Fast
Recapitularea zilei

Ce e important de reținut din ziua a patra la Wimbledon

Radu Marina | 7 iulie 2017
Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Novak Djokovic merge fără emoţii în turul 3 după o victorie clară cu Pavlasek. Deși adversarul nu a opus prea multă rezistenţă, ceea ce face lucrurile mai greu de evaluat, jocul lui Nole pare că se leagă de la meci la meci. Azi a lovit solid cu forehand-ul, nu şi-a pierdut niciodată serviciul şi a fost în control total. Bineînţeles că la asta a contribuit şi replica lui Pavlasek; cu excepţia serviciului şi câteva lovituri de forehand câştigătoare, Pavlasek nu a impresionat. A fost mai mereu surprins de viteza mingii şi s-a deplasat greu, cumva firesc dacă ne gândim că cehul joacă într-o foarte mare măsură în turnee challenger. Djokovic, care, cu tot cu titlul de la Eastbourne, a alcătuit o serie rezonabilă de victorii consecutive, s-a declarat mulţumit de nivelul de azi şi spunea că se simte bine fizic.

Gulbis mai face un meci excelent, trece şi de Del Potro. A fost una din zilele alea în care tenisul lui Gulbis arată extraordinar. Cu excepţia momentului de la 5-4 în setul trei când şi-a pierdut serviciul după câteva erori, letonul a jucat la un super nivel. A fost ziua în care totul i-a ieşit. A returnat decisiv, a reuşit nişte super puncte la fileu, l-a lobat de 3-4 ori pe Delpo şi a găsit întotdeauna cele mai bune soluţii, mai ales cu lovitura de dreapta. Gulbis a terminat meciul cu 60 de lovituri câştigătoare, dublu faţă de Del Potro şi doar 22 (!) de greşeli neforţate. Următorul adversar pentru leton va fi Novak Djokovic, pe care l-a învins o singură dată în 7 meciuri, în 2009 la Brisbane, și despre care spunea că îl găsește un adversar foarte incomod.

Roger Federer câştigă cu Lajovic, merge în turul trei. După o replică foarte bună în primul set din partea sârbului, Federer a pus treptat stăpânire pe joc, lovind din ce în ce mai bine. Serviciul şi jocul la fileu au mers cel mai bine pentru elveţian: a pierdut doar 4 puncte la fileu din 20 jucate în ultimele două seturi, și doar 8 puncte cu serviciul. Federer spunea că a început meciul cu destule emoții, fără să-și explice de ce (“așa se mai întâmplă uneori”), așa că a intrat cu greu în meci, dar pe măsură ce a mai avansat, s-a mai liniştit. În meciul următor va juca, pentru a doua oară în Slamuri anul acesta, cu Mischa Zverev, pe care l-a învins recent pe iarbă la Halle.

Dudi Sela îl învinge surprinzător pe John Isner. Big John a pierdut un meci în care a servit 45 de aşi, a venit de 78 de ori la fileu şi a făcut 100 (!) de lovituri câştigătoare. Trebuie să fie dezamăgitor să pierzi un astfel de meci la asemenea cifre, dar Dudi Sela a fost mai atent la mingile de break, a încercat să forţeze greşeala şi să ţină cât mai mult de minge, şi i-a ieşit. E în turul trei la Wimbledon după mai bine de 7 ani; următorul adversar e Grigor Dimitrov, care a trecut în trei seturi de Marcos Baghdatis într-un meci plin de hot shot-uri, care îi aparţin, desigur.

Aga Radwanska a salvat două mingi de meci cu McHale. Meciul dintre Radwanska şi McHale a fost încă o mostră de cât de mult contează, cât de mult te pot ajuta sau te pot da înapoi nişte meciuri câştigate sau pierdute consecutiv contra unui adversar. McHale a jucat probabil unul dintre cele mai bune meciuri ale ei împotriva Radwanskai, a dictat cu forehand-ul, a dominat-o în multe momente pe poloneză, a avut două mingi de meci, dar a pierdut. De fapt, McHale a dat impresia  mai tot timpul că acele meciuri pierdute fără set contra Agăi atârnă greu. La mingea de set avută la 6-5 a făcut dublă greşeală; a ezitat, a jucat cu teamă şi cu greu, după multe egalităţi a reuşit să câştige primul set. În setul doi s-a ţinut la fel de bine, s-a dus la 5-2 în tiebreak, dar tot l-a scăpat; în decisiv să cedeze definitiv după ce şi-a pierdut serviciul la începutul setului trei. Victorie prețioasă pentru Aga, care trăiește să mai lupte încă o zi.

Kristina Mladenovic iese din nou devreme la Wimbledon, pierde la Alison Riske. Din șase prezenţe la Wimbledon, Mladenovic a reuşit o singură dată să treacă de turul doi, ceea ce face eliminarea ei de acum nu tocmai surprinzătoare. După un prim set câştigat fără mari probleme, Mladenovic a scăzut destul de mult nivelul, iar cu serviciul doi a fost foarte vulnerabilă; a câştigat în tot meciul doar 11 puncte şi a făcut 8 duble greşeli. Riske o va întâlni pe Coco Vandeweghe, pe care a învins-o în ultimele două meciuri. Meciul a fost marcat de un alt tip de asterisc: atât Kiki, cât și Alison s-au plâns de starea terenului și ambele au căzut de acord că nu mai vor să joace; însă supervisorul le-a spus că trebuie să continue. “Sunt mulțumită că nu m-am accidentat, în condițiile astea”, a spus Mladenovic.

Polona Hercog continuă revenirea, o învinge şi pe Varvara Lepchenko.  La fel ca şi Magdalena Rybarikova, Hercog e una dintre jucătoarele cu multe probleme de sănătate, accidentări repetate, căderi în clasament şi reveniri. Anul asta, Hercog a jucat doar patru turnee, iar aici vine din calificări. Săptămâna trecută, Polona a dat un interviu în care a vorbit de aceste accidentări şi spunea că au fost 8 luni oribile pentru ea. A avut o operaţie de apendicită, o accidentare la genunchiul stâng, o fractură de stres la un omoplat şi un ligament rupt la încheietura mâinii stângi. E o revenire importantă pentru Hercog, mai ales că e prima dată în carieră când se califică în turul trei la Wimbledon, învingându-le pe Antonia Lottner, Haas, Townsend, Beck şi azi pe Lepchenko.