Fast
Semne bune anul are

Ana Bogdan câștigă cel mai important trofeu al carierei la Dubai, își duce seria de victorii consecutive la 10 și se apropie de revenirea în top 100

Radu Marina | 14 decembrie 2019

Oficial, suntem în acea perioadă numită inter-sezon, în care, după o vacanță mai scurtă decât am crede, jucătorii încep pregătirea pentru noul sezon, care va debuta peste câteva săptămâni. Neoficial, sunt destule jucătoare care profită de cele câteva turnee programate în aceste săptămâni – undeva între ani -, în încercarea de a-și reclădi clasamentul și încrederea, după un 2019 nu tocmai prietenos. În această a doua categorie intră și Ana Bogdan, care a început sezonul 2019 cu șapte înfrângeri consecutive și o cădere  în clasament de peste 50 de locuri, ieșind, la un moment dat, în afara topului 150. 

Însă, pe cât de rău a început Ana anul, pe atât de bine îl încheie: 10 victorii consecutive și două titluri ITF, rezultate care o apropie de revenirea în Top 100. Ultimul titlu a fost cucerit în urmă azi, la Dubai, după o finală câștigată cu Daria Snigur (6-1, 6-2), o ucraineancă de 17 ani, venită din calificări, care o eliminase pe Mladenovic în semifinale. Bogdan încheie o săptămână perfectă la Dubai cu al 13-lea titlu în circuitul ITF, acesta fiind cel mai important al carierei (100 K). În urma acestui rezultat, Ana va urca de luni, pe locul 105 mondial.  

După turneul de la Moscova, ultimul turneu din calendarul competițional WTA, Ana Bogdan a luat decizia de a-și prelungi sezonul, participând la câteva turnee ITF, care să o ajute să-și refacă locul în clasament. E o tactică des întâlnită în circuit, un exemplu fiind chiar Monica Niculescu, care în multe rânduri și-a redresat clasamentul și moralul prin participarea la câteva turnee ITF pe final de an; din păcate, și anul acesta ea era înscrisă la câteva, dar nu a mai participat la niciunul, din cauza problemelor de sănătate. 

Primul turneu jucat de Bogdan a fost la Nantes (60K), unde a ajuns până în semifinale, fiind învinsă în trei seturi de Tamara Korpatsch. A urmat apoi un titlu cucerit la St. Etienne (25K), iar în această săptămână a jucat la Dubai (100 K), un turneu puternic – chiar cel mai puternic turneu de această categorie – ce a avut la start opt jucătoare din top 100, printre care Kristina Mladenovic (38 WTA), Viktoria Kuzmova (52), Tamara Zidansek (63), Bernarda Pera (65) sau Sara Sorribes Tormo (85). 

În drumul către acest trofeu, Bogdan a trecut de Dalma Galfi (1-6, 6-4, 6-2), Viktoria Kuzmova (6-1, 6-4), Katarzyna Kawa (6-2, 6-2), Greet Minnen (4-6, 6-3, 6-2) și Daria Snigur în finală (6-1, 6-2). 

Finala cu Snigur, o junioară de excepție, campioană la Wimbledon în 2019 la simplu la juniori și fost număr 2 mondial în clasamentul de juniori, a mers doar în direcția Anei.

Meritul e, firește, al româncei, care a reușit să-și impună jocul, și foarte important, să taie din încrederea cu care Snigur a intrat în finală. Daria era după un traseu care i-a dat mult elan (Ka.Bondarenko – Zanevska – Wickmayer – Potapova – Frech – Mladenovic – toate, victorii fără set pierdut); în plus, până azi, ucraineanca era neînvinsă în finalele jucate la nivelul circuitului ITF (4-0). 

Altfel, punctele din aceste turnee (săptămâna următoare, Ana și alte românce sunt la Limoges, un turneu din seria WTA 125 unde vor juca 16 sportive din prima sută) se contabilizează în Race to Shenzhen 2020, unde Ana este în acest moment locul 1, cu 200 de puncte.