Fast
8 opțiuni pentru o campioană nouă

Sferturi, feminin: Mladenovic încearcă să-și continue războiul, Ostapenko vrea să surprindă, Simona – Elina e derby-ul

Treizecizero | 6 iunie 2017

Pentru toată discuția purtată în jurul vidului de putere din WTA, turneul feminin nu-i deloc rău când vine vorba de jucătoarele ajunse în sferturi și de subiectele pe care ele le generează. Câștigătoarele celor două turnee mari de zgură premergătoare RG se întâlnesc într-un meci vedetă, iar primele cinci clasate din WTA Race sunt toate prezente în sferturi. De asemenea, încă e în cărți o schimbare de lider.

Ostapenko – Wozniacki

Ostapenko: Dacă joacă așa în continuare, poate câștiga titlul, spunea Lesia Tsurenko, învinsa Jelenei în turul 3. Turul următor, Ostapenko a mai adăugat o victimă de renume, eliminând o specialistă a RG, pe Sam Stosur. Tsurenko nu e singura care a nominalizat-o pe Ostapenko drept o câștigătoare nescontată. Arantxa Sanchez-Vicario, de trei ori campioană la Paris, i s-a alăturat: “E o jucătoare tânără cu un joc foarte bun și cu mult loc de îmbunătățiri. A ajuns în sferturi și încă nimeni nu vorbește despre ea, dar are un joc bun pentru orice suprafață și cred că e cea mai impresionantă de pe tablou”.

Wozniacki: Sferturi la Roland Garros pentru Woz, iată un rezultat excelent pentru daneza care trecuse doar o dată de turul trei în precedentele nouă apariții. Caroline a pierdut trei seturi până acum, dar a speculat foarte bine oportunitatea apărută în persoana unei Svetlana Kuznetsova neinspirată și letargică.

Matchup-ul: Prin prisma experienței, Caroline ar trebui să aibă un argument în plus, dar asta n-a ajutat-o în vreunul din celelalte 3 meciuri jucate cu Ostapenko, toate pierdute. Inclusiv două anul ăsta.

Mladenovic – Bacsinszky

Mladenovic: Kiki duce un RG ca o campanie militară, face orice e nevoie ca să treacă mai departe, să-și continue marșul spre ținta finală. Într-un fel, e impresionantă determinarea ei: e evident că a făcut din acest turneu o țintă majoră și tratează fiecare meci ca pe un mare eveniment, pe viață și pe moarte. N-o deranjează câtuși de puțin că provoacă discuții și controverse, dimpotrivă, le îmbrățișează. Se simte bine în postura de atracție principală a tribunei, pe care a transformat-o într-o armă tăioasă. Asta a ajutat-o să întoarcă și să câștige trei meciuri grele până acum, de fiecare dată găsind o evadare.

Bacsinszky: Timea are trei sferturi la rând (cel puțin) la Paris și asta spune tot ce trebuie știut. În 2015 a oprit-o Serena în semifinale, anul trecut, Bertens, în sferturi. Exceptând setul scăpat de la 5-2 cu Venus, Timea a jucat iar excelent tot turneul.

Matchup-ul. După ce a întâlnit jucătoare de forță, Kiki întâmpină cu totul alt stil acum, și e de văzut cum se va putea ajusta la varietatea elvețiencei. Ajustări sunt însă necesare și pentru Timea, care va avea de înfruntat publicul. H2H e 1-1, cu elvețianca impunându-se anul acesta în condiții de Fed Cup.

Svitolina – Halep

Svitolina: Elina și-a respectat clasamentul (e lider în Race) la Paris, chiar dacă a avut ceva emoții în ultimul meci; în apărarea ei a avut de înfruntat și dureri la spate. Evadarea din meciul cu Martic a fost pe cât de spectaculoasă, pe atât de fortuită. Ce-i de reținut e că ea continuă să câștige, indiferent cum. A ajuns acum la 14 victorii din ultimele 15 meciuri jucate. Multe dintre ele le-a obținut intrând în ceea ce numește “Svitolina Mode“, ceva descris de ea așa: “Încerc să mă aduc în timpul meciului într-o stare din care nu fac erori neforțate, dar reușesc să fac suficiente winners”.

Halep: Setul întâi cu Kasatkina a fost grozav, tot meciul cu Suarez-Navarro a fost ca un mesaj pentru restul tabloului. Simona e motivată și înfometată, jocul clickăie la timpul potrivit, iar felul în care a trecut printr-o tragere incomodă a readus-o în postura de favorită neoficială la titlu în ochii multor specialiști.

Matchup-ul. E 1-1 în H2H (2-1 pentru Simona cu tot cu meciul din Fed Cup 2014, de la Budapesta). Firește, e un meci cu multe semnificații, cu multe pe masă. Se întâlnesc cea mai în formă jucătoare pe zgură cu cea mai prolifică jucătoare a anului. Amintirea finalei de la Roma nu face decât să sporească tensiunea. Asta ar trebui s-o avantajeze pe Simona, care vine din spate, cu motivația celui care vrea să demonstreze că deznodământul din Italia nu e ce trebuia să fie, după cum începuse acel meci. E capul de afiș al sferturilor, un meci care va spune multe despre învingătoare.

Pliskova – Garcia

Pliskova: Numărul 2 mondial e, oarecum, o prezență neașteptată între ultimele opt. De altfel, ea e prima care recunoaște că nu e fericită cu jocul ei. Fără să impresioneze, dar muncind pentru fiecare victorie, Pliskova s-a strecurat pe un culoar permisiv. “Pot juca mai bine decât am făcut-o în astea patru meciuri, să sperăm că nivelul meu se va ridica în turul următor, apoi totul e deschis”, spune Karolina, care însă are alt argument: “Mental, sunt acolo”. Asta s-ar putea să conteze mult, mai ales că Pliskova e deja la al 3-lea Slam consecutiv în care face sferturi (cel puțin). Asta după ce anterior nu trecuse vreodată de optimi.

Garcia: Caroline a avut de înfruntat destule anul acesta – accidentări, negativitate (a ei sau a altora) – dar primește acum o răsplată pentru munca ei. Culmea, obținută pe cel mai mare teren la RG, de care obișnuia să fugă. După ce a dezghețat atât frica de o arenă mare, cât și tensiunea dintre ea și Alize Cornet, după ce anterior trecuse într-un set cu prelungiri de Su-Wei Hsieh, Caroline este, poate, jucătoarea din draw care are cel mai puțin de pierdut.

Matchup-ul. E 2-2, dar Garcia a câștigat unicul meci pe zgură disputat de cele două. Cealaltă victorie a ei? Într-un meci de Fed Cup jucat acasă, cu publicul alături. Cum va fi și acum.

2performant

Cele mai bune jucătoare de tenis sunt la Singapore. Cei mai buni generatori de vânzări online sunt în Affiliate Ranking by 2Performant