Fast
Roger câștigă alt meci high-profile

Federer îl adaugă și pe Del Potro pe lista victimelor din 2017. Ochii pe Sunshine Double?

Adrian Țoca | 28 martie 2017

Roger Federer a stors orice dramă din meciul cu Juan Martin Del Potro, din turul al treilea al Mastersului de la Miami (6-3, 6-4). N-a fost tocmai un meci obișnuit de turul al treilea: „Când am venit la stadion, puteai să simți atmosfera specială. Putea deveni epic dacă intram în setul al treilea”, a spus elvețianul, după meci. Doar că n-a fost niciun moment cazul. Federer și Delpo nu s-au mai întâlnit tocmai de la acel epic din grupele Turneului Campionilor din 2013, câștigat dramatic de un elvețian aflat pe atunci într-o fază asemănătoare cu recuperarea după o relație terminată prost. Era marele an al înfrângerilor lui, pas cu pas dezamăgise la mai toate turneele mari, iar Del Potro tocmai ce îl bătuse în finala de la Basel, la el acasă. Se vorbea despre șansa ratată a unei retrageri cinstite, oportună la Wimbledon 2012. Patru ani mai târziu, suntem într-o altă realitate, una în care Federer, nicidecum retras, atrage comparații cu 2006. Dacă jocul e asemănător, va fi curând o dezbatere de purtat. Deocamdată bilanțul aduce: 15-1 după acest meci.

Cu Del Potro, elvețianul a fost iar precis și concentrat. Nu i-a dat timp argentinianului, l-a zorit și l-a făcut să se simtă incomod, la fel ca în cazul majorității meciurilor jucate în acest sezon. Nu atât de eficient în debutul cu Tiafoe, Federer a revenit acum la nivelul impunător din săptămâna IW, semn că a intrat bine în turneu și că se poate gândi la titlu și aici. Elvețianul a mixat bine viteza și plasamentul mingilor, a lovit iar bine reverul și a returnat solid, ceea ce a presiune timpurie pe serviciul lui Delpo și a creat iar acel sentiment de criză de timp. Juan Martin s-a salvat la 0-1 și 2-3 în primul set, dar n-a mai putut la 3-4. Break-ul a rupt suspansul; în ciuda faptului că a avut de salvat imediat 4 mingi de break, Federer a dus setul cu bine la capăt. Apoi a repetat într-o foarte mare măsură scenariul și în setul al doilea, completând un alt meci purtat în ritmul, în condițiile și în dinamica lui. „Simt că am fost eu mai mult agresorul, că meciul a stat în racheta mea. Cred că a fost un meci bun”, a spus Federer.

Îngrijorător la momentul respectiv, timeout-ul medical cerut de Delpo pentru încheieturi nu a fost nimic serios; argentinianul a explicat ulterior că a transpirat mult și că a simțit nevoia să-și strângă încheieturile: „Nu-i motiv de griji”, a spus el.

Federer avansează în optimi pentru un meci cu Bautista-Agut, cu un sfert versus Berdych sau Mannarino la orizont. Ținând cont de bilanțul recent împotriva acestor trei jucători, e firește că gândurile tuturor se îndreaptă deja spre o semifinală cu Wawrinka, reeditarea finalei de la IW, sau un meci cu Kyrgios, șansa ratată la precedentul turneu. Un Kyrgios care continuă să adune motive de laudă; acum pentru că a avut răbdare să nu se piardă cu firea într-un meci cu Karlovic, împărțit în tiebreakul decisivului. Mai departe, întrebările despre clasament și despre un eventual asalt asupra locului 1 au revenit și ele. „Prioritatea este să fiu sănătos, clasamentul este secundar. Programul meu în continuare va fi în așa fel încât să-mi pot atinge obiectivele. O să-mi pară rău dacă nu voi ajunge la turnee la care altă dată n-aș fi lipsit sub nicio formă, dar nu pot merge la ele acum, e pentru un scop bun”, a spus Federer, care revine pe teren chiar marți. „Nu e ceva cu care să fiu obișnuit acum, să joc în zile consecutive. Sper că voi reacționa bine”.

„Am făcut tot ce-am putut azi. El a jucat mai bine punctele de break, asta a făcut toată diferența azi”, a spus Del Potro, ale cărui trageri la sorți brutale din acest sezon (două meciuri cu Djokovic și acesta) i-au frânat o acomodare reală cu circuitul anul acesta după un start ceva mai întârziat. E de urmărit în ce măsură el va continua să sară peste turnee și dacă va alege din nou să nu joace zgura, precum anul trecut. Dacă va opta să fie selectiv, va fi, probabil, alegerea corectă pe termen lung. Dezavantajul e că va păstra un clasament care-l va tot arunca în astfel de meciuri prea devreme în turneu.