Fast
Serena privește și așteaptă

Serena are planuri mari pentru revenire: „Nu revin ca să câştig mai puțin decât am câștigat până acum”

Radu Marina | 17 august 2017

Serena Williams îşi doreşte să revină în circuit cât mai repede posibil. Într-un interviu acordat Vogue, Serena a vorbit despre sarcină, revenirea în tenis şi alte subiecte interesante, precum în ce fel s-a modificat percepția ei asupra conceptului de “forță în tenis”.

Deşi Serena credea, pe vremuri, că atunci când va avea copii se va retrage din tenis, acum perspectiva ei s-a modificat. Asta, cu toate că dacă ar decide să nu mai joace vreodată un alt meci, ea ar avea deja finalul ideal: un titlu la Australian Open, tocmai într-o finală cu Venus Williams, meci câștigat însărcinată, şi depăşind-o pe Steffi Graf la numărul de Slamuri – iată o încheiere de carieră care să îi rezume întreaga carieră: imprevizibilă, dominantă, neînvinsă.

Doar că acum Serena e de altă părere, așa că va încerca o revenire “incredibilă”, cum a numit-o ea. În prima declarație în care își detaliază planurile referitoare la naștere post-naștere, Williams intenţionează să îşi apere titlul de la Australian Open, chiar dacă e conştientă că nu va fi uşor. Serena e însă fermă şi motivată: “Ştiu că nu mai am 20 de ani, dar nu voi reveni în tenis pentru a câştiga mai puțin decât am câștigat până acum. Ori voi câştiga, ori nu voi mai juca”, spune Serena, admițând că i-ar plăcea să depășească și recordul lui Margaret Court.

Motivația? Nu există un sentiment mai frumos decât să fii pe teren şi să auzi publicul, spune ea în materialul din Vogue, care dă un pic de context și despre relația ei cu fondatorul Reddit, Alexis Ohanian. În plus, sarcina i-a dat o nouă putere. “Imediat ce am aflat că-s însărcinată, s-a întâmplat ceva ce m-a surprins. Am devenit foarte calmă. Mi-am zis: ‘trebuie să câștigi, dar ți se permite să pierzi acum, pentru că ai ceva în viitor pentru care să te pregătești”.

Apropo de această putere, Serena a mai atins un subiect interesant. A vorbit despre forţa din teren. Serena detaliază că la începutul carierei nu îi plăcea ideea de forţă asociată cu ea, pentru că toată lumea avea impresia că ea şi Venus câştigă doar pentru că au forţă şi servesc puternic – o idee care s-a repetat şi se repetă ori de câte ori surorile Williams mai reuşesc câte o performanţă.

Doar că succesul nu stă în forţă, iar Serena confirmă asta: “Anul trecut, în Australia, am citit că Maria Sharapova loveşte cel puțin la fel de bine ca mine și cu dreapta, și cu reverul. Și că singurul motiv pentru care eu câștig e că am serviciul mai puternic. Stai un pic. Eu-mi variez serviciul, mă bazez și pe plasamentul lui. Apoi, eu-s o jucătoare care generează unghiuri, care gândește pe teren, care face adversara să se mişte. De asta câştig.

Nu numai eu, dar femeile în general simt că e nepotrivit dacă ești puternică fizic. Pe măsură ce m-am maturizat am început să am o părere diferită. Puterea e frumusețe. Da, vreau ca oamenii să se gândească la forța mea, dar în același timp vreau să-i surprind și cu felul în care joc. Vreau ca ei să se aștepte ceva, dar să primească cu totul altceva”, spune Serena.

„Versus” – o serie de ilustrații despre ce se întâmplă pe teren. De găsit în 30-0 Pe Curat 😍 Iată cum se vede terenul când joci cu Serena Williams 😂💣 #design #print #tennis #treizecizeropecurat

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro) on

Tot legat de preconcepții, Serena explică în ce fel simte că au evoluat percepțiile oamenilor în ce o privește. “Am simțit mereu că oamenii cred despre mine că-s rea, că-s dură și foarte neprietenoasă, foarte ‘de pe stradă’. Însă cred că alte fete din vestiar vor spune că, de fapt, ‘Serena e foarte drăguță’. Dar Maria Sharapova, care probabil nu vorbește cu toată lumea în vestiar, e percepută de public mai prietenoasă. De ce? Dacă-s de culoare, asta înseamnă că-s rea? Asta-i societatea în care trăim, asta-i viața. Se spune că afro-americanii trebuie să fie de două ori mai buni decât e nevoie, în special femeile. Sunt perfect ok cu ideea de a fi de două ori mai bună”.

