Fast
Simona Halep vs Johanna Konta

Simona versus Konta, pentru un loc în semifinalele de la Miami, cu motivația dată de precedentul meci

Camelia Butuligă | 29 martie 2017

Johanna Konta a fost listată de către Daniel Dobre ca una din jucătoarele care ar putea să-i pună probleme Simonei în viitor. I-a pus deja una la Wuhan în 2015, când britanica a câștigat precedenta lor întâlnire, întorcând de la 1-5 în decisiv (head to head-ul e 1-1). ”N-am mai pierdut niciodată așa până acum”, a spus Simona la conferința de după meci, frustrată de felul cum i-a scăpat victoria. ”E o jucătoare foarte bună, dar nu e imposibil de jucat. Are un serviciu puternic și se mișcă bine.”

Evaluarea lui Dobre a fost cam în aceleași linii. Tocmai vorbisem despre Pliskova, al cărei joc Simona de obicei îl ”ghicește”; comparat cu ea, Konta servește la fel de bine, dar se mișcă mai repede și lovește voleul mai bine. Deși estetic loviturile ei nu sunt foarte frumoase, este o jucătoare solidă și eficientă.

La Miami, Konta a pierdut un set în primul tur, dar apoi a trecut în câte două de Parmentier și Arruabarrena. Nu sunt într-adevăr cele mai redutabile adversare, dar nu știu cât e de relevant acest lucru: de obicei, jucătoarele se mobilizează atât cât e nevoie să câștige, conservându-și energia pentru următoarele meciuri. Din acest punct de vedere, Simona a trebuit să lupte serios cu Stosur, luând meciul în mână, apoi scăpându-l, salvându-l de pe marginea prăpastiei și apoi câștigând în decisiv. E posibil ca acest meci s-o fi descătușat și să-i dea încredere că poate orice. Sau, invers, să indice că este în continuare predispusă la sincope mentale precum cea din decisivul cu Konta de la Wuhan.

Într-adevăr, s-au mai întâmplat lucruri de atunci în viața lor: amândouă au gestionat accidentări, Konta s-a apropiat de top 10, Simona a rămas în el, amândouă și-au schimbat echipa (Simona l-a adus pe Cahill, iar Konta pe Wim Fissette, fostul antrenor al Simonei). Va fi acesta un factor, faptul că acum Konta îl are în colțul ei pe Fissette? Cele două au stiluri diferite de joc și probabil vor căuta să-și maximizeze fiecare armele din dotare. Apoi, Simona joacă de ani buni la acest nivel, nu cred că mai e un secret pentru nimeni cum joacă și care-i sunt punctele forte și slabe. În acest meci cred că va conta mai puțin cine va avea un plan mai bun și mai mult cine va putea să-l execute mai bine.

În concluzie, cred că mult va depinde de forma de moment și de cine va avea anduranță fizică și psihică mai mare pe căldura amiezii din Miami. Un meci echilibrat ca șanse, în care ambele pot câștiga, la fel de bine cum pot pierde. Posibil să avem din nou trei seturi și să ne mușcăm unghiile până la final, sau se poate termina foarte repede, înainte să apucăm să clipim. Oricum ar fi, vom vedea dacă Johanna Konta se va dovedi într-adevăr o adversară redutabilă pentru viitor.