Fast
Abu Dhabi

Aryna Sabalenka și Veronika Kudermetova sunt față în față în prima finală WTA a sezonului 2021

Radu Marina | 12 ianuarie 2021

Prima finală WTA din sezonul 2021, cea de la Abu Dhabi (WTA 500) se va disputa între Aryna Sabalenka (10 WTA) și Veronika Kudermetova (46 WTA). Ambele sunt finaliste merituoase, cu o săptămână excelentă în spate, confirmată în semifinale, unde Sabalenka a trecut categoric de Maria Sakkari, 6-3, 6-2, iar Kudermetova a confirmat victoria de ieri cu Elina Svitolina și a învins-o, 7-6, 6-4, pe Marta Kostyuk. 

Sabalenka a făcut doar opt erori neforțate cu Sakkari și a ajuns la a 14-a victorie consecutivă și a treia finală la rând – după titlurile câștigate la Ostrava (WTA 500) și Linz (WTA 250), pe linia de sosire a sezonului anterior. Per total, aceasta e a 13-a finală WTA (8 titluri) pentru Sabalenka, care își construiește cazul pentru a fi una dintre protagonistele acestui sezon

„Mă concentrez doar asupra lucrurilor corecte pe care le fac. Asta mă ajută, în primul rând, să nu mă gândesc la toate aceste victorii, iar în al doilea rând, mă ajută să continui să câștig. Cred că trebuie doar să mă concentrez pe jocul meu și să încerc să fac tot ce pot eu mai bine pe teren. Pur și simplu vreau să îmi îmbunătățesc jocul, cred că mai sunt o grămadă de lucruri pe care le pot îmbunătăți. Aș spune că faptul că am ajuns să mă concentrez doar pe ce fac corect mă ajută să mă simt mult mai bine pe teren. În felul acesta îmi fac și viața mai ușoară. Mă bucur de tot acest proces și de joc, în sine”, a povestit Sabalenka despre cum încearcă să gestioneze presiunea acestei serii de victorii. 

Dacă Sabalenka nu e deloc străină de sentimentul pe care ți-l dă o finală WTA, Veronika Kudermetova, adversara ei, va juca mâine prima finală importantă la nivelul circuitului WTA.

Era ceva ce plutea în aer; Kudermetova, în vârstă de 23 de ani, clasată pe locul 46, e o jucătoare de la care se așteaptă mult în ultimii ani. Progresul ei către tenisul mare s-a petrecut treptat, cu borne atinse pe rând: în 2017 a debutat, în 2018 a obținut prima victorie vs. Top 30 și a intrat în Top 100, în 2019 a ajuns în Top 50 și a câștigat primul trofeu la dublu, în 2020 a bifat prima victorie vs. Top 10. Acum, în noul sezon 2021, se califică în prima finală WTA. 

În drumul către finală, Kudermetova a trecut de Anett Kontaveit (favorita 10), Bianca Turati, Paula Badosa, Elina Svitolina (favorita 2) și Marta Kostyuk. Sabalenka, în schimb, a cedat doar un singur set în cele cinci meciuri jucate cu Polona Hercog, Ajla Tomljanovic, Ons Jabeur, Elena Rybakina (singura jucătoare care a câștigat un set în fața ei la Abu Dhabi) și Maria Sakkari. La rându-i, grecoaica merită lăudată pentru ceea ce ar putea fi considerată cea mai impresionantă serie de victorii a săptămânii: Potapova – Gauff – Muguruza – Kenin.  

La nivelul WTA, Kudermetova și Sabalenka nu s-au mai întâlnit niciodată. Cele două au mai jucat o singură dată, în 2015, la un turneu ITF 10k, în Antalya, cu victoria Arynei Sabalenka. 

În ATP, prima finală a anului se va juca la Antalya între Alex De Minaur și Alexander Bublik. Ambii au câștigat în semifinale în trei seturi; australianul a trecut de David Goffin, în vreme ce kazahul l-a învins pe Jeremy Chardy. La Delray Beach, celălalt turneu ATP 250 al săptămânii, suntem în faza semifinalelor (Norrie – Korda, Hurkacz – C.Harrison).

Foto: WTA