Horia Tecău: „Simona are multe calități cu care poate câștiga în continuare Slamuri și să revină în top. Patrick e un antrenor cu personalitate, e o potrivire bună acolo”

Andreea Giuclea | 14 iunie 2022


Horia Tecău, despre modelele sale în antrenorat și cum vede colaborarea Simonei Halep cu Patrick Mouratoglou. [Foto: Sports Festival]

Aflat pentru prima oară în postura de antrenor, Horia spune că a înțeles mai bine prin ce treceau căpitanii nejucători pe care i-a avut de-a lungul anilor în echipa de Cupa Davis. „De multe ori și eu am fost un jucător dificil, care avea și el toanele lui. Sunt conștient de asta și cred că ar fi benefic pentru toți jucătorii să treacă măcar o dată în rolul de antrenor, să priveaască lucrurile din cealaltă perspectivă, ca să fie la rândul lor jucători mai înțelegători.”

Horia a trăit prima experiență în rolul de căpitan nejucător al echipei de Billie Jean King (despre care ne-a povestit mai multe aici) chiar contra echipei liderului mondial actual, adică Polonia Igăi Swiatek. Iar fostul câștigător de Grand Slam și vicecampion olimpic spune că a fost impresionat de nivelul și forma jucătoarei poloneze. „M-a impresionat mult felul în care se mișcă și lovește mingea, concentrarea și maturitatea ei în joc.”

Îi admiră pe antrenorii nordici

Încă din timpul carierei de jucător, Horia a fost atent la antrenorii de top și la felul cum interacționează, cum vorbesc și cum își motivează sportivii. Stilul de antrenorat pe care l-a urmărit cu mai multă atenție și cu care simte că personalitatea sa s-a potrivit mai mult e cel suedez: admiră antrenori ca Stefan Edberg, Magnus Norman, cel care a cunoscut succesul alături de Stan Wawrinka, sau Mikael Tillström, cel care l-a antrenat pe Monfils mult timp.

Horia îi admiră însă și pe Carlos Moya sau pe Darren Cahill. „Le urmăresc interviurile, îi urmăresc cum se poartă în vestiar, cum vorbesc cu jucătorul, unde e atenția lor, cum e limbajul corpului, ce transmit, vorbesc mult, nu vorbesc mult, transmit informația direct, pe ce ton, când se implică să vină cu sfat, când lasă spațiu.”

„Poți învăța multe de la antrenorii de top și cred că cel mai comun lucru între toți este că cunosc partea psihologică foarte bine și pun accent pe ea mai mult decât pe tehnic și pe sfaturi despre ce trebuie să faci pe teren. Transmit informația foarte clar, foarte scurt, sunt fermi când trebuie să fie fermi, sunt înțelegători când trebuie să fie înțelegători. Au aceste cunoștințe, asta am observat ca element comun la fiecare.”

Proiect oferit de

Fostul și actualul antrenor al Simonei Halep, Darren Cahill și Patrick Mouratoglou, sunt și ei menționați printre modele. „Darren Cahill e la fel, un antrenor pe care îl admir mult și pe care am avut ocazia să-l cunosc mai de-aproape, prin colaborarea cu Simona, și să vorbesc cu el de câteva ori. Și Patrick îmi place mult, i-am citit cartea, i-am urmărit evoluția din ultimii ani, de când a început academia, îl antrena pe Baghdatis, pe Chardy la început, pe Dimitrov la un moment dat, după aia a trecut la Serena și a devenit mai cunoscut și mai prezent.”

Cum îi vede diferiți pe cei doi? „Ca personalitate sunt diferiți, Darren e mai retras un pic, Patrick e în față, camerele sunt pe el și îi place asta, îi place să fie întrebat, implicat. Darren a comentat foarte mult, a colaborat cu televiziuni, dar o personalitate mai retrasă, și informațiile mai discrete. Patrick e un antrenor care a împărtășit multă informație, e foarte activ și pe canalele lui, cu ce transmite copiilor, coaching, are opinii despre ce fac alții.”

Cred ca e o potrivire bună

Despre colaborarea Simonei Halep cu Mouratoglou, Horia spune că nu l-a surprins. Știa că îi vizitase academia și că i-a plăcut acolo, și i s-a părut de atunci că ar fi un antrenor care i-ar plăcea și care i s-ar potrivi. „Un antrenor cu experiență, cu încredere, care știe ce să transmită.”

Vede ceva diferit în jocul ei de când lucrează cu Patrick? „În primul rând am văzut un entuziasm, și asta e bine. Ascultă, capătă încredere, joacă cu încredere. Are poftă de antrenamente și de joc, se vede și ăsta e un început bun. Are multe calități cu care poate câștiga în continuare turnee de Grand Slam și să urce în top din nou.”

„Patrick e un antrenor cu personalitate, care vrea performanță și cred că e o potrivire bună acolo. Simona, pentru cât mai are de jucat – 1-2-3 ani, nu știu – are nevoie de ceva top. Și Patrick a demonstrat că e un antrenor de top, nu numai pentru că a lucrat cu Serena, care era deja sus și formată, dar să reușești s-o menții pe Serena motivată și cu atitudine.” 

E loc de a fi mai sus pentru jucătoarele noastre

Cum ar caracteriza circuitul feminin, mai ales acum că urmărește mai multe meciuri de fete? „În afară de Swiatek, care acum domină și e într-un moment foarte bun, mi se pare că e foarte volatil. În funcție de săptămână, oricare din primele 20-30 poate face o surpriză. Deci și acolo e loc de a intra mai sus. Pentru o jucătoare cum e Simona, așezată, lucrând cu Patrick, dându-i poate încredere, detalii, informații, poate foarte repede să vină acolo din nou, primele 10, și de acolo în orice săptămână poți câștiga, ești în cărți pentru orice Grand Slam.” 

„Uitându-mă și la calitatea fetelor noastre, mi se pare că sunt la un nivel înalt și că sunt foarte aproape de a fi și mai sus. Mi se pare că e loc de a fi mai sus pentru jucătoarele noastre, au cu ce, au calitate.” – Horia Tecău

Ce-ar trebui făcut pentru a le sprijini mai mult pe tinerele jucătoare române? „Cred că fiecare dintre ele – cum am văzut și la Gabriela, și la Jaqueline – a performat bine când au avut o echipă solidă în jur. S-a lucrat după un plan, și-au văzut de treabă și au progresat, au urcat în clasament. S-a văzut și în joc și în clasament. Cred că fiecare are nevoie de o structură solidă în jur.

Și nu spun că trebuie cineva anume, pentru că antrenorul perfect nu există, antrenorul potrivit există, pentru fiecare. Și de multe ori trebuie să mai cauți, să mai experimentezi, să ai curajul și încrederea să încerci, să investești în tine. E foarte importantă etapa asta de început, să crezi în tine și unde poți ajunge, ca să investești.

Și, în același timp, și să atragi lume care ar dori să investească în tine. Când te văd pe tine că tu crezi și ești dornic și dispus să lucrezi, asta atrage. Și există multă lume în jurul tenisului care ar susține un astfel de proiect, dar s-ar implica într-un proiect motivant.”

DRIVEN este o serie editorială oferită pe 30-0 de Porsche. De-a lungul anului, citește interviuri, analize și reportaje clasice 30-0 cu și despre jucătoarele de top din România și nu numai.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Cele mai noi