Exclusiv pentru membrii Treizecizero Plus

Patricia Țig oferă o replică puternică lui Naomi Osaka, dar se oprește în primul tur la Roland Garros

A fost cel mai bun meci al Patriciei în acest an, a fost pentru prima dată în decursul sezonului când Patricia și-a accesat nivelul ei bun de joc, când a arătat că e detașată și că joacă cu poftă, fără rețineri. În contextul unui eșec – fie el și cu Osaka – poate suna puțin lucru, dar pentru o jucătoare care a avut de tras cu probleme de sănătate, e un pas important. (Foto: Roland Garros)

Radu Marina 30 mai 2021

Articol 30-0+ oferit gratuit tuturor cititorilor. Dacă ți-a plăcut, consideră oportunitatea unui abonament la 30-0+. Ai astfel acces la întregul conținut 30-0, dar și la alte facilități și surprize, și devii astfel susținător al proiectelor editoriale ale 30-0 și ale unui jurnalism de sport mai bun și mai sănătos.

Patricia Țig a fost învinsă, 6-4, 7-6, de Naomi Osaka, numărul doi mondial, într-un meci echilibrat, în care diferența a fost făcută de micile detalii. Patricia a stat multă vreme aproape de Osaka, a pus probleme și a reușit să o incomodeze în repetate rânduri pe japoneză. 

Victoria n-a venit, dar înfrângerea asta – prin modul în care a evoluat astăzi – ar putea să îi fie de ajutor Patriciei. A fost cel mai bun meci al ei în acest an, a fost pentru prima dată în acest sezon când Patricia și-a accesat nivelul ei bun de joc și a fost pentru prima oară de luni bune când Pati a arătat că e detașată și că joacă cu poftă, fără rețineri. A lovit liber, a revenit din situații dificile, a fost creativă și a putut executa ceea ce trebuia executat. În condițiile unui eșec – fie el în fața numărului 2 mondial și câștigătoarea a două dintre ultimele trei Slamuri jucate – lucrurile astea pot părea mărunte. Însă pentru o jucătoare care a fost apăsată de ceva timp cu accidentările și problemele de sănătate, meciul acesta poate înseamna mult. 

Pentru Patricia erau esențiale două lucruri în acest meci greu cu Osaka: să pună cât mai des primul serviciu în teren și să prelungească cât mai mult schimburile de mingi. Ca acest al doilea lucru să se întâmple, condiția era să nu o lase pe Osaka să preia controlul atât de repede în punct cu returul; un serviciu doi slab, un prim serviciu ezitant și Osaka a fost mereu acolo, gata să atace, gata să se năpustească peste ea. 

Așa s-au derulat primele game-uri din meci. Câteva ezitări din partea Patriciei la serviciu au însemnat și mari oportunități pentru Naomi de a prelua inițativa, pornind de la retur. Iar când japoneza preia inițativa și ajunge să dicteze, devine complicat, foarte complicat să mai faci ceva, chiar și pe zgură. Pentru simplul fapt că în acest match-up  acel plus de forță contează și face diferența iar Patricia nu o poate incomodă pe Osaka exclusiv prin forță. 

Primele trei game-uri au fost echilibrate și cu șanse pentru Patricia. Doar că ele au mers în dreptul japonezei, iar odată ce echilibrul s-a rupt totul, sau aproape totul, a fost despre serviciul și returul lui Naomi. 

Patricia nu a făcut deloc un set rău; game-urile au fost muncite, echilibrate și a făcut multe puncte bune, salvând, printre altele, și trei mingi de set la 2-5 și recuperând break-ul la 5-3, când Osaka a servit pentru primul set. A avut șansa de a egala, însă la 4-5, când a servit din nou pentru a rămâne în set, totul a fost, din nou, despre forța adversarei: Osaka a câștigat toate cele patru puncte cu lovituri direct câștigătoare, totul plecând de la retur (sau de la serviciu nu tocmai incomod al Patriciei). 

Ceea ce s-a întâmplat la 5-4 a fost un scurt rezumat al modului în care a curs setul până atunci: Patricia a muncit, a avut șanse, a încercat multe, dar toată munca ei a fost anulată rapid cu câte un winner nonșalant. 

Povestea setului doi a fost ușor diferită. Patricia a intrat mai bine în meci și a înțeles și mai exact ce anume funcționează în fața japonezei – ruperi de ritm, slice-uri dese, mingi liftate, mingi departe de corpul ei. Și a mai funcționat ceva: serviciul, atât de important într-un meci cu Osaka. 

Spre deosebire de primul set, când serviciul a tras-o în jos exact când a avut nevoia cea mai mare de el, în setul doi a avut serviciul alături și asta i-a adus, pe lângă puncte ușoare, și o relaxare la jocul din teren; și-a putut gândi mai bine atacurile, a luat decizii mai bune, a putut executa ceea ce și-a propus. 

Multă vreme, Pati a jucat de la egal la egal cu Naomi Osaka, a avut chiar momente când a fost deasupra ei – și poate asta e ceea ce contează cu adevărat din acest meci, la trasul liniei. O înfrângere rămâne o înfrângere, desigur, însă evoluția Patriciei (care nu trebuie uitat a avut parte de un sezon complicat, cu multe accidentări, ultima chiar recentă, la Belgrad) a fost una bună, foarte bună și a făcut, în mare parte, tot ce a ținut de ea pentru a se ridica la nivelul adversarei. 

Și a făcut-o. Poate că altfel arătau lucrurile dacă nu avea neșansa de a o întâlni pe Naomi Osaka în primul tur. Așa cum poate altfel stătateau lucrurile dacă în tiebreak-ul setului doi sau în multe alte momente din setul doi acele mingi care au mers de puțin afară erau în teren. Sau cum ar fi fost ca mingile de la 5-4 (două tușe destul de norocoase ale japonezei) să nu fi aterizat pe tușă. 

După a 15-a ei victorie consecutivă într-un turneu de Grand Slam, Naomi Osaka merge mai departe, așadar – cu un meci cu Ana Bogdan la orizont în turul al doilea. Dincolo, probabil că Patricia se simte mai ușurată după cum a evoluat în acest meci, cu câteva dubii înlăturate. Pentru că întâlnirea cu Osaka i-a arătat că e capabilă să joace, din nou, la un nivel înalt, vreme de un meci întreg. Asta e o confirmare importantă și necesară pe care Pati a primit-o azi; după un an greu, în care a fost apăsată de probleme de sănătate, a făcut unul dintre cele mai bune meciuri ale sale din ultima perioadă și, deși învinsă, de aici încolo poate construi și evolua. 

Îți place?