Livetext

Lockdown în Melbourne, AO, fără fani. Nole rezistă cu greu, Thiem îl întoarce fantastic pe Kyrgios | Livetext, AO, ziua a 5-a

Treizecizero | 12 februarie 2021
Ziua a cincea a avut dramă cât cuprinde. Am aflat că avem lockdown, iar în consecință spectatorii au trebuit scoși din timpul unui meci. Djokovic, favoritul 1 la masculin, a supraviețuit cu greu unei accidentări, dar nu știe dacă va mai continua turneul. Thiem l-a întors de la 0-2 la seturi pe Kyrgios, iar pe tabloul feminin s-au pus la cale niște optimi foarte, foarte tari. Am fost scutiți de emoții în meciul Simonei, dar ne-am fi dorit și mai multe în cel al Soranei, căreia i-a lipsit puțin să prelungească meciul ei. Câte puțin despre toate, mai jos.
Articolul se updatează pe tot parcursul zilei, ordinea noutăților fiind invers cronologică.
Pentru abonații 30-0+

Înainte să vedem ce se întâmplă la Melbourne, câteva detalii administrative pentru abonații 30-0+:

🎾 Am început deja să trimitem abonaților conținutul pe WhatsApp (cel disponibil pentru abonamentele 250, Super Fan, Student, GOAT). Abonații au primit un mail cu detalii și cu numărul de telefon special pentru acest turneu pe care trebuie să-l salveze în telefon ca să poată primi update-urile. Dacă nu ați primit mailul sau aveți o altă problemă, vă rugăm mult să ne trimiteți un mail cât mai curând, ca să nu ratați nimic.

🎾 Cadourile abonamentelor în vigoare au fost trimise în ultimele luni sau sunt în curs de expediere; dacă al tău nu a ajuns încă, sau simți că există altceva ce poate ne-a scăpat, dă-ne, de asemenea, un semn pe adresa de mail, te rugăm.

🎾 Am introdus o variantă nouă de abonament la 30-0+, așa încât să acoperim toate gusturile și nevoile: e vorba de o combinație abonament pe o lună + două perechi de Socks. Merge foarte bine și pe post de cadou pentru un prieten!

Nole se luptă, rezistă

Accidentat serios la 1-1 în setul 3, după ce câștigase primele două seturi, Novak Djokovic s-a salvat dintr-o situație care părea, pentru mult timp, imposibilă. Taylor Fritz, care l-a chinuit și-n primele două seturi, se va întreba pentru multă vreme cum l-a scăpat din mână pe Nole, accidentat undeva la articulația șoldului. Durerile l-au împiedicat să se miște și să apese pe lovituri, suporterii din tribune – până când au fost trimiși acasă -, l-au obosit și ei, Fritz l-a plimbat des – totul părea să indice spre înfrângerea lui Nole.

Dar sârbul s-a zbătut, n-a vrut să se retragă, a rezistat cumva până la debutul setului decisiv și, cu tribunele goale și ceva mai liber în mișcări, a închis meciul cu două break-uri la rând, pentru un 7-6, 6-4, 3-6, 4-6, 6-2 de poveste.

Care sunt șansele liderului mondial de a mai continua turneul? Rămâne de văzut, dar lucrurile nu arată prea încurajator pentru Novak.

Domi revine fantastic

Nu-l chema pe Dominic Thiem la petrecerile tale. Da, austriacul e cuminte și politicos, îți complimentează sufrageria, te laudă pentru pregătiri, contribuie (și încă cum!) la o seară distractivă, dar la final pleacă pe ușă cu toate darurile.

Ăsta trebuie să fie sentimentul cu care spectaculosul Nick Kyrgios și suporterii lui gălăgioși au rămas după revenirea grozavă a lui Thiem, care a câștigat acest meci imens de la 0-2 la seturi. A fost 4-6, 4-6, 6-3, 6-4, 6-4 pentru Domi, în trei ore și jumătate superbe – probabil cel mai bun și cu siguranță cel mai spectaculos meci al acestui AO.

Pentru a patra oară în cariera lui, Thiem a revenit și a câștigat de la 0-2. Că azi a făcut-o în fața unui Nick dezlănțuit – și mult mai energic decât au anticipat specialiștii -, asta ne spune multe despre puterea lui mentală. La fel de important, Domi a revenit jucând la fel de spectaculos ca adversarul său.

Cât despre atmosfera din tribune: ne va lipsi!

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1360193017257332737?s=20

Simo, excelentă!

Simona Halep a învins-o pe rusoaica Veronika Kudermetova, 6-1, 6-3, în drum spre optimile de finală ale Australian Open.

Este a 19-a oară în carieră când Simona se califică în săptămâna a doua a unui turneu de Grand Slam.

