Fast
#RG17: 6 idei notabile

Ce s-a întâmplat notabil în ziua a doua la Roland Garros: Rafa și Novak apar, Fran dispare

Radu Marina | 30 mai 2017
Roland Garros este oferit de

Garbine Muguruza începe cu dreptul turneul. În meciul cu Francesca Schiavone, campioana en-titre a arătat pe alocuri excelent; a luat mingea devreme, s-a năpustit cu toată forța la retur și a urcat la fileu de câte ori a avut ocazia – însă a alternat momentele bune cu aceleași căderi pe care le-am mai tot văzut de-a lungul sezonului. Momente care puteau să o coste setul doi, acolo unde Francesca a preluat inițiativa, a variat lungimea mingilor și a lovit din plin cu reverul cu o mână. Pentru Francesca, acesta a fost ultimul Roland Garros, turneu pe care l-a câștigat în 2010 și la care a făcut finala în 2011.

Nadal și Djokovic merg mai departe. Cu excepția setului doi, acolo unde Paire a avut o minge de break pe serviciul doi al lui Rafa la 4-3, Nadal a părut în control, a lovit curat și cu încredere. Djokovic a câștigat și el în trei seturi cu Granollers, chiar dacă nu a impresionat, dar a jucat bine în momentele importante.

Gilles Simon, eliminat încă din primul tur. Gillou a fost expediat în patru seturi de gruzinul Basilashvili; Ultima dată când Simon a fost eliminat în primul tur de la Roland Garros a fost acum 9 (!) ani, când a pierdut la Radek Stepanek. Înfrângerea nu-i neapărat surprinzătoare, având în vedere că în ultima perioadă Simion a pierdut devreme la toate turneele pe zgură, multe dintre înfrângeri cu scoruri destul de drastice, iar pe de altă parte, Nikoloz Basilashvili are un sezon solid cu rezultate bune, în special pe zgură.  

Milos Raonic, statistici impecabile în primul meci. După mai multe luni în care s-a tot confruntat cu tot felul de accidentări și a trebuit să se retragă de la o serie de turnee importante (Miami, Indian Wells, Monte Carlo), Raonic pare că revine treptat la o formă bună. În meciul cu Darcis, totul a mers. A servit 15 ași, a pierdut doar cinci puncte cu primul serviciu, a făcut doar 16 erori neforțate, nu și-a pierdut niciodată serviciul și a avut aproape 50 de lovituri direct câștigătoare.

Karolina Pliskova trece testul dificil din primul tur. Un meci cu Saisai Zheng nu-i deloc facil; a simțit asta și Pliskova. Zheng e una dintre puținele jucătoare din circuit de la care nu știi la ce să te aștepți; face serviciu-voleu, e capabilă să stea în schimburi prelungite, să pună scurte din retur, să vină des la fileu, să te oblige să joci o minge în plus. Problema cu tipul ăsta de joc? E plăcut de urmărit, dar nu-i întotdeauna eficient.

În primul set, Pliskova a fost condusă cu 4-5, 15-30; dar de acolo a mai cedat doar 3 game-uri. A dictat cu forehand-ul, a evitat să mai intre în schimburile mai lungi care o dezavantajau clar, a fost mai incisivă la retur, iar chinezoaica a cedat treptat meciul.

Ce altceva. Kristina Mladenovic le-a dat emoții fanilor de pe Chatrier, dar până la urmă a întors cumva meciul cu Jennifer Brady, cea care făcea turul 4 la Australian Open, dar apoi n-a mai câștigat un meci în main draw-uri. Kiki a fost condusă cu 3-0 în decisiv și a acuzat dureri la spate, dar a câștigat cu 9-7 în decisiv; meciul a durat 3 ore.

După ce a ajuns în finală la Strasbourg săptămâna trecută, Gavrilova a pierdut astăzi în primul meci cu Mertens. O altă eliminare surprinzătoare este cea a lui Jack Sock, învins în trei seturi de Jiri Vesely. Tot la categoria eliminări premature ar putea intra și Jelena Jankovic care a pierdut la olandeza Richel Hogenkamp, care vine din calificări și s-a calificat pentru prima dată în carieră în turul doi la Roland Garros. Mai e relevantă și eliminarea lui Lucie Safarova; fosta finalistă a fost învinsă de Cepede-Royg.

În meciul de cinci seturi care n-a mirat pe nimeni că a avut nevoie de cinci seturi, Fabio Fognini a luat decisivul cu Tiafoe la zero, după ce pierduse setul patru la 1. Tot în cinci seturi a trecut Steve Johnson de japonezul Sugita, într-un meci-continuare din prima zi.

Tot azi și-a făcut o rară apariție și Ernests Gulbis; letonul a pierdut cu Cilic, apoi ne-a anunțat că sensul vieții pentru el ar putea să nu mai includă tenisul.

În fine, Sasha Zverev și Fernando Verdasco revin marți pe Chatrier pentru un meci simplificat la cel mai bun din trei seturi, după ce întunericul i-a oprit la 1-1 la seturi în seara asta. Asta e o informație importantă, pentru că ar putea avea un impact asupra meciului Simonei Halep. Simona și Jana Cepelova sunt programate în ultimul meci al zilei pe Chatrier, care devine acum al 5-lea, deci sunt ceva șanse ca el să nu poată fi încheiat marți seara.

Programul complet al zilei.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de