Fast
Premiere pentru tinerii români

Ce face noul val din tenisul masculin românesc. Filip Jianu devine al doilea român în ATP, Nicholas Ionel e neînvins de 10 meciuri, Nini Dică și Cezar Crețu obțin primul lor trofeu în circuitul profesionist

Radu Marina | 22 septembrie 2019

Tenisul masculin românesc trece printr-o perioadă dificilă, chiar neagră dacă ne aruncăm privirea spre clasamentul actual ATP, unde în acest moment România are un singur jucător clasat în top 100 (Marius Copil) și un al doilea în top 500 (Filip Jianu; de mâine, Dragoș Dima va coborî în top 800, neputând să-și apere titlul cucerit anul trecut la Sibiu Open). 

Dar, ca și în viață, oricât de grea ar fi o situație, tot apar lucruri de care te poți agăța cumva. În cazul nostru, avem o generație nouă de jucători care încep să facă pași spre circuitul profesionist. Doar în ultimele luni, patru jucători români sub 19 ani – toți cu rezultate frumoase la juniori  – au reușit să câștige primul lor trofeu în circuitul profesionist, urcând locuri considerabile în clasamentul ATP. Sunt rezultate încurajatoare, dat fiind contextul în care aceste victorii vin, cât mai ales pentru că, în general, tranziția juniorat – circuitul profesionist e dificilă, plină de capcane și fără prea multe garanții. Sunt pași făcuți în direcția potrivită. 

Filip Jianu, care a împlinit 18 ani pe 18 septembrie, a câștigat în urmă cu trei luni primul lui titlu în circuitul ITF (M15, Tabarka). Trofeul din Tunisia a fost apoi, în august, dublat cu cel mai important titlu al lui de până acum (M25, Pitești). La astea se mai adaugă o finală și o semifinală (M15), dar și victorii în turnee challenger (pe prima a obținut-o acum o săptămână la Istanbul, a doua a venit la Sibiu Open, săptămâna asta). Toate aceste rezultate îl vor duce pe Filip, cel care a urcat până pe locul 5 la juniori și s-a calificat în semifinale la Australian Open, respectiv sferturi la Roland Garros, aproape de Top 450 (cea mai bună clasare personală). 

Jianu, care va fi de săptămâna viitoare al doilea cel mai bun jucător al României, n-a fost deloc departe de prima lui calificare în sferturile de finală ale unui turneu challenger, el având șansa de a servi pentru meci în optimile de finală de la Sibiu cu slovacul Alex Molcan. N-a reușit să obțină victoria, dar astfel de șanse vor mai apărea.

Filip a făcut pași mari de la copilul care, în 2014, încă nu știa dacă va merge spre marea performanță, dar care studia temeinic mecanica loviturilor de dreapta lui Nadal, Federer și Djokovic (ca o paranteză aici, loviturile lui de rever și forehand sunt relativ asemănătoare cu ale lui Novak). A devenit, întâi, un junior de excepție, iar acum se află în plin proces de intrarea pe scena mare a tenisului. Nu-i o misiune ușoară, dar are toate calitățile să o facă și să devină unul dintre cei mai buni jucători ai României. 

Nicholas David Ionel este al doilea jucător român care a obținut niște rezultate remarcabile în ultimele luni. Aici, povestea e diferită față de a lui Filip: la doar 16 ani, David are deja o serie de 10 meciuri câștigate în circuitul profesionist, a câștigat două titluri ITF (M15) la rând și de săptămâna viitoare va urca în top 800 ATP. 

Precum Jianu, și David are o carieră remarcabilă la juniori, fiind campion în 2017 la Orange Bowl și semifinalist la US Open în proba de dublu anul acesta. Însă drumul lui către circuitul profesionist este cu adevărat impresionant: în august anul trecut obținea prima victorie în circuitul ITF, iar un an mai târziu, la doar 16 ani, ajunge să bifeze primele lui titluri în acest circuit, învingând jucători mult mai bine clasați și mai experimentați decât el. 

În urmă cu o săptămână, la Brașov, Ionel a câștigat primul său titlu, după cinci victorii în care a cedat doar două seturi. Iar săptămâna aceasta și-a continuat seria cu alte cinci victorii la Târgu Mureș, unde a câștigat al doilea titlu ITF consecutiv. În primul tur l-a învins pe Kirill Kivattsev, favoritul 2 al turneului și locul 529 ATP, urmând ca apoi, până în finală, să elimine trei jucători din România: Ștefan Paloși (6-1, 6-2), Bogdan Borza (6-4, 6-3) și Bogdan Apostol (7-6, 2-6, 6-3). 

În finală l-a avut ca adversar pe argentinianul Juan Ignacio Galarza, mai în vârstă decât Nicholas cu aproape 10 ani, favoritul 3 al competiției. Partida a durat aproape trei ore de joc, iar David a revenit de la 6-7, 2-4 la 6-7, 7-5, 6-4 pentru al doilea său titlu ITF din tot atâtea săptămâni. O performanță deloc de neglijat. 

Turneul de la Târgu Mureș s-a încheiat cu încă o victorie, obținută în proba de dublu, acolo unde Nini Dică și Cezar Crețu s-au impus, reușind astfel primul lor titlu la nivelul circuitului ITF. Ambii în vârstă de 18 ani și cu cariere excelente la juniori au învins tot ce le-a ieșit în cale, eliminându-i pe favoriții 2 în primul tur, pe favoriții 4 în semifinale și pe favoriții 3 în finală. 

Atât Nini, câștigător Tennis Europe Junior Masters și finalist la Orange Bowl U16 în 2017, cât și Cezar, jucător clasat în top 100 la juniori, și-au făcut intrarea în clasamentul ATP în proba de simplu, dar mai ales la dublu, în urma rezultatului de săptămâna aceasta.

Foto: Ramona Toderaș