Fast
Novak pierde în sferturi

Che sorpresa! Cecchinato îl scoate pe Novak Djokovic, se califică în semifinalele Roland Garros

Adrian Țoca | 5 iunie 2018
Roland Garros este oferit de

Marco Cecchinato a reușit rezultatul turneului, calificându-se într-o improbabilă semifinală, după ce l-a învins într-un meci superb pe Novak Djokovic, 6-3, 7-6 (4), 1-6, 7-6 (11).

Djokovic păruse că va redresa situația și că va împinge meciul în decisiv, după ce a condus cu 5-2 în setul patru. Dar italianul, care nu mai câștigase niciodată la nivel de Slam până la acest turneu, a revenit în set, pregătind terenul pentru ceea ce avea să fie un tiebreak epic.

După multiple mingi de set sau de meci salvate, toate la capătul unor schimburi incredibile, Cecchinato a închis meciul când un rever a zburat pe lângă Djokovic venit să facă serviciu-vole și a căzut în teren.

Italianul, care a fost la un pas de eliminare în turul 1, când Marius Copil l-a condus cu 2-0 la seturi, și în fața căruia a revenit și a câștigat cu 10-8 în decisiv, îl va întâlni pe Dominic Thiem în semifinale. Thiem l-a învins pe Zverev în trei seturi fără istoric.

Evenimentele ușor ciudate au continuat, la minute după meci, când Novak a venit la conferință direct de pe teren. Asta s-a mai întâmplat adesea în trecut la Slamuri, în special după înfrângeri grele, dar a fost neobișnuit să-l vedem pe Nole venind și aruncându-se pe scaun în prima sală în care a nimerit, sala numărul 2. Jucătorilor mari le este rezervată sala principală de conferințe, cu o capacitate mai mare (poate găzdui peste 100 de jurnaliști) și cu microfoane și instalație de sonorizare. Pentru că Nole a refuzat să se mai mute, câteva zeci de jurnaliști s-au înghesuit în tăcere în sala 2, în vreme ce alții au rămas pe dinafară.

Când întrebările au început să curgă, sârbul, vizibil afectat, a început să răspundă monosilabic, folosind de cele mai multe ori „Nu știu” sau „N-am idee” pe post de răspuns. Adesea a întrerupt întrebările sau a răspuns în doi peri. Întrebat dacă toate eforturile pe care le-a depus ca să revină pe teren fac acest eșec și mai dureros, Nole a răspuns: „Da”. Întrebat cât de dificil îi este să regăsească nivelul pe care l-a avut, sârbul a spus: „E dificil. Multe lucruri sunt dificile în viață”.

Iar mai apoi, întrebat despre programul următor, a spus că nu știe dacă va mai juca pe iarbă anul acesta.

După ce a luat doar două întrebări în sârbă, întrerupând-o pe a doua, s-a ridicat și a plecat.

Din răspunsurile întregi pe care le-a dat, e notabil faptul că i-a dat credit lui Marco: „A jucat incredibil, îl felicit pentru o performanță mare. A început foarte tare, pe când eu m-am chinuit la început. Mi-a luat ceva timp să ajung la un nivel mai bun, m-a deranjat și o mică accidentare. După ce m-am mai încălzit a fost mai bine. Dar, da, păcat că n-am putut profita de șansele pe care le-am avut la 4-1 în setul patru și la câteva mingi de break. Dar el a revenit și credit lui pentru asta”.

Întrebat de ce este această înfrângere cea care îl afectează atât de mult, comparativ cu altele, Nole a spus: „Orice înfrângere e dificilă în Slamuri. În special una care vine după luni și luni de pregătire. Și credeam că am o șansă bună să ajung cu măcar un tur mai departe. Dar n-a fost să fie. Asta e”.

 

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de