Fast
"Am de învățat"

Ana Bogdan știe că mai are de învățat. „Mi-aș fi dorit mai mult, dar câteodată nu e bine să le grăbești. Drumul contează”

Adrian Țoca | 1 iunie 2018
Roland Garros este oferit de

După eliminarea de la Paris, Ana Bogdan admite că mai trebuie să se lovească de multe ca să învețe; cu alte cuvinte, să capete mai multă experiență. Are o favorită pentru restul turneului, o româncă.

Ana Bogdan reflecta asupra înfrângerii cu Kerber, ajungând destul de repede la cauzele ei. În graba și în dorința de a face cât mai multe, s-a lăsat dusă de val și s-a aruncat exact acolo unde o aștepta experimentata Angelique.

„Din păcate, azi am greșit extrem de mult. Într-un fel, ar trebui să nu fiu așa de supărată pe mine. Dar mi-aș fi dorit să nu greșesc atât de mult și să fac mai multe puncte. Problema e că m-am grăbit, m-am pripit, probabil din dorința nebună de a face mai mult. Dar câteodată mai mult înseamnă mai puțin.”

Am întrebat-o ce anume din tenisul lui Kerber a încurcat-o: „Cred că am intrat în teren cu așteptări mult prea mari, în sensul că am crezut că va lovi mingea, că mă va surprinde cu foarte multe alte lucruri, dar nu. Ea pur și simplu stătea la joc, îmi dădea mingile un pic mai lungi, mai înalte, iar eu nu am avut răbdare deloc, credeam că pot să termin punctul mult mai repede și am riscat aiurea de multe ori, în loc să stau și să joc cu ea. Mă pripeam.”

Ce ar fi trebuit să schimbe? „Să răspund cu mingi lungi și înalte, așa cum făcea ea. Și apoi să fac pasul în teren pe mingea scurtă. Ea de multe ori mă surprindea că dădea foarte încet și foarte scurt, iar eu rămâneam pe fundul terenului, crezând că va veni mingea destul de tare. Și atunci veneau greșelile, pentru că eu nu făceam pasul în teren, o așteptam prea mult, luam mingea de jos și… Eu din a doua minge voiam să fac punct, pentru că venea mingea atât de încet, și-mi dădea timp, dar în același timp o greșeam, pentru că nu făceam ce trebuia.”

Ana știe că a pierdut în fața unei jucătoare foarte experimentate, care știe cum să apuce un meci de tur 2 la un Slam, cu cineva care o atacă în fiecare punct: „Experiența mereu își spune cuvântul, mai ales la nivelul ăsta. Ea are ani în fața mea, în Top 10, Top 20. E cu totul altceva și a gestionat altfel meciul. Eu am intrat destul de încordată și încercam să fac prea multe, pentru că îmi doream prea mult. Cred că trebuia să stau mai calmă, și mai liniștită, să o iau pas cu pas.”

Există scurtături în încercarea de a fi mai bine pregătită data viitoare?

„Poate că nici nu e bine să le grăbesc, deși mi-aș dori. Aș fi vrut să fi făcut acum săptămâna a doua, să nu aștept o ocazie următoare. Însă cred că sunt lecții pe care trebuie să le învăț, din păcate sau din fericire. Unii trec mai repede prin lucrurile astea, și urcă mai repede în clasament, unii trebuie să aștepte mai mult.”

Învață mai bine dacă se lovește de astfel de situații? Ana e convinsă că nu poate fi altfel, decât experimentând pe propria piele.

„Da, clar, învăț mai bine lovindu-mă de diverse situații. Și cred că până la urmă contează drumul până acolo. Aștept cu nerăbdare să urc în top, dar trebuie să o iau pas cu pas. La mine nu merge pe repede înainte.”

Când are în față o adversară care pune totul înapoi, ar fi fost, poate, mai răbdătoare dacă ar fi venit la Paris cu mai multe meciuri în picioare? „Da, cred că da, cred că m-ar fi ajutat să am niște meciuri în picioare. Mai ales la nivelul ăsta. Nu am decât de învățat de aici și să merg mai departe”.

Însă Ana pune lucrurile în context și admite că nu era rezonabil să aibă așteptări mari de la acest turneu, în condițiile în care s-a antrenat pe teren doar patru zile înainte de RG, în restul timpului de la Madrid încoace făcând doar pregătire fizică. N-a putut lovi mai mult din cauza durerii la cot. „Dar când am văzut că pot să joc, și simt mingea bine și dorința e foarte mare, am crezut că va fi mult mai bine.”

Am întrebat-o dacă, atunci când pleacă de la un Slam, mai urmărește ce se întâmplă în turneu. „Da, mă mai uit la rezultate, iar dacă pot, mă uit și la meciuri.”

Are o favorită la titlu? „Eu sper ca Simona să facă pasul ăsta. Îi doresc mult succes. Și chiar sper ca de data asta să fie ea cea care va ridica trofeul. Pentru că de două ori a fost în finală, a treia oară poate va fi cu noroc.”

***

Ia-ți din Shop „30-0 Tee” și pune-te pe făcut puncte! Asigură-te că ești mereu la conducerea scorului cu un tricou care te scoate în evidență ca fan al tenisului (și limpede că spune ce site citești :D). Disponibil pe negru, alb și gri aici.

De asemenea, în Shop mai ai doar pe durata Roland Garros până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 până în noiembrie. Profită de ele aici.

 

 

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de