Fast
Drama din Ucraina

Cândva un jucător de Top 50, Sergiy Stakhovsky e acum pe front, să apere Ucraina, ca țara „să rămână pe hartă”

Radu Marina | 3 martie 2022

În urmă cu aproape două luni, Sergiy Stakhovsky, tenisman care ajungea pe 31 în lume în 2010, și câștigător a patru turnee ATP, a jucat ultimul meci din carieră, în calificările turneului de la Australian Open. După o carieră îndelungată, Stakhovsky era pregătit să intre într-o nouă etapă a vieții sale, gata să se concentreze pe familia lui și pe cei trei copii. 

În realitate, viața i-a aruncat ucraineanului o nouă provocare, pe care el a fost dispus să o accepte. Țara lui e atacată din toate părțile, iar Sergiy a simțit că nu poate sta deoparte. A decis să se înroleze în armata ucraineană și să lupte împotriva Rusiei în conflictul care a zdruncinat Ucraina. 

Când invazia a început, Stakhovsky era împreună cu familia lui la Dubai. A decis să revină în țară când a văzut suferința prin care trec ucrainenii și tot ce se întâmplă acasă. De ce? Pentru că își dorește ca “această țară să continue să existe pe harta lumii”. 

“Nu a fost o decizie ușoară. Dar dacă aș fi stat acasă, m-aș fi simțit vinovat că nu m-am întors. Și acum sunt aici, și mă simt vinovat că i-am lăsat acasă (pe soția lui și pe cei trei copii, n.a)”, a spus el, într-un interviu pentru CNN

Întregul interviul, care îl arată pe Stakhovsky într-o bază militară din Kiev, îmbrăcat în uniformă militară, e unul emoționant și aproape ireal. E greu de crezut că în aceste vremuri, în secolul 21, jucătorul care în 2013 îl învingea în turul doi pe Roger Federer la Wimbledon și îi oprea serie de 36 de calificări consecutive în sferturile de finală ale turneelor de Grand Slam (una din cele mai mari surprize ale ultimilor 10 ani în tenis) e acum pregătit pentru a pleca la război, și asta fără niciun fel de pregătire sau experiență. E pregătit să se lupte și să se sacrifice. 

“Eu m-am născut aici, aici am copilărit, aici mi-am înmormântat bunicii. Și mi-ar plăcea să le povestesc copiilor mei despre Ucraina și istoria ei. Dacă aș sta acasă, iar Ucraina ar fi cucerită, atunci Ucraina ar dispărea”, și-a început discursul Sergiy, care a precizat că are doar o pregătire militară de bază. 

“Sunt sănătos, știu cum să folosesc un pistol. Sper și îmi doresc să nu fie nevoie să-l folosesc, dar dacă va trebui, o să o fac”, a mai spus el. 

Deși copiii lui cred că e plecat la un turneu de tenis, iar soția lui nu a mai vorbit cu el câteva zile când a aflat de decizia lui de a se înrola în armata ucrainiană, Stakhovsky e convins de această alegere. „Pentru soția mea e extrem de greu. Copiii mei nu știu că sunt aici, în Ucraina. Ei nu înțeleg războiul. Sunt prea mici pentru a înțelege ce se întâmplă.”

Iar când a fost întrebat dacă e dispus să-și sacrifice viața pentru țara lui, Sergyi a răspuns emoționat: „Asta e o întrebare la care nu am un răspuns. Nu cred că există vreo persoană în lumea asta care să vă spună ‘da, sunt gata să-mi sacrific viața’. Ce e sigur e că vreau să-mi văd copiii. Vreau să-mi văd soția. Ăsta este țelul meu. Dar într-un moment ca acesta, nimeni nu știe ce va fi și ce se va întâmpla.”