Fast
Noul număr 1

Ashleigh Barty este noul număr 1 al tenisului feminin! Ash reușește dubla Slam – No. 1 în două săptămâni

Radu Marina | 23 iunie 2019

Ashleigh Barty a câștigat turneul de la Birmingham, după o finală strânsă cu Julia Goerges, 6-4, 7-5.

Australianca, proaspăt câștigătoare la Roland Garros, reușește astfel să își adauge în palmares al doilea titlu la rând, după o săptămână în care nu a cedat set în niciun meci din cele cinci jucate și ajunge acum la 12 victorii consecutive. Barty preia, astfel, locul 1 în lume, detronând-o pe Naomi Osaka, cea care deținea această onoare din ianuarie, când a înlocuit-o pe Simona Halep.

Cu trei titluri câștigate în acest sezon (Miami, Roland Garros, Birmingham) pe trei suprafețe diferite, Barty o va detrona de mâine pe Naomi Osaka – care a stat pe locul 1 timp de 21 de săptămâni. De asemenea, Barty este a doua jucătoare din Australia care urcă pe locul 1 în clasamentul WTA, la mai bine de 40 de ani distanță de la ultima care a reușit o astfel de performanță (Evonne Goolagong Cawley, la rându-i, o jucătoare australiancă de origini aborigene, ajungea lider mondial pe 26 aprilie 1976).

Se adaugă, astfel, un nou capitol în povestea impresionantă și imprevizibilă a lui Ash Barty, care în urmă cu fix trei ani era clasată pe locul 623. De la acel moment, cariera ei a cunoscut o evoluție treptată.

În 2016, după doar patru turnee jucate, ajungea în top 300; un an mai târziu câștigă primul titlu WTA (Kuala Lumpur), intră pentru prima dată în top 100, joacă alte două finale (Birmingham, Wuhan) și termină anul în top 20.

Anul 2018 este anul în care înregistrează performanțe mari în turneele mari ale circuitului WTA (finală Sydney, semifinale Montreal și titlu la Zhuhai). Iar în acest sezon sparge gheața în turneele de Slam, acolo unde, la începutul anului, în Australia, a bifat primul sfert de finală. Ce a urmat de acolo știm cu toții: primul turneu Premier Mandatory (Miami), intrarea în top 10, intrarea în top 5, primul Slam, iar acum locul 1 mondial.

“Este un vis devenit realitate să fiu numărul 1 mondial. Împreună cu echipa mea am muncit mult și sunt foarte mândră de ceea ce am realizat. Este o onoare să fiu în această poziție, în care au mai fost doar legende ale sportului nostru – pe care le respect și le admir”, mărturisea Barty la finalul meciului cu Goerges.

Revenind acum la finala de astăzi, dar mai ales la întregul traseu al lui Barty din aceste zile, ce ar fi de menționat este că toată săptămâna tenisul lui Barty a fost clar și fluid, dând constant senzația că zboară pe teren.

Nimic n-a fost întâmplător sau forțat; fiecare lovitură a părut că are un scop precis și absolut fiecare piesă a jocului său a părut că se află în locul potrivit.

De la serviciu (în cele cinci meciuri a servit peste 30 de ași), forehandul accelerat și până la slice-ul de rever ori venirile la fileu totul a mers grozav pentru ea.  Chiar și când s-a aflat într-o situație delicată (1-4 cu Venus în primul set, 1-3; 4-5 și minge de set cu Goerges în setul doi) s-a ridicat rapid deasupra adversarei cu aceeași relaxare și luciditate pe care a arătat-o și când s-a aflat la conducere.

Un mic exemplu aici este modul în care a salvat cu as mingea de set a Juliei, la 5-4 în setul doi. A emanat încredere la aproape fiecare punct jucat, s-a bucurat că e pe teren la fiecare meci și a reușit să-și țină emoțiile în frâu neașteptat de bine  azi – în fața unei adversare care o cunoaște foarte bine (cele două au făcut chiar pereche în proba de dublu săptămâna asta) și care o mai învinsese în trecut, chiar la acest turneu.

Pentru Goerges, Birmingham rămâne un turneu foarte bun, mai ales dacă ne gândim că nu mai legase două victorii din februarie. Nici azi n-a făcut un meci rău, însă diferența a fost că în față ei s-a aflat o jucătoare mult prea ordonată și creativă, care a știut, de fiecare dată, cum să oprească  combinația (letală pentru multe adversare) serviciu puternic – forehand devastator.

Foto: Jimmie48Photography

https://twitter.com/darren_cahill/status/1142789423253209088?s=20
https://twitter.com/WTA/status/1142789450470252545?s=20

CELEBRATION ÎN SHOP-UL 30-0!

Primul Slam nu se uită niciodată! Așa că facem un tricou de colecție, care să ne reamintească de acea zi minunată de la Paris, de acel scor de neuitat, care poate fi începutul pentru multe alte lucruri frumoase. Design votat de cititorii 30-0! Comandă-l de AICI. Ediție limitată!