Fast
Tenisul caută schimbarea potrivită

Ce schimbări s-ar putea testa în ATP, la Next Gen Finals: seturi până la 4 și fără avantaj

Adrian Țoca | 8 aprilie 2017

Cupa Davis se va schimba, într-o formă sau alta; se va decide în august cum, dar principala idee este renunțarea la meciurile de cinci seturi, în favoarea sistemului cel mai bun din trei seturi. ITF, la rândul său, se pregătește de o serie de schimbări pe care n-o să le sesizăm la suprafață, dar care vor afecta păturile inferioare ale circuitelor. WTA a schimbat deja, făcând pași importanți pentru a-și valorifica mai bine produsul. Iar ATP studiază metode prin care să îmbunătățească programul competițional începând cu 2019. În plus, se pregătește să testeze o serie de modificări pe care fanii le-ar putea găsi de-a dreptul dramatice.

Despre motivul pentru care tot auzim discutându-se despre schimbări în tenis am scris, pe larg, în această ediție a rubricii „Yes, No”. Pe scurt, e vorba despre grija șefilor tenisului de a-și aduce sportul în ton cu timpurile. Tot mai multe semnale arată că publicul tânăr, căutător de instant gratification, nu este atât de dispus să petreacă prea multe ore la televizor sau în tribune ca să urmărească meciuri-maraton. Implicit, audiențele ar fi în pericol, unde mai pui că televiziunile ar fi nemaipomenit de bucuroase dacă ar putea avea un control mai mare pe durata meciurilor. Tenisul, pe cât de cosmopolit, pe atât de conservator, n-a mai trecut printr-o modificare majoră de decenii; însă după toate semnele, e doar o chestiune de timp până când schimbările pe care le-a adus tehnologia în viața noastră o să-și facă simțite prezența și influența în formatul de desfășurare a sportului alb.

Pe lângă decizii cu impact macro, precum calendarul ATP/WTA și formatul Cupei Davis, alegeri mult mai sensibile sunt cele care țin de formatul unui meci în sine. Astfel, ATP are de gând să testeze o serie de idei la NextGen Finals, turneul inaugural care aduce la start cei mai buni opt jucători de până la 21 de ani, la Milano, la finalul acestui sezon.

Despre acest lucru se mai vorbise în trecut, dar The Telegraph a aflat zilele trecute la ce anume se gândește concret ATP. E vorba de:

-seturi de până la 4 game-uri, în loc de 6

-introducerea unui punct decisiv, în loc de avantaje, atunci când scorul din game ajunge la „deuce”

-no-let rule la serviciu

-ceas pe teren, ca la baschet, care să cronometreze timpul dintre servicii.

Ideea seturilor până la 4, în loc de 6, nu e gândită ca să scadă durata unui meci, ci ca să mărească numărul momentelor de intensitate, deoarece în loc de 2/3 seturi, s-ar juca 3/5 seturi. Cu alte cuvinte, ar fi mai multe game-uri importante într-un meci și ar scădea numărul game-urilor de „încălzire”, din startul meciurilor. Speranța, astfel, e ca meciurile să crească în spectaculozitate și intensitate.

Dacă aceste modificări vor fi bine primite în urma experimentului de la Milano, există intenții ca ele să fie introduse, treptat, și în circuit, în următorii câțiva ani.

Tocmai pe acest interes de scurtare și dinamizare a apărut și Tie Break Tens, un format bazat pe tiebreak-uri până la 10, care încearcă să-și mărească numărul de evenimente, după ce a organizat câteva în 2015 și 2016. Planul organizatorilor e să ajungă la un circuit paralel cu ATP; turnee de o zi, disputate înainte de turneul normal. Următoare ediție va avea loc la Madrid, va aduce la start opt jucători și opt jucătoare, printre care și Simona Halep, și va avea o componentă de caritate. Alte nume prezente: Sharapova, Muguruza, Puig, Wawrinka, Nishikori, Ferrer, Feliciano Lopez.

*

BonusAici găsiți o idee neoficială, dar de discutat, despre cum ar putea fi revoluționat calendarul tenisului. Carl Bialik, un jurnalist american, propune ca sezonul să înceapă cu Indian Wells și Miami, abia apoi urmate de Australian Open. Zgura sud-americană s-ar muta imediat după și ar preceda-o pe cea europeană. Indoorul de februarie ar fi mutat în toamnă. S-ar câștiga astfel unitate, ar mai scădea numărul zilelor în care se joacă la temperaturi extreme, iar momentumul ar fi mai bine transferat de la un turneu la altul. Parcă nu sună rău.