Întorcându-ne la revenire, Serena spune că a continuat să joace tenis, s-a uitat mult la tenis, în special la meciurile ei şi a urmărit atent ce se întâmplă în circuitul WTA. “Mă uitam la meciurile mele, vedeam cum eu loveam mingi incredibile, dar fetele le ajungeau și loveau winner înapoi. Dar am început să înțeleg de ce. E pentru că am dezvoltat șabloane de joc.”

Serena porneşte astfel într-o misiune dificilă: nu mulţi cred că va reuşi, dar e cel mai bun exemplu de sportiv care şi-a depăşit de fiecare dată limitele, a revenit mereu mai puternică şi a reuşit lucruri care păreau de-a dreptul imposibile. Sigur, aşa cum amintea şi Mouratoglou recent, e foarte important ca Serena să-şi păstreze această motivaţie, să-şi dorească la fel de mult să revină pe teren şi după ce va naşte şi va avea copilul în braţe.

Materialul complet.

Primul Slam al Mariei post-revenire, US Open. Apropo de Sharapova, revenirea ei – complet ratată – primește o nouă șansă. După începutul foarte bun, cu acea semifinală la Stuttgart, Maria Sharapova a mai reuşit doar 3 victorii în trei turnee, nu a jucat niciun turneu pe iarbă, iar recent s-a retras, pe rând, de la Stanford, Toronto şi Cincinnati (turnee unde a primit wildcard). Are însă şansa de a redresa puţin lucrurile la US Open, acolo unde USTA a anunţat că va fi prezentă pe tabloul principal, graţie unui wild card.

Decizia rămâne controversată, în condiţiile în care atât organizatorii de la Roland Garros, cât şi cei de la Wimbledon nu au fost de acord cu acordarea unui wildcard pentru rusoaică. Șefii USO au explicat, însă, că din punctul lor de vedere, Sharapova și-a efectuat suspendarea, iar acest topic nu mai poate fi un factor în decizia lor. Rămâne însă discuția despre sănătatea, forma fizică și match fitness-ul Mariei, toate incerte.

Kei Nishikori, alt nume important care nu va mai juca restul sezonului. După Novak Djokovic şi Stan Wawrinka, şi Kei a anunţat că va reveni în circuit abia la anul, după o problemă la încheietura mâinii. Accidentarea japonezului pare destul de complicată; în timpul unui antrenament la Cincinnati a auzit o pocnitură la încheietură, a simțit dureri, iar după mai multe controale amănunţite, se pare că e vorba de un tendon rupt la nivelul încheieturii, iar medicii l-au sfătuit să ia o pauză.

În acest moment, din top 10 doar 3 (!) jucători sunt apţi și mai sunt la Cincinnati (), turneu care devine astfel extrem de deschis. După foarte mult timp în Mastersuri, pare că aproape oricine poate avea o şansă la titlu la jumătatea săptămânii. Andy Murray nu a mai jucat niciun turneu de la Wimbledon, iar prezența lui la US Open e o cursă contracronometru, Roger Federer a devenit incert după problemele la spate avute la Montreal, Nole, Stan şi Kei vor reveni abia la anul, Marin Cilic nu a mai jucat nici el niciun turneu de la Wimbledon şi speră să revină la US Open, iar Raonic s-a retras şi el de la Cincinnati, după o accidentare la încheietura mâinii. Circuitul nu arată deloc bine iar numărul mare de jucători accidentaţi nu face decât să redeschidă o mai veche problema referitoare la calendarul aglomerat. Partea bună? Oferă o şansă în plus jucătorilor mai tineri de a face un pas în faţă.

***

Citește, în 30-0 Pe Curat, Ediția 2017, textul „Cum se cade când se cade” – o istorie a celor mai spectaculoase căderi din istoria recentă a tenisului, semnat de Luminița Paul

Ai peste 120 de pagini cu eroii tăi preferați din tenis.  Ia-ți revista 30-0 Pe Curat, Ediția 2017, de aici.