Fast
8 opțiuni pentru o campioană nouă

Sferturi, feminin: Mladenovic încearcă să-și continue războiul, Ostapenko vrea să surprindă, Simona – Elina e derby-ul

Treizecizero | 6 iunie 2017
Roland Garros este oferit de

Pentru toată discuția purtată în jurul vidului de putere din WTA, turneul feminin nu-i deloc rău când vine vorba de jucătoarele ajunse în sferturi și de subiectele pe care ele le generează. Câștigătoarele celor două turnee mari de zgură premergătoare RG se întâlnesc într-un meci vedetă, iar primele cinci clasate din WTA Race sunt toate prezente în sferturi. De asemenea, încă e în cărți o schimbare de lider.

Ostapenko – Wozniacki

Ostapenko: Dacă joacă așa în continuare, poate câștiga titlul, spunea Lesia Tsurenko, învinsa Jelenei în turul 3. Turul următor, Ostapenko a mai adăugat o victimă de renume, eliminând o specialistă a RG, pe Sam Stosur. Tsurenko nu e singura care a nominalizat-o pe Ostapenko drept o câștigătoare nescontată. Arantxa Sanchez-Vicario, de trei ori campioană la Paris, i s-a alăturat: “E o jucătoare tânără cu un joc foarte bun și cu mult loc de îmbunătățiri. A ajuns în sferturi și încă nimeni nu vorbește despre ea, dar are un joc bun pentru orice suprafață și cred că e cea mai impresionantă de pe tablou”.

Wozniacki: Sferturi la Roland Garros pentru Woz, iată un rezultat excelent pentru daneza care trecuse doar o dată de turul trei în precedentele nouă apariții. Caroline a pierdut trei seturi până acum, dar a speculat foarte bine oportunitatea apărută în persoana unei Svetlana Kuznetsova neinspirată și letargică.

Matchup-ul: Prin prisma experienței, Caroline ar trebui să aibă un argument în plus, dar asta n-a ajutat-o în vreunul din celelalte 3 meciuri jucate cu Ostapenko, toate pierdute. Inclusiv două anul ăsta.

Mladenovic – Bacsinszky

Mladenovic: Kiki duce un RG ca o campanie militară, face orice e nevoie ca să treacă mai departe, să-și continue marșul spre ținta finală. Într-un fel, e impresionantă determinarea ei: e evident că a făcut din acest turneu o țintă majoră și tratează fiecare meci ca pe un mare eveniment, pe viață și pe moarte. N-o deranjează câtuși de puțin că provoacă discuții și controverse, dimpotrivă, le îmbrățișează. Se simte bine în postura de atracție principală a tribunei, pe care a transformat-o într-o armă tăioasă. Asta a ajutat-o să întoarcă și să câștige trei meciuri grele până acum, de fiecare dată găsind o evadare.

Bacsinszky: Timea are trei sferturi la rând (cel puțin) la Paris și asta spune tot ce trebuie știut. În 2015 a oprit-o Serena în semifinale, anul trecut, Bertens, în sferturi. Exceptând setul scăpat de la 5-2 cu Venus, Timea a jucat iar excelent tot turneul.

Matchup-ul. După ce a întâlnit jucătoare de forță, Kiki întâmpină cu totul alt stil acum, și e de văzut cum se va putea ajusta la varietatea elvețiencei. Ajustări sunt însă necesare și pentru Timea, care va avea de înfruntat publicul. H2H e 1-1, cu elvețianca impunându-se anul acesta în condiții de Fed Cup.

Svitolina – Halep

Svitolina: Elina și-a respectat clasamentul (e lider în Race) la Paris, chiar dacă a avut ceva emoții în ultimul meci; în apărarea ei a avut de înfruntat și dureri la spate. Evadarea din meciul cu Martic a fost pe cât de spectaculoasă, pe atât de fortuită. Ce-i de reținut e că ea continuă să câștige, indiferent cum. A ajuns acum la 14 victorii din ultimele 15 meciuri jucate. Multe dintre ele le-a obținut intrând în ceea ce numește “Svitolina Mode“, ceva descris de ea așa: “Încerc să mă aduc în timpul meciului într-o stare din care nu fac erori neforțate, dar reușesc să fac suficiente winners”.

Halep: Setul întâi cu Kasatkina a fost grozav, tot meciul cu Suarez-Navarro a fost ca un mesaj pentru restul tabloului. Simona e motivată și înfometată, jocul clickăie la timpul potrivit, iar felul în care a trecut printr-o tragere incomodă a readus-o în postura de favorită neoficială la titlu în ochii multor specialiști.

Matchup-ul. E 1-1 în H2H (2-1 pentru Simona cu tot cu meciul din Fed Cup 2014, de la Budapesta). Firește, e un meci cu multe semnificații, cu multe pe masă. Se întâlnesc cea mai în formă jucătoare pe zgură cu cea mai prolifică jucătoare a anului. Amintirea finalei de la Roma nu face decât să sporească tensiunea. Asta ar trebui s-o avantajeze pe Simona, care vine din spate, cu motivația celui care vrea să demonstreze că deznodământul din Italia nu e ce trebuia să fie, după cum începuse acel meci. E capul de afiș al sferturilor, un meci care va spune multe despre învingătoare.

Pliskova – Garcia

Pliskova: Numărul 2 mondial e, oarecum, o prezență neașteptată între ultimele opt. De altfel, ea e prima care recunoaște că nu e fericită cu jocul ei. Fără să impresioneze, dar muncind pentru fiecare victorie, Pliskova s-a strecurat pe un culoar permisiv. “Pot juca mai bine decât am făcut-o în astea patru meciuri, să sperăm că nivelul meu se va ridica în turul următor, apoi totul e deschis”, spune Karolina, care însă are alt argument: “Mental, sunt acolo”. Asta s-ar putea să conteze mult, mai ales că Pliskova e deja la al 3-lea Slam consecutiv în care face sferturi (cel puțin). Asta după ce anterior nu trecuse vreodată de optimi.

Garcia: Caroline a avut de înfruntat destule anul acesta – accidentări, negativitate (a ei sau a altora) – dar primește acum o răsplată pentru munca ei. Culmea, obținută pe cel mai mare teren la RG, de care obișnuia să fugă. După ce a dezghețat atât frica de o arenă mare, cât și tensiunea dintre ea și Alize Cornet, după ce anterior trecuse într-un set cu prelungiri de Su-Wei Hsieh, Caroline este, poate, jucătoarea din draw care are cel mai puțin de pierdut.

Matchup-ul. E 2-2, dar Garcia a câștigat unicul meci pe zgură disputat de cele două. Cealaltă victorie a ei? Într-un meci de Fed Cup jucat acasă, cu publicul alături. Cum va fi și acum.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de