Fast
Jelena câștigase 10 la rând

Venus Williams: în semifinale la Wimbledon a zecea oară. Seria de victorii în Slamuri a Jelenei Ostapenko se oprește

Radu Marina | 12 iulie 2017
Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Venus Williams se califică pentru al doilea an consecutiv și pentru a 10-a oară în carieră în semifinale la Wimbledon, după o victorie în două seturi împotriva Jelenei Ostapenko. Venus continuă astfel sezonul remarcabil, în care a reuşit pentru prima dată după mai bine de 8 ani să se califice într-o nouă finală de Slam, la Australian Open. Acum atinge o altă bornă şi demonstrează încă o dată că tenisul chiar nu are vârstă.

Venus spunea înaintea meciului cu Ostapenko că nu a urmărit-o prea mult pe campioana de la Roland Garros; ştia că aceasta loveşte foarte agresiv de pe ambele părţi, dar îşi propunea să își ajusteze jocul în funcţie de ce se întâmplă pe teren. Şi cam aşa s-a întâmplat. Venus a fost cea care şi-a adaptat de fiecare dată jocul și loviturile, a încercat să găsească o lungime cât mai deranjantă şi a variat de fiecare dată jocul, fie lovind ceva mai liftat cu forehand-ul, fie folosind câte un slice de rever ori venind către fileu. Pe lângă asta, a profitat deplin de serviciul doi mai slab al letonei, reuşind serii de retururi direct câştigătoare şi fiind de fiecare dată foarte agresivă.

Sunt lucruri care au deranjat-o vizibil pe Ostapenko, mai ales în primul set. În începutul meciului, Ostapenko a făcut două greşeli uşoare după o minge mai înaltă venită de pe forehand şi o altă greşeală din apropierea fileului după un slice de rever al americancei, cedându-şi serviciul, iar de acolo Venus, la adăpostul unui serviciu care azi a mers foarte bine, în special în momentele importante, a fost în control.

În setul doi, lucrurile s-au mai echilibrat, Venus a continuat să fie foarte agresivă la retur, dar a renunţat treptat la tactica din primul set; a jucat cu mai mult ritm, a căutat să fie ea cea care conduce jocul şi, deloc surprinzător, în multe momente a fost dominată de Ostapenko la schimburile în forţă. Şi în acest set a reuşit devreme break-ul, după câteva greşeli ale Jelenei şi s-a dus rapid la 3-1. De aici însă, Ostapenko a reuşit câteva serii de lovituri câştigătoare la care Venus chiar nu a avut răspuns, reuşind să egaleze la 3.

Un moment important al meciului a fost la 5-4 în setul doi, când Venus a fost la două puncte de a pierde setul. Dar răspunsul a fost impecabil: două servicii direct câştigătoare şi un forehand câştigător pentru a egala la 5. Apoi, după câteva lovituri complet ratate, Ostapenko şi-a cedat serviciul, iar Venus a închis meciul cu 4 servicii excelente.

Venusîşi continuă povestea faină şi arată încă o dată că vârsta rămâne doar un număr, iar dacă faci totul cu pasiune, munceşti şi nu renunţi nicio clipă la ceea ce îţi doreşti, e imposibil că rezultatele să nu apară. Îmi amintesc un moment de acum câţiva ani, când a pierdut devreme la Miami şi Indian Wells şi venea după un sezon mai modest, cu multe înfrângeri şi o grămadă de probleme; întrebată ce va face după aceste înfrângeri, răspunsul ei a fost ferm: “Singurul lucru pe care îl pot face e să merg pe teren şi să continui să muncesc şi să mă antrenez.”