Kudermetova aducea la acest meci un record de 3-0 în fața jucătoarelor de Top 5, însă nu mai întâlnise niciodată vreuna într-un turneu de Grand Slam. Iar startul ei de meci – hiperagresivă, cu șase puncte câștigate din primele șapte – a părut să arate că rusoaica a venit să joace, încurajată poate și de succesul avut, până la un punct, de Ajla Tomljanovic.

Dar, curând, Simona avea să ia meciul de coarne și să nu-l mai scape până la final. Primul set a fost o grozăvie de tenis din partea Simonei: dezlănțuită, cu 14 lovituri direct câștigătoare și o dispoziție excelentă de joc, a fost de departe cel mai bun set al anului pentru ea. Al doilea amenința să curgă în aceeași direcție; dar după ce Simona a irosit șansa unui break la începutul lui, Kudermetova a găsit ceva momentum și a făcut primul ei break al zilei.

Deși intensitatea și nivelul ei au mai scăzut un pic comparativ cu primul set, Simona a răspuns și de această dată imediat, închizând meciul cu o serie de trei game-uri.

În turul următor, Simona o va întâlni pe învingătoarea dintre Iga Swiatek și Fiona Ferro. Dacă cu Ferro nu s-a mai întâlnit, cu Swiatek ar fi prima întâlnire după înfrângerea suferită de Simona în optimile RG și o posibilitate de revanșă pentru Simona.

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1360160751722373121?s=20

WTA 250 Melbourne

Trei românce sunt pe tabloul turneului WTA 250 din Melbourne de săptămâna viitoare.

În așteptarea Simonei

Câteva cifre interesante despre cele două oponente din meciul de pe Rod Laver.

– Când a jucat cu calificarea în săptămâna a doua a unui Slam pe masă, Simona Halep a câștigat într-o proporție covârșitoare. Halep are un bilanț de 18-3 în meciurile din turul al treilea al turneelor de Grand Slam. Cele trei înfrângeri în această fază: cu Radwanska (AO 2011), cu Lucic-Baronic (US Open 2014) și cu Hsieh (Wimbledon 2018).

– Simona are un record de 8-3 în meciurile de trei seturi de la Australian Open.

– Kudermetova are un record de 3-0 în meciurile cu jucătoare de Top 5, însă meciul de azi e primul în care întâlnește pe cineva de Top 10 la un turneu de Grand Slam.

Osaka vs Muguruza

Alt duel foarte tare e stabilit pentru optimile de finală pe această jumătate de tablou unde jucătoarele de top își respectă așteptările. Naomi Osaka a câștigat încă un meci care se presupunea că ar trebui să fie dificil, eliminând-o pe Ons Jabeur, 6-3, 6-2.

Naomi a ajuns acum la 17 victorii consecutive (dintre care 10 în Slamuri) și se profilează a fi favorita la titlu. Are însă în optimi o adversară pe măsură, pe Garbine Muguruza, una dintre jucătoarele începutului de an. Garbine a trecut azi de Zarina Diyas, 6-1, 6-1.

Osaka și Muguruza nu s-au mai întâlnit niciodată – remarcabil pentru două jucătoare care au ocupat locul 1 în lume și au câștigat împreună cinci Slamuri.

https://twitter.com/espn/status/1360102728773623812?s=20

Serena vs Sabalenka

Încep ciocnirile între favorite – inevitabile, după numărul relativ mic de surprize de până acum. Iar unul dintre meciurile optimilor de finală se anunță a fi meciul dintre Serena Williams și Aryna Sabalenka, o întâlnire în premieră.

Serena a trecut de Potapova, 7-6, 6-2, într-un meci cu destule erori și cu o Serena mult mai eliberată după ce a scos la capăt primul set. A fost victoria cu numărul 90 la AO pentru Serena. Dincolo, Sabalenka i-a oprit traseul tinerei Ann Li (6-3, 6-1), reușind, în sfârșit, un traseu la un Slam ceva mai aproape de potențialul ei și de rezultatele pe care le înregistrează în circuit.

Altă optime stabilită deja este Su-Wei Hsieh – Marketa Vondrousova. Hsieh, care se simte mereu bine la Melbourne, a întors-o pe Sara Errani în decisiv de la 3-5, câștigând un meci de două ore și 45 de minute: 6-4, 2-6, 7-5.

N-ar putea fi o diferență mai mare de stil între Serena – Sabalenka și Hsieh – Vondrousova.

Fără fani de mâine

A fost frumos cât a durat. După ce majoritatea jucătorilor au apreciat prezența fanilor în tribune și energia pe care aceștia au adus-o, de mâine ne întoarcem la situația cenușie pe care am văzut-o pe arenele de tenis în ultimele luni, după ce Melbourne va intra într-un lockdown de cinci zile, începând cu miezul nopții. Se vor interzice evenimentele publice, iar oamenilor li se va recomanda să lucreze de acasă pe cât de mult posibil.

Partea bună este că Australian Open va primi permisul să continue, fără fani însă. Se consideră că jucătorii de tenis sunt la locul de muncă și nu pot lucra de acasă.

