Fast
Rafa intră în clubul 1000

Nadal sărbătorește meciul 1000 printr-o victorie începută cu set pierdut la zero

Camelia Butuligă | 27 martie 2017

Când te gândești la jucători care ar putea să-i ia lui Nadal un set cu 6-0, neamțul Kohlschreiber nu e un candidat probabil. De obicei, jucătorii kriptonită pentru Nadal sunt cei cu lovituri monstruoase, sau cei care îl pot bate cu propriile arme de uzură și anduranță (Djokovic e cam singur în această categorie). De curând însă, Federer a arătat că Nadal poate fi bătut și de jucătorii cu rever cu o singură mână care se bazează mai ales pe viteza și precizia loviturilor. Kohlschreiber o fi luat notițe la finala Australian Open, pentru că a început meciul lovind cu sete tot, plecând ca din pușcă cu setul în brațe și lăsându-l pe Rafa descumpănit în urmă. Atât de descumpănit, că în doar 25 de minute era 6-0 pentru neamț.

”N-am jucat tenis în primul set”, a recunoscut Nadal. ”Planul în al doilea a fost să încep să concurez, să găsesc o cale de a intra în meci.” După o pauză în care s-a dus la baie și s-a regrupat, Nadal a început să concureze: a ținut mingea mai mult în teren și a început să pună presiune pe adversar. A fost rândul lui Kohlschreiber să se îndoaie în al doilea, suficient cât Rafa să prindă viteză și să egaleze situația: 6-2. Cu momentul de partea sa, Rafa a sprintat către câștigarea decisivului cu 6-3, o victorie pe care a sărbătorit-o cu mult patos. ”A fost un sentiment foarte plăcut să câștig așa, întorcând meciul.”

Genul acesta de victorii, în care jucătorul întoarce soarta meciului, dau multă încredere oricui, dar mai cu seamă lui Rafa, care se hrănește din depășirea obstacolelor.

Următorul adversar în drumul spre primul său titlu la Miami va fi Nicolas Mahut, care îi va pune probleme diferite față de Kohlschreiber: jucător cu experiență și dublist redutabil, francezul va ataca fileul des și îl va pune sub presiune pe Nadal. Norocul acestuia este că nu stă rău deloc cu passing shoturile și jocul defensiv. ”Primul obiectiv este să-mi apăr serviciul și apoi să găsesc soluții pe retur.” Simplu, yes, no?

Rafa e al 11-lea jucător care atinge borna 1000 de meciuri (conform site-ului ATP, cifra include meciuri în circuit, în Slamuri, în Cupa Davis și la WTF). Jimmy Connors conduce această listă a longevității, cu 1535 de meciuri (bilanț 1256-279). Este urmat de Federer, cu 1340 (bilanț 1094-246). Lista continuă cu Ivan Lendl, Guillermo Vilas, Andre Agassi, Ilie Năstase (1085 meciuri, 877-198), John McEnroe, Stefan Edberg, David Ferrer și Brian Gottfried.