o în poziția de a duce primul său punct echipei SUA, ajungând la acele două mingi de meci consecutive la 5-4. Dar care au dispărut rapid după câteva mici erori, care i-au permis Siniakovei să preia controlul partidei. Mici erori cauzate, în principal, de acele emoții firești și greu de controlat pentru cineva care n-a mai jucat până în această săptămână vreun meci în Fed Cup și n-a mai simțit până la acest meci asemenea presiune pe umerii ei.

Cehia își reconfirmă, astfel, statutul de super putere în Fed Cup cu încă un titlu, obținut în fața celei mai titrate echipe din istoria Fed Cup, SUA având 18 trofee câștigate. O victorie cu SUA într-o finală era exact ceea ce le lipsea cehoaicelor, care nu mai reușiseră să învingă SUA de mai bine de 30 de ani.

Următoarea ocazie în care Cehia va fi pe teren în Fed Cup va fi în debutul anului următor, când vor primi acasă vizita României. Chiar și cu relativ puțin timp rămas la dispoziție, cum vor arăta cele două echipe la ora meciului rămâne o enigmă.

Fotografii: Jimmie48Photography

 

***

SHOP 30-0: Tricoul „N-o să”, inspirat de Simona Halep

Un tricou cu un design ultramodern, care transmite un mesaj puternic. Inspirat de titlul câștigat de Simona Halep la Roland Garros, „N-o să” este tricoul care nu mai are nevoie de nicio explicație. Când toată lumea îți spune că n-o să reușești, că n-o să te poți ridica deasupra obstacolelor de tot felul, ambiționează-te și arată-le că se înșală. Apoi inspiră-i pe alții!

Comandă tricoul „N-o să” de aici.