Fast
Româncă împotriva româncă

Monica Niculescu izbândește la Washington, urmează un duel cu Patricia Țig. O scurtă privire spre întâlnirile dintre românce în circuitul WTA

Treizecizero | 2 august 2017

Trecerea la hard a fost cu succes pentru Monica Niculescu, care a obținut a șaptea ei victorie la simplu într-un sezon în care accidentările i-au diminuat potențialul la simplu: în prima ei apariție pe teren după finala de dublu de la Wimbledon, Monica Niculescu a trecut, cum altfel decât într-un mic thriller, de Nao Hibino, 6-3, 2-6, 7-6 (7), după două ore și 25 de minute.

Meciul ar fi trebuit să se joace inițial ieri, când Simona Halep și Patricia Țig, celelalte două românce de pe tablou, și-au obținut trecerea în turul al doilea; dar ploaia a dat peste cap programul. Azi, vremea și-a băgat iar coada, sub forma unei pauze impusă de căldura puternică.

Moni a dominat primul set, în care a reușit două break-uri, dar a scăzut nivelul în al doilea; în decisiv, scorul a evoluat imprevizibil, cu Monica luând primele trei game-uri, iar Hibino răspunzând cu o serie de cinci. Dar Niculescu a împins meciul în tiebreak, un tiebreak dus cu dificultate și emoții la capăt, dar cu bine; după ce japoneza a salvat două mingi de meci, Monica a concretizat-o pe a treia, obținând abia a doua ei victorie din ultimele aproape cinci luni.

Niculescu o va întâlni pentru un loc în sferturi pe Patricia Țig, altă româncă în căutare de meciuri și de victorii după o perioadă cu accidentări. O nouă confruntare 100 la 100 românească în WTA, meciuri care n-au fost mai niciodată ușor de privit de către fanii de acasă. Dacă la început erau doar curiozități rare, aceste confruntări s-au înmulțit remarcabil în ultimii ani, pe măsură ce mai toate jucătoarelor noastre au început să bifeze parcursuri lungi în turnee.

E un prilej bun pentru o scurtă recapitulare a celor mai importante dintre aceste dueluri românești jucate în ultimii trei ani în turneele WTA:

– Nu mai departe de București 2017 n-a lipsit mult să avem chiar și o finală românească; dar pentru al doilea sezon la rând (precedentul episod, Florianopolis 2016), Ana Bogdan s-a oprit în semifinale înaintea unei finale în care o aștepta Irina Begu. Dar Ana a bifat oricum o întâlnire cu o româncă: a eliminat-o pe Sorana Cîrstea în primul tur. Tot la București, Irina Begu a învins-o pe Jaqueline Cristian, în turul al doilea.

– Ana Bogdan e o obișnuită a meciurilor cu românce, de care se lipește mai des decât colegele ei: anul trecut, la debutul ei pe tabloul unui Slam, a trecut în primul tur al US Open tot de Sorana Cîrstea, iar în turul doi a pierdut cu Monica Niculescu. Anul acesta, înainte de rematch-ul cu Sorana, a învins-o de două ori pe Alexandra Dulgheru (în calificările la Charleston și în cele de la RG).

– Monica Niculescu, la rândul ei, a jucat de două ori anul acesta cu Sorana Cîrstea, câștigând pe hard, la Indian Wells, și pierzând la Nurnberg, pe zgură, unde Sori a ajuns până în semifinale.

– Simona Halep are probabilități mai mari de a nimeri contra unor conaționale. Anul trecut, Halep a învins-o pe Irina Begu la Madrid, apoi din nou la Wuhan, când Irina a trebuit să se retragă în setul al doilea.

În 2015, Simona i-a lăsat doar un game lui Alex Dulgheru în sferturile de finală de la Roma. În 2014, Simona a trecut de Monica Niculescu în semifinalele de la București, în drum spre titlu. În fine, în 2013, când era în plină ascensiune spre Top 10, anul în care a câștigat șase titluri, Simona a bătut-o pe Alex Cadanțu în semifinale la Budapesta; ulterior, avea să câștige și finala.

– București este, implicit, un turneu în care întâlnirile dintre românce au șanse mai mari de a se întâmpla: în 2015, Andreea Mitu a bătut-o pe Sorana Cîrstea în turul doi și a pierdut în sferturi cu Monica Niculescu. Care Monica o bătuse în primul tur pe… Ana Bogdan. În 2016, Patricia Țig a bătut-o pe Ioana Mincă, iar Monica Niculescu a învins-o iar pe Andreea Mitu, ambele în primul tur.

***

Îți place conținutul de pe 30-0? Asigură-te că-l citești și pe cel din 30-0 pe curat, Ediția de vară 2017. Merită! 😉 Și, în plus, susții site-ul pentru proiecte de conținut viitoare. Mai multe detalii despre cuprins, aici. Poți cumpăra revista de aici.

2performant

Cele mai bune jucătoare de tenis sunt la Singapore. Cei mai buni generatori de vânzări online sunt în Affiliate Ranking by 2Performant