Fast
Marius intră în Top 100

Marius Copil respiră și zâmbește: reușește să treacă de borna Top 100, îl primește drept premiu pe Andy Murray

Treizecizero | 8 mai 2017

Ani întregi de căutări, așteptări, încercări, eșecuri, îndoieli și restartări. Marius Copil le-a pus punct oficial azi, asigurându-și intrarea în Top 100 după victoria cu Guillermo Garcia-Lopez din primul tur de la Madrid. Felul în care și-a obținut punctele necesare pentru a face saltul simbolic în prima sută a fost adecvat pentru cum a fost drumul până aici, adică teribil de greu și cu un parcă inevitabil tiebreak în decisiv.

Marius îl va întâlni marți pe Andy Murray în turul al doilea, un meci-cadou frumos pentru român, în momentul în care devine al 11-lea jucător român din istorie care intră în Top 100 la simplu, după Ilie Năstase, Ion Țiriac, Florin Segărceanu, Adrian Voinea, Dinu Pescariu, Andrei Pavel, Răzvan Sabău, Victor Crivoi, Victor Hănescu și Adrian Ungur.

Copil adună acum rezultatele unui sezon bun, în care a ales să renunțe la turnee challenger și să-și canalizeze energia pe calificările turneelor importante. Strategia a funcționat și, susținută de un joc în creștere, i-a adus acum o performanță pe care o alerga de mult timp.

De-a lungul sezonului, românul a intrat pe tablouri la Rotterdam (unde i-a dat o replică bună lui Berdych), la Dubai, la Indian Wells sau la Budapesta. Pe alocuri au fost înfrângeri frustrante, alteori, semne încurajatoare. Ultima săptămână, cea de la Munchen, i-a adus o altă oportunitate. O victorie cu Bautista-Agut l-ar fi săltat în Top 100; Marius a ajuns în postura de a servi pentru meci, dar a clipit la gândul că șansa e atât de aproape și a pierdut-o.

În loc să se lase doborât, Marius a reacționat nemairepetând aceeași greșeală când s-a ivit o nouă oportunitate – oferită de wildcardul primit din nou la Madrid. Copil a luat primul set în tiebreak cu Guillermo Garcia-Lopez, 8-6, după ce a salvat o minge de set la 6-5. Serviciul i-a cedat în al doilea set când îi era lumea mai dragă, la 4-5, dar și-a regăsit constanța pe linia dreaptă a meciului. Când era mai important, Marius a jucat un tenis excelent, mai ales în tiebreak-ul decisivului, în care a recuperat un deficit de două minibreak-uri și a făcut câteva puncte foarte bune, în condițiile în care se juca cu sufletul la gură.

La final, după ultima minge, Marius a rămas parcă înțepenit pe teren, înainte de a se îndrepta greu spre fileu. Apoi a rămas câteva zeci de secunde cu ochii ascunși în prosop, înțelegând că a depășit, în sfârșit, un prag psihologic care l-a măcinat destul.

„Sper să mă liniștesc cel mai mult în cap și să reușesc să depășesc barierele puse de mine, cred. Nici nu știu cum să scap de ele Sper să nu mai pun atâta presiune pe mine și să fiu mai relaxat pe teren”, spunea Marius, într-un interviu pentru 30-0 acordat primăvara trecută. O bună parte din acea presiune autoimpusă a venit, probabil, și din această idee de a intra în Top 100, pe care Marius pare să o fi avut mult în gânduri. Odată înlăturată, Marius are șansa de a juca eliberat, măcar pentru o vreme.

Prima ocazie n-ar putea fi mai frumoasă. Marți, Marius îl întâlnește pe terenul principal pe Andy Murray, liderul mondial.