Fast
Recap: ratează Andy AO?

Ana Bogdan își ia revanșa cu Giorgi, Muguruza se retrage, Sharapova supraviețuiește, iar Murray amână revenirea

Radu Marina | 2 ianuarie 2018

După Simona Halep, Irina Begu și Sorana Cîrstea, a venit rândul Anei Bogdan să înceapă sezonul 2018 cu o victorie, 6-4, 6-2 cu Camila Giorgi, victorie cu care își păstrează șanse de a intra în top 100 înainte de Australian Open. Victoria de azi a româncei e și o mică revanșă, după ce anul trecut la Shenzhen pierdea în primul tur în trei seturi disputate în fața aceleiași adversare.

De data asta nu au fost trei seturi și nici meciul nu a mai părut prea complicat pentru Ana, dar asta și pentru că ea și-a ușurat mult munca și a căutat să expună slăbiciunile adversarei. A dat de înțeles încă din startul meciului că nu va fi o luptă de pe linia de fund de care dă mai tare, capitol la care în mod evident Giorgi avea un avantaj clar. În schimb, a jucat mai mult la așteptare, și-a ales cu grijă mingile pe care să fie decisivă și a încercat pe cât posibil să o oblige pe italiancă să forțeze, ceea ce s-a dovedit a fi cartea câștigatoare. Cu acest plan pe care a reușit să-l execute foarte bine, meciul a curs doar în direcția Anei.

În turul următor pentru Ana urmează Krystina Pliskova, care a trecut de Jelena Ostapenko într-un meci în care cehoaica a fost în zi mare cu serviciul (11 ași, doar 8 puncte pierdute cu primul serviciu în tot meciul) și, mai importat, a știut să țină de cadourile făcute de letonă, deloc puține.

La prima vedere, Pliskova e o adversară ceva mai abordabilă pentru Ana, spre deosebire de Ostapenko. Dacă Ostapenko nu îți oferă multe alternative, și vrând-nevrând trebuie să joci în termenii ei, în cazul Krystinei poți găsi mai ușor breșe în jocul ei și o poți deraia cu câte un retur ceva mai lung ori cu mingi departe de corp.

După Jelena Ostapenko, a căzut și Shuai Zhang, favorită 3, după o înfrângere  în trei seturi la Zarina Diyas, care are o revenire frumoasă. Diyas a lipsit aproape un an din circuit după mai multe accidentări și o operație la încheietură. La un moment chiar fără clasament, ea a revenit anul trecut în martie, reușind să câștige ulterior primul ei titlu WTA la Tokyo (venind din calificări). Acum se apropie de top 50.

În penultimul meci al zilei de la Shenzhen, Sharapova a supraviețuit unui maraton de peste 2 ore cu Alison Riske, reușind să revină de la set și break în setul doi. Deși cu momente bune pentru amândouă, meciul a arătat încă o dată că lucrurile nu merg și nici nu arată tocmai cum și-ar dori rusoaica. Cât timp Riske a jucat fără să se gândească la scor, totul a mers în favoarea ei și a reușit să expună multă vreme deplasarea încă greoaie a Mariei cu acele lovituri stânga-dreapta care i-au adus multe puncte câștigatoare.

Dar, ori de câte ori a fost cu spatele la zid, Sharapova a livrat un tenis excelent, așa cum face de cele mai multe ori când e sub presiune. Break-ul din setul doi l-a recuperat exact pe același tipar pe care îl folosește de cele mai multe ori atunci când e într-o situație dificilă (și de cele mai multe ori îi iese): extrem de agresivă, lovind din ce în ce mai tare și impunând un ritm foarte alert, în încercare de a intimida. Lucrurile nu au devenit neapărat mai ușoare pentru ea; Riske a continuat să dea o replică excelentă, dar deja șansa ratată de americancă la 1-2 cu break a făcut-o să se gândească mai mult la scor decât la ce trebuie jucat, iar Maria a speculat perfect fiecare astfel de cădere, mai ales în setul decisiv.

Pe tabloul de dublu de la Shenzhen, Simona Halep și Irina Begu sunt deja în semifinale după o victorie în trei seturi într-un meci 100 la 100 românesc, cu echipa Mihaela Buzărnescu/Irina Bara. Este a doua lor semifinală consecutivă în participările împreună la dublu, după cea reușită anul trecut, la Madrid. Ambele victorii de aici au fost la limită, 11-9 în primul tur, 13-11 acum. Azi, Simona și Irina au revenit de la 1-7 în supertiebreak, salvând și 5 mingi de meci.

La Brisbane, surpriza zilei a venit de la Garbine Muguruza, care a fost nevoită să se retragă din cauza crampelor în meciul cu Aleksandra Krunic, la 2-1 în setul decisiv. Garbine spunea după meci că a început să simtă crampe de la 2-0 în setul doi, dar că a continuat să joace pentru că s-a gândit că vor dispărea, dar cu cât s-a avansat în meci, durerile s-au accentuat. Aleksandra Krunic a avut o revenire de la set și 2-5 în setul doi, ceea ce a complicat foarte mult planurile lui Garbine, dar meritul sârboaicei e că a știut cum să facă meciul fizic și și-a folosit toate armele pentru a duce meciul în decisiv.

