Fast
Oprite în sferturi

Începuturi bune, dar neconcretizate. Sorana și Monica sunt eliminate în sferturi la Shenzhen

Radu Marina | 4 ianuarie 2019

Înfrângerile suferite azi de Monica și Sorana în sferturile turneului de la Shenzhen ne reamintesc că vechile deprinderi sunt greu de înfrânt. După un început de an promițător, cu câteva victorii sănătoase de ambele părți, numai bune să aducă puțină încredere, astăzi au venit două înfrângeri grele, dar nu tocmai atipice pentru cele două. Două înfrângeri care au urmat exact același scenariu ca multe alte înfrângeri dureroase avute de-a lungul carierei lor.

Sorana a scăpat din control meciul cu Alison Riske după o cădere bruscă, ea nereușind să mai concretizeze nimic de la 5-3 și serviciu în primul set, sfârșind prin a fi învinsă, 7-5, 6-1. Monica a început perfect cu Yafan Wang; s-a dus la 6-3, 5-3, dar ca în multe alte meciuri, s-a văzut întoarsă, 6-3, 6-7, 1-6, arătându-și în final punctele slabe.

Sunt niște înfrângeri grele, venite pe fondul acelorași probleme cu care cele două jucătoare s-au tot confruntat ani la rândul și a căror rezolvare nu e ușor de găsit. În cazul Monicăi e vorba de lipsa unui plan de rezervă în momentul în care adversara începe să-i înțeleagă și să se adapteze la jocul ei; Moni se vede astfel, într-un final, lipsită de idei și de arme, ceea ce explică numeroasele meciuri cu aer dramatic la care a luat parte de-a lungul timpului. Iar la Sorana e vorba de acele mici ezitări venite în momentul în care e la conducerea unui meci și pe care nu întotdeauna reușește să le gestioneze, de multe ori scăpând meciul din mână. Ezitări pe care singură și le-a admis, începând cu acel OCC de acum patru ani de la Dubai, în care îi spunea antrenorului – Victor Ioniță pe atunci – să o încurajeze pentru că știe că ea se crispează atunci când e la conducere.

Aceste înfrângeri nu șterg însă parcursul bun reușit în această săptămână de ambele jucătoare, așa cum nici lucrurile bune pe care ele le-au arătat pe teren nu trebuie să fie trecute cu vederea. Poate că unele lucruri sunt mai greu de schimbat și de depășit, dar faptul că cele două sunt sănătoase și au reușit să se pregătească bine în presezon se vede deja, iar munca depusă va continua să dea rezultate. Deja calificarea în sferturile de finală la primul turneu al anului e un rezultat bun de oriunde am privi, mai ales dacă ne gândim că în 2018 primul sfert de finală al Soranei a venit abia în mai, iar Monica a avut nevoie de aproape 12 luni pentru a reveni într-un sfert WTA (ultimul reușit a fost la Taipei, anul trecut, în ianuarie).

Există un gram de amărăciune, desigur. Amândouă au fost aproape de semifinale, amândouă au început meciul impecabil, amândouă au fost aproape de a câștiga fie setul (în cazul Soranei), fie meciul (în cazul Monicăi). Dar în tenis fiecare săptămână aduce o nouă oportunitate. Cu condiția să fii sănătos ca să poți încerca să beneficiezi de noile șanse; de aceea e important că ambele par a fi depășit problemele de sănătate care le-au tot tras în jos anul trecut.

Dacă la acest capitol vor sta bine, vor mai fi șanse pentru alte rezultate bune. Atât Sorana, cât și Moni, au suficiente arme să deraieze și deranjeze multe jucătoare. Ne-a dovedit-o de-a lungul anilor și ne-o vor dovedi și anul ăsta.