Fast
Madrid, optimi

Borna Coric îl bate pe Murray, Thiem salvează 5 mingi de meci cu Dimitrov, Nadal impresionează cu Kyrgios

Adrian Țoca | 11 mai 2017

A fost o zi bună pentru Next Gen la Madrid. Întâi, venit pe un val mare de încredere după titlul obținut săptămâna trecută la Munchen, Alex Zverev l-a învins pe Tomas Berdych. Sasha pierduse primele cinci întâlniri cu cehul, dar e deja la a doua victorie la rând cu Tomas, un fel de simbolistică pentru tranziția tot mai pronunțată din circuitul ATP. Zverev face deja un turneu foarte bun la Madrid; anterior îi eliminase pe Verdasco și pe Cilic, ceea ce îl duce la un total de șapte victorii în nouă zile! Iar perspectivele lui în turneu nu-s deloc rele în continuare (îl va întâlni, într-un cu totul alt gen de meci, pe Cuevas), ținând cont că partea superioară a tabloului a fost scuturată de primii ei doi favoriți.

Întâi, Benoit Paire l-a învins aseară pe Stan Wawrinka, la categoria „surprize care nu miră pe nimeni”. Azi, Borna Coric a pus și el umărul la această revoltă a tinerilor, ciobind și el sezonul lui Andy Murray, pentru prima sa victorie la un lider mondial. A fost 6-3, 6-3 într-un meci în care Andy n-a părut niciodată în largul lui, la mare distanță de meciurile excelente făcute în ultimii doi ani la Madrid, când a jucat de fiecare dată finala, câștigând-o în 2015.

Ironic nu e doar că Borna a ajuns pe tablou în calitate de lucky-loser (pierduse cu Kukushkin în calificări, dar a intrat pe tablou după ce Gasquet, accidentat, a zis pas). Ci că e a doua oară când îl bate pe Murray ca lucky-loser. Se mai întâmplase la fel în 2015, la Dubai.

Andy n-o să găsească nimic amuzant în întâmplarea asta. Sezonul lui rămâne unul dezamăgitor până acum: s-au dus un Slam și patru turnee Masters, iar Murray încă n-a ajuns în sferturile de finală la vreunul dintre aceste cinci turnee importante; ca atare, rămâne în afara Top 10 în Race to London și după această săptămână.

Urmăritorul său în clasament, Novak Djokovic, a început teribil de ezitant ieri cu Nicolas Almagro, pe care l-a învins după ce a recuperat un break în decisiv. Dar sârbul a arătat mai bine azi, într-un 6-4, 7-5 cu Feliciano Lopez, pe final am văzut și câteva dintre mingile lungi cu care Djokovic îl făcea pe Feliciano să spună că „ne îndoiam că Nole e uman”, cu referire la perioada lui de tenis excepțional, oprită anul trecut la RG. Nole continuă să fie întrebat despre ce s-a rupt anul trecut după Paris; ultima lui declarație spune că „nu mi-am mai ascultat corpul și mintea de la acel moment”. E întrebat, de asemenea, și despre zvonurile legate de colaborarea cu Andre Agassi, aparent negată de oameni apropiați americanului. Novak a spus că fie înainte de RG, fie după RG va avea un antrenor.

Ziua lui va fi, probabil, mult mai dificilă în turul următor, când îl va întâlni pe Kei Nishikori în primul meci al zilei pe central. Japonezul joacă tradițional foarte bine la Madrid, iar replica dată de el lui Djokovic în semifinalele de anul trecut de aici a fost solidă. Mult mai bună a fost cea din semifinalele de la Roma, unul din meciurile anului, câștigat de Nole în tiebreakul decisivului, la o diferență minimă.

Într-un program de optimi de finală foarte interesant, David Goffin a mai reglat din conturi cu Milos Raonic, cu care pierdea la Wimbledon anul trecut de la 2-0 la seturi.

Dar spectacolul zilei era promis de duelul dintre Dimitrov și Thiem, care n-a dezamăgit. Grigor dăduse semne că e pe cale să scuture mahmureala post-AO, în vreme ce Thiem e deja un nume cu pretenții. A fost și primul lor meci pe zgură (1-1 H2H înainte de azi). Dimitrov a avut multiple posibilități de a se desprinde și câștiga meciul: a avut break avans și în setul doi, și în al treilea, iar în tiebreak s-a desprins la 6-3. Alte mingi de meci au venit la 7-6 și 9-8. Thiem a jucat însă fără frică, iar primul care s-a îndoit a fost reverul lui Dimitrov.

Thiem îl primește pe Coric în turul următor.

https://twitter.com/TennisTV/status/862702890346881024

NextGen nu a făcut 3-0 până la urmă contra veteranilor. Ziua s-a încheiat cu o dominație autoritară a lui Rafa Nadal, care a anulat repede orice posibilitate a unei înfrângeri cu Kyrgios, în ceea ce ar fi trebuit să fie blockbusterul zilei.

După ce s-a chinuit ieri cu Fognini, un adversar tradițional greu pentru el pe zgură, Rafa a fost foarte aproape de nivelul său vintage cu Kyrgios. Inițial, semnele păreau promițătoare pentru australian, al cărui passing de la 1-1 a făcut impresie; apoi, la 1-3, australianul a făcut imediat rebreak, cu o serie de execuții fine. Dar Kyrgios avea să fie rapid copleșit de agresivitatea lui Nadal; Kyrgios obișnuiește adesea să „ocupe ecranul”, adică să ia prim-planul pe teren mai indiferent de adversar. Azi însă, el abia s-a văzut. Rafa a luat mereu inițiativa și a jucat la un nivel foarte înalt, încheind cu 29 de lovituri direct câștigătoare. Intensitatea lui Nadal, mereu la nivel înalt, a fost impresionantă: până și în game-ul final, când mai avea nevoie de un punct-două, el a avut o reacție de nemulțumire după ce a scăpat un punct.

O evoluție impresionantă a lui Nadal, care a venit montat și pregătit pentru un meci potențial foarte greu. Kyrgios, care făcuse o dublă IW – Miami excelentă și părea că și-a regăsit pasiunea pentru tenis, a revenit la declarații de tipul „Încă nu știu dacă vreau să fiu reținut drept doar un jucător foarte bun de tenis”. În apărarea lui, el a venit la Madrid fără să se pregătească, după ce un deces în familie l-a făcut să se întoarcă din Europa în Australia și înapoi. „Chiar și așa, am câștigat două meciuri aici. Rafa era mare favorit azi”.

Nadal se pregătește de un nou meci cu Goffin în sferturi; cu o nouă victorie, el îl va depăși pe Federer în fruntea Race to London.