Fast
Ce e de știut din această săptămână

Angie Kerber continuă să adune victorii, Stan nu se regăsește, Next Gen strânge puncte în America. Recapitularea săptămânii

Radu Marina | 23 februarie 2018

Delray Beach

– după turul doi, din cei opt capi de serie stabiliți la începutul turneului a mai rămas în picioare unul singur, Hyeon Chung, favorit 8; e pentru a două oară în istorie când se întâmplă asta la turneul american. Din cei opt jucători calificați, cinci sunt din noua generație: Relly Opelka (20), Dennis Shapovalov (18), Taylor Fritz (20), Francisc Tiafoe (20) și Hyeon Chung (21).

– Opelka a trecut deja de 30 de ași în doar două meciuri jucate, și l-a învins pe Jack Sock în turul doi, campionul de anul trecut. la rândul său, Taylor Fritz se întoarce într-un sfert ATP după aproape un an, cu două victorii notabile (Sam Querrey și Mikhail Youzhny) și dă mici semne de revenire după o perioadă tulbure. Iar Francisc Tiafoe l-a învins pe Juan Martin Del Potro, într-un meci de peste două ore (7-6, 4-6, 7-5), obținând una dintre cele mai importante victorii ale carierei. Îl va întâlni pe Hyeon Chung pentru un loc în semifinale. Chung e la primul turneu pe care-l joacă după reușita de la Melbourne, când a ajuns în semifinale.

– “intrușii” în petrecerea tinerilor din sferturi sunt Peter Gojowczyk, Evgeny Donskoy și Steve Johnson. Gojowczyk l-a bătut pe Isner în optimi, într-un meci fără break-uri, iar Steve Johnson l-a scos pe un Milos Raonic încă incomplet refecut.

Rio de Janeiro

– Marin Cilic, favoritul principal, a fost eliminat de Gael Monfils, după un meci care s-a întins pe două zile din cauza ploii; învins de Aljaz Bedene, Carreno Busta a ajuns la patru înfrângeri consecutive, iar Dominic Thiem a pornit cu victorie apărarea titlului, asta după ce Pablo Andujar s-a retras în primul set. Îl va întâlni pe Verdasco.

– dar Andujar este, de fapt, povestea săptămânii în tenis. Intrat pe tabloul principal cu ajutorul clasamentului protejat, clasat pe locul 1701 și revenit după trei operații la cot, Andujar a obținut prima lui victorie în circuitul ATP (7-5, 6-2 cu Melzer) după o pauză de peste doi ani.

– după doi ani buni în turneele Challenger, chilianul Nicolas Jarry (22 de ani) i-a bătut pe Garcia Lopez și pe Albert Ramos și e în sferturi, unde se va vedea cu Pablo Cuevas.

Marseille

– Alt revenit recent, Stan Wawrinka, are probleme în a-și găsi ritmul, având iar probleme într-un meci cu un adversar slab cotat. Stan s-a retras în turul doi în meciul cu Ilya Ivashka, din cauza acelorași probleme la genunchi care se pare că nu-i dau deloc pace. Wawrinka rămâne optimist; la finalul meciului spunea că în ultimele două zile antrenamentele au mers foarte bine, dar că în meciurile oficiale e întotdeauna dificil. Ivashka îl va întâlni pe Mahut în sferturi.

– Berdych și Pouille mai sunt în cursă pentru titlu; de asemenea, Julien Benneteau (vs Khachanov în sferturi) încearcă încă o dată să se strecoare către acel prim titlu al carierei la simplu.

Dubai

– Angelique Kerber e în a treia semifinală din acest sezon, din patru turnee jucate; o va întâlni astăzi pe Elina Svitolina, cea care a învins-o în ultimele patru întâlniri. De văzut dacă Angie își va folosi forma bună ca să schimbe direcția într-un H2H prost pentru ea în istoria recentă. Este un început de sezon impresionant pentru Kerber, ajunsă deja la 15 victorii în acest an, adică jumătate din cât a obținut anul trecut. După meciul cu Pliskova (a doua ei victorie vs. top 10 în acest an) că la finalul lui 2017 a mers acasă, și-a luat timp și și-a spus: “Nu e sfârșitul lumii. Știu că sunt o luptătoare. Trebuie să uit totul, să o iau de la capăt, să am un presezon foarte bun și voi reveni”.

Din punct de vedere fizic Kerber e aproape la același nivel ca în 2016, încrederea ei crește, iar lipsa presiunii și a punctelor de apărat o face și mai periculoasă pentru că poate juca relaxat.

– în partea de jos a tabloului, semifinala va fi între Garbine Muguruza și Daria Kasatkina; Daria, care a trecut de Agnieszka Radwaska, Johanna Konta și Elena Vesnina în această săptămână, e „intrusa” într-un careu cu ași dominat de favoritele la titlu ale turneului. Va fi a treia întâlnire între ele, ultimele două fiind câștigate de Garbine Muguruza.

Budapesta

– dacă la simplu toate cele trei românce aflate pe tablul principal au fost eliminate devreme (Monica și Sorana în turul 1, Mihaela în optimi, cu un scor aspru, 1-6, 0-6 cu Van Uytvanck), la dublu Mihaela Buzărnescu și Irina Bara sunt în semifinale, după o victorie în două seturi în fața echipei Dzalamidze/Kalashnikova, favorite 3. Vor juca pentru finală cu Flipkens/Larsson, favoritele principale.

Pe tabloul principal, dintre capii de serie au mai rămas doar Dominika Cibulkova, care e favorită principală, și Shuai Zhang, favorită 2.

Foto: Jimmie48Photography

***

Idei din Shop-ul 30-0!

 

Onederful Tricolor

Inspirată de prima româncă ajunsă pe locul 1 în lume, seria Onederful (inițial, compusă din două tricouri votate de cititorii 30-0) a fost completată de Tricolor, o variantă care reprezintă perfect minunățiile cu care ne răsfață jucătoarele și jucătorii români de tenis.

Onederful s-a născut din dorința de a marca acele momente din tenis când totul este perfect: când favoritul tău este deasupra tuturor. Când prejudecățile sunt învinse, când obstacolele și limitele sunt depășite. Asemenea momente sunt unice: e cazul să le sărbătorești alături de favoriții tăi.

Ia-ți de aici un tricou Onederful Tricolor, pe alb sau pe negru

 

Noul tricou 30-0 Tee

Un tricou cu un design fresh, cu semnificație, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume.

Ia-l de aici, pe negru, pe gri sau pe alb.