,,Am încercat să-mi folosesc toate armele. Am încercat să o fac să joace puncte lungi, pentru că altfel nu aș fi putut să joc de la egal la egal cu ea din punct de vedere al forței. Majoritatea fetelor sunt de două ori cât mine, așa că nu mă pot bate cu ele doar prin forță, trebuie să alerg și să-mi folosesc cât mai mult mâinile și picioarele”, spunea Krunic despre planul avut în meciul de azi.  Și totuși, sârboaica a încheiat meciul cu 26 de lovituri câștigatoare, enorm pentru o jucătoare care are doar 1.63 m înălțime.

Pentru Krunic urmează Anastasija Sevastova, care a trecut în două seturi clare de Sorana Cîrstea, într-un meci în care tot ce a încercat i-a ieșit. Sorana nu și-a găsit în niciun fel ritmul, asta și pentru că Sevastova nu a permis, a fost tot timpul în alertă și a mixat, știind la ce să se aștepte din partea Soranei după meciul jucat la Miami, despre care Sevastova a adus aminte după meci. ”Știam cum joacă Sorana pentru că am pierdut cu ea la Miami. A fost o înfrângere urâtă pentru mine atunci, și știam că trebuie să joc foarte solid, să nu fac multe greșeli pentru că ea poate lovi foarte bine.”

Cât despre întâlnirea Krunic – Sevastova, letona a rezumat-o cel mai bine: ,,Acum doi ani am jucat cu Krunic la Istanbul și am câștigat cu 6-0, 6-0, săptămâna imediat următoare ne-am întâlnit la Maroc și ea a câștigat cu 6-1, 6-2. Asta este, în principiu, tot ce trebuie să știți despre întâlnirile noastre. Sper că acum meciul să fie ceva mai bun”.

Andy Murray va rata, probabil, și Australian Open

Tot la Brisbane, pe tabloul masculin, Kyle Edmond a trecut în trei seturi (6-7, 7-6, 6-4) de Denis Shapovalov după 2 ore de joc în care ambii au arătat bine, iar diferența s-a făcut la câteva mingi. De notat este și victoria lui Michael Mmoh în fața lui Federico Delbonis (6-3, 6-4). Mmoh, un american născut în Arabia Saudită în vârstă de 19 ani a reușit prima lui victorie pe un tablou principal în circuitul ATP, venind din calificări. Și tot un jucător din noua generație, Hyeon Chung, câștigător la Next Gen ATP Finals a trecut în două seturi de favoritul 5, Gilles Muller. Cumva paradoxal, Chung a fost jucătorul care nu și-a pierdut niciodată serviciul în meci, în condițiile în care în fața lui a fost un adversar cu un super serviciu, care a reușit 19 ași și a pierdut doar 7 puncte cu prima servă în cele două seturi.

Îngrijorătoare sunt, însă, noutățile în ce-l privește pe Andy Murray, care s-a retras din turneu, după ce a realizat că nu poate juca. Ulterior, Andy a postat un update pe Instagram, cu detalii despre cum a decurs recuperarea la șold și admițând că operația a devenit o opțiune pe care o ia în calcul. Murray rămâne momentan în Australia, dar, ca și în cazul lui Djokovic, lucrurile nu arată deloc bine în ce privește participarea la Australian Open. Ar fi al doilea Slam consecutiv pe care perechea care a dominat sezonul 2016 l-ar rata.

La Auckland, Caroline Wozniacki, care rămâne în cursa pentru locul 1 mondial, a început cu o victorie clară, 6-3, 6-0 cu Madison Brengle. Dincolo de scorul clar, a fost impresionantă evoluția danezei, în special cu serviciul, acolo unde a cedat doar 12 puncte în tot meciul (doar 4 cu primul serviciu). Tot cu victorie a început anul și Agnieszka Radwanska, nu la fel de clară ca a lui Wozniacki, ba chiar a fost condusă cu break în decisiv. În cele din urmă a reușit să scape, arătând însă aceeași formă pe care am văzut-o de-a lungul anului trecut: greșeli ușoare și lipsă de consistență. Taylor Towsend, care a avut un final de sezon grozav, reușind să revină în top 100 și cu 20 de victorii în ultimele 22 de meciuri jucate, a obținut și ea o victorie solidă, 1-6, 6-4, 6-4 cu Christina Mchale.

În fine, la Hopman Cup, Team Federer/Bencic și-a continuat dominația cu o victorie (3-0) contra Rusiei, cu un meci de mixt presărat, ca de obicei, cu multe faze simpatice.

https://twitter.com/doublefault28/status/948187204043595777

https://twitter.com/doublefault28/status/948196526278500352

https://twitter.com/doublefault28/status/948200285452886017

https://twitter.com/doublefault28/status/948195519783952384

 

***

Nou! Am lansat „Simona de păstrat”, un album foto. Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului.

Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți iei un exemplar de aici.