Jaqueline Cristian începe cu victorie turneul de la Sankt Petersburg, trece de Bernarda Pera

Radu Marina | 8 februarie 2022

Jaqueline Cristian avansează în optimile de finală ale turneului de la Sankt Petersburg (WTA 500), după victoria 7-6, 6-4, cu Bernarda Pera, jucătoare clasată pe locul 100.

Inițial, Jaqueline trebuia să o întâlnească în primul tur pe Anastasia Pavlyuchenkova, însă în urma retragerii de ultim moment a rusoaicei, locul acesteia a fost luat de Bernarda Pera, intrată astfel pe tablou ca lucky loser.

Cristian merge în optimi la turneul din Rusia pentru al doilea an la rând, după ce anul trecut ea ajungea în sferturile de finală, venind din calificări.

Primul set cu Bernarda Pera, jucătoare clasată în urmă cu doi ani aproape de top 50, a fost unul epuizant, încheiat după o oră de joc, în care Jaqueline a salvat două mingi de set.

Deși Jaqueline a fost prima jucătoare care a făcut break-ul și s-a desprins la 5-3, după acest moment a urmat o perioadă complicată pentru ea, cu trei game-uri pierdute la rând și trezindu-se în situația de a pierde setul. Pera a servit la 6-5 pentru primul set și a avut două mingi de set, însă Jaq a revenit, a întors și a dus setul într-un tiebreak pe care l-a controlat cap-coadă.

Momentul de la 5-3 ar fi putut-o costa scump pe Jaq, care are meritul că a reușit să se adune repede și să rămână aproape de adversară, căutând tot felul de soluții la jocul rapid, în viteză și agresiv al adversarei.

Bernarda Pera este, de altfel, o adversară ușor atipică: o stângace care se mișcă rapid și e foarte mobilă, atacă des și fără să stea prea mult pe gânduri. Jaqueline a trebuit să găsească un echilibru și în defensivă și în atac, s-a apărat inteligent în majoritatea cazurilor și nu a forțat în ofensivă.

Setul doi a fost, în mare parte, doar despre Jaqueline; ea a făcut și desfăcut și a câștigat toate punctele mari. Cu toate astea, a fost aproape să scape din mână un prim set pe care l-a dominat cu autoritate: de la 5-1, Pera a recuperat și a ajuns la 5-4, salvând și două mingi de meci.

Asemănător primului set, atunci când a contat, Jaqueline a plusat și și-a ridicat nivelul suficient de mult – în special la nivel de concentrare – pentru a închide socotelile înainte ca lucrurile să se complice.

Pentru a reveni în sferturile de finală de la Sankt Petersburg, Jaq trebuie să treacă în următorul meci de Aliaksandra Sasnovich. Cele două nu s-au mai întâlnit niciodată până acum.