Fast
Sferturi la Toronto pentru Simona

Când tenisul pare atât de simplu: Simona o învinge la pas pe Strycova, trece în sferturi la Toronto

Treizecizero | 10 august 2017

Simona Halep a obținut o victorie categorică împotriva Barborei Strycova, 6-1, 6-0, în turul al treilea la Toronto, un meci încheiat într-o oră fără un minut. A fost a patra victorie în cinci meciuri pentru Simona contra jucătoarei din Cehia. În sferturi, Simona o întâlnește mâine pe Caroline Garcia, care a eliminat-o pe Cici Bellis (6-4, 6-2), după ce anterior trecuse de Sorana Cîrstea și de Varvara Lepchenko. Numărul 2 mondial a învins-o pe Garcia în precedentul meci, 6-4, 2-6, 6-1, anul trecut, la Sydney.

*

În primul game, Simona a deschis cu un serviciu secund mult în exterior, apoi a continuat cu un alt serviciu nereturnat, apoi și-a pregătit cu migală un punct în care a lovit grozav, și-a deschis un unghi generos cu reverul și a urcat la fileu închizând cu un drive-volley în contrepied. A închis game-ul, un hold la zero încurajator, cu un alt serviciu în exterior, de data asta pe primul serviciu, pe care Strycova abia l-a pus în teren, și pe care Simona l-a închis netulburată din preajma fileului. Într-un singur game, am văzut elemente atât din jocul improved al Simonei, cât și cele din jocul ei de bază, o continuare a nivelului excelent arătat în primul meci, cel cu Rybarikova.

Strycova a răspuns și ea cu un hold la zero, dar era tot ce avea să obțină în această zi. Jocul Barborei nu e desenat în așa fel încât să aibă cu ce să o rănească pe Simona, lucru vizibil în cele mai recente trei întâlniri ale lor, toate câștigate cu relativă lejeritate de româncă. Poate că Strycova a simțit această presiune în plus dată de cum au mers ultimele meciuri, sau poate s-a simțit rapid încătușată de varietatea de mingi de dincolo de fileu. Sau, de fapt, nu a avut ce să facă. După ce nu a putut să concretizeze un avantaj de 40-15 în game-ul 4, pe care l-a cedat cu o dublă greșeală, limbajul corpului ei a devenit foarte negativ, în ton cu evoluția galopantă a scorului. Simona poate fi pusă în dificultate fie de o adversară care poate să genereze o forță brută copleșitoare, fie să joace mai repede decât ea, iar Strycova nu poate face niciuna dintre aceste lucruri. Deși capabilă de multă varietate, nu e la nivelul Rybarikovei acestor zile, iar Simona era deja antrenată la acest capitol. Venirile la fileu ar fi fost o idee, dar planul era nesustenabil, iar Simona a penalizat-o ușor cu un passing la prima ocazie. Mai rămânea jocul de pe baseline, dar aici șansele erau ridicol de mici, iar ele au devenit nule, pe măsură ce Simona și-a impus jocul de regularitate și a țintit cu precădere forehandul Barborei, așa cum demontase în seara precedentă backhandul Magdalenei. Așa că scorul are o explicație solidă și oarecum simplistă: Simona începe să-și călească jocul și să-l adapteze la hard, suprafața ei oficial preferată, pe care se anunță, încă o dată, o forță în această vară-toamnă. În plus, continuă să adauge, fie și cu lingurința, stropi de agresivitate, așa cum anticipa Darren în interviul pentru 30-0 de după Wimbledon. Simona continuă astfel politica pașilor mici, progresul implementat în etape aparent lente, uneori aproape neobservat de ochiul neantrenat, dar care se dovedește real, pe măsură ce siguranța și confortul ei crește.

Azi, Simona a obligat-o pe Strycova să lovească 92 la sută (!) din puncte din spatele baseline-ului. E toată statistica de care avem nevoie. Mâine, în ultimul meci al zilei pe Centre Court, ea o va întâlni pe o Caroline Garcia mult mai redutabilă decât opoziția primelor două tururi; Garcia joacă bine de câteva luni deja și a arătat excelent pe alocuri în primele tururi.

https://twitter.com/WTA/status/895731077490200576

Foto: Jimmie48Photography

 

***

Citește, în 30-0 Pe Curat, Ediția de Vară 2017 – „De ce Simona Halep”, textul lui Andrei Crăciun, plus alte super articole, în peste 120 de pagini cu eroii tăi preferați din tenis. 

Ia-ți revista 30-0 Pe Curat de aici.