Fast
Allez!

Ce e de știut și ce meciuri sunt de văzut în prima zi a turneului de la Roland Garros

Radu Marina | 26 mai 2019
Roland Garros este oferit de

Al doilea Grand Slam al anului stă să înceapă, iar una din tradițiile turneului de la Roland Garros este ziua de începere – e singurul Slam care debutează duminica. Ziua de start de anul acesta arată bine: are la start șapte campioni de Grand Slam (Roger Federer, Venus Williams, Angelique Kerber, Sloane Stephens, Garbine Muguruza, Marin Cilic), favoriți importanți (Karolina Pliskova, Stefanos Tsitsipas, Belinda Bencic, Kei Nishikori), finaliști sau semifinaliști anul trecut (Sloane Stephens, Marco Cecchinato), dar și jucători în formă (Petra Martic, Kristina Mladenovic, Diego Schwartzman).

Roger Federer vs. Lorenzo Sonego

(al treilea meci pe Philippe Chatrier, după ora 14:00, ora României)

Acesta va fi primul meci pe care Federer îl joacă la Roland Garros după o pauză de patru ani, ceea ce face ca partida să fie una așteptată în mod special. Numele adversarul poate nu spune prea multe; dar italianul de 24 de ani se află în cea mai bună perioadă a carierei sale. În 2019 a atins cel mai bun loc ATP (66) și a ajuns, în premieră, în sferturile unui turneu ATP 250 (Maroc, venind din calificări), respectiv ATP 1000 (Monte Carlo, venind din calificări).

Sonego, care nu a mai jucat niciodată contra lui Federer, va fi la primul său meci pe tablou la Paris. În timp ce pentru Federer asta va fi a 18-a prezență la Roland Garros, la 20 de ani de la debut. Între 2005 – 2015, Federer a ajuns în patru finale, a câștigat un titlu și cu o singură excepție (2014), niciodată nu a pierdut mai devreme de sferturi.

Venus Williams vs. Elina Svitolina

(al treilea meci pe Simonne-Mathieu, după ora 14:00, ora României)

Este, poate, cel mai așteptat meci al zilei. Un contrast de stiluri între două jucătoare din generații diferite, care nu traversează cea mai fastă perioadă, ambele fiind afectate de accidentări. Dar, cu toate astea, sunt capabile să producă spectacol, tocmai pentru că vorbim de o confruntare între două stiluri complet diferite – care tind să fie duse spre perfecțiune.

Care dintre cele două a tras lozul câștigător? E imposibil de spus. Venus va aduce un tenis super agresiv pe care Svitolina nu-l agreează mai deloc deloc. Iar Elina va pune pe masă un tenis echilibrat, cu un plus spre jocul de contraatac și defensivă, adică exact stilul care scoate în evidență vulnerabilitățile americancei.

Garbine Muguruza vs. Taylor Townsend

(primul meci pe Simonne-Mathieu, ora 12:00)

Deși e o confruntare relativ dezechilibrată, se cuvin câteva mențiuni. În prima lor confruntare, Muguruza, fostă campioană aici, vine după patru înfrângeri în ultimele șase meciuri jucate. Townsend e la Slamul preferat, la care a pierdut o singură dată în primul tur din cinci prezențe.

Un lucru cert: vom vedea veniri la fileu și servicii-voleu în serii (Townsend), dar și foarte multe atacuri fulgerătoare, venite parcă de nicăieri (Muguruza). Bonus: e primul meci pe noua arenă construită la Roland Garros; Simonne-Mathieu e un motiv de mândrie pentru francezi: o arenă construită chiar în mijlocul unor sere din grădina botanică de la marginea bazei sportive care găzduiește turneul. Cu 5.000 de locuri, arena care a primit numele uneia dintre figurile importante ale tenisului francez (fostă dublă câștigătoare a RG) promite să devină una dintre cele mai interesante din lume.

Karolina Pliskova vs. Madison Brengle

(ultimul meci pe Philippe Chatrier)

Pliskova e favorita 2 a turneului; e prima dată când ajunge la Roland Garros neînvinsă, cu o serie de cinci meciuri câștigate și a ajuns până în semifinale în urmă cu doi ani. Dar n-are cel mai ușor prim meci aici: Brengle nu e cea mai facilă adversară pe care ți-ai dori-o în primul tur al unui Slam. E arțăgoasă, te aleargă, îți pune răbdarea la încercare și nu greșește ușor. Cumva, e fix tipul de adversară pe care Pliskova nu o preferă, drept dovadă și ultimul lor meci, care a avut nevoie de decisiv, anul acesta în Australia.

Ce altceva e de urmărit

– Sloane Stephens începe apărarea finalei de anul trecut cu Misaki Doi, o jucătoare cu care nu a mai jucat niciodată până acum (ultimul meci pe Suzanne Lenglen);

– Surpriza de anul trecut, Marco Cecchinato, care a ajuns până în semifinale, va avea parte de un început complicat, avându-l ca adversar pe Nicolas Mahut. Pe lângă Mahut, Cecchinato va mai avea luptat și împotriva publicului, care va fi, bineînțeles, de partea francezului (al doilea meci pe Simonne-Mathieu);

– Drumul lui Angelique Kerber către un ipotetic Career Grand Slam începe cu Anastasia Potapova, o jucătoare din noua generație extrem de promițătoare (primul meci pe Philippe-Chatrier);

– Petra Martic – Ons Jabeur e un duel de neratat pentru toți aceia care iubesc tenisul creativ și diferit (primul meci pe Terenul 1).

***

Pregătește-te pentru Roland Garros! Viață de Slam, tricou de Slam!

Ne începem anul cu nopțile trăite pe ora de Melbourne, ne trăim primăvara fremătând pe zgura de la Paris, ne organizăm vara în jurul tenisului pe iarba de la Londra și ne începem toamna cu gândul la New York. Ne facem vacanțele și programul în funcție de ele, le iubim și le purtăm peste tot.

Comandă acum un tricou Grand Slam Life din 30-0 Shop!

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de