Conform lockdown-ului, fanilor nu li se va mai permite accesul la Melbourne Park începând cu ora 11:59 a acestei zile din Australia (14:59 în România). Oficialii turneului încă lucrează cu guvernul din Victoria pentru a se lămuri ce se întâmplă în cazul în care vor fi meciuri azi care vor trece de miezul nopții.

Cum lockdown-ul va dura cel puțin cinci zile, cel mai devreme fanii se vor putea întoarce în tribune începând cu sferturile de finală, dacă totul va merge bine până atunci.

Într-un oraș care a reușit să se țină păzit de coronavirus în ultimele luni, cluster-ul de coronavirus de la un hotel din preajma aeroportului a devenit suficient de îngrijorător cât să pună oficialitățile în alertă. Sunt acum 13 cazuri; se crede că pacientul inițial a venit din Marea Britanie. 5 din cele 13 cazuri au fost însă cu transmisie locală.

„Varianta din UK a virusului se mișcă cu o viteză pe care nu am mai văzut-o nicăieri în țara noastră. Sunt încrezător că această întrerupere de cinci zile va fi eficientă. Vreau să fiu aici miercuri și să anunț ridicarea restricțiilor”, a declarat premierul din Victoria, Daniel Andrews.

Meciul Simonei Halep din seara aceasta, cu Veronika Kudermetova, de pe Rod Laver (ora 19:00, ora locală, 10:00, ora României), va fi unul dintre ultimele care va beneficia de prezența spectatorilor.

Lockdown în Melbourne

Între timp, orașul gazdă al AO va intra de la miezul nopții în Australia într-un nou lockdown pe termen scurt, de cinci zile (mască obligatorie, fără evenimente publice, lucrat de acasă, plecat de acasă doar cu motive temeinice), după ce s-au înmulțit cazurile de coronavirus la un hotel din preajma aeroportului – 13 la număr acum. Oficialii statului Victoria, din care face parte Melbourne, se tem că varianta de virus din Africa de Sud este deja prezentă în oraș.

Nu sunt încă anunțate efectele asupra Australian Open, însă, foarte probabil, nu vor mai fi fani în tribune în următoarele zile.

Sorana, învinsă

Al doilea meci la rând în turneu cu o stângace din Cehia, dar un deznodământ opus. Cu 19 lovituri direct câștigătoare și 38 de erori neforțate și fără să găsească la timp o soluție cap-coadă funcțională pentru a desface defensiva jucătoarei din Cehia, Sorana Cîrstea a trebuit să se recunoască învinsă. Bilanțul Soranei acum în runda a treia a turneelor de Grand Slam devine de 2-12.

Nu e o înfrângere câtuși de puțin rușinoasă (Marketa e fostă finalistă de Slam și favorită 19 la acest turneu), și nu trebuie șters cu buretele începutul promițător de an pentru Sorana, care trebuie consolidat pe mai departe. Dar ce ne-ar fi plăcut să vedem acel final de set secund întors de Sorana.

Sori în R3 la Slamuri

Sorana Cîrstea a mai ajuns doar de două ori în optimile de finală ale unui Slam; prima dată s-a petrecut la RG 2009, când s-a și făcut cunoscută, a doua oară, chiar în Australia, acum patru ani.

Sori are un bilanț de 9-1 în ultimele meciuri, incluzând succese la Bencic și Kvitova.

First time

Și Simona, și Sorana vor avea adversare în premieră. Simonei nu-i place în mod deosebit când întâlnește o oponentă necunoscută la Slamuri. Sorana are măcar avantajul că a mai jucat cu o stângace în turul precedent, dar Vondrousova prezintă probleme diferite de matchup, comparativ cu Petra.

Jumătatea româncelor

Iată cum arată, la startul meciurilor din turul al treilea, jumătatea de tablou de jos, acolo unde sunt cele două românce:

Hsieh vs. [Q] Errani
[19] Vondrousova vs. Cîrstea
[14] Muguruza vs. Diyas
[3] Osaka vs. [27] Jabeur
[7] Sabalenka vs. Li
[10] S. Williams vs. Potapova
[15] Swiatek vs. Ferro
[2] Halep vs. [32] Kudermetova

Idei, la prima vedere:

– Patru dintre marile favorite la titlu (Muguruza, Osaka, Serena, Simona) sunt înghesuite aici. Alte două au potențial de a ajunge foarte departe (Sabalenka, Swiatek).

– Noul val e și el bine reprezentat (Li, Potapova), iar Ferro, Vondrousova și Jabeur sunt adversare redutabile, care pot strica socotelile.

– Hsieh – Errani pare genul de meci ‘pustiiți holdele, otrăviți fântânile’. Ce matchup captivant! Sigur vom vedea multe schimburi de mingi cu totul neobișnuite.

Grand Slam Life

Viață de Slam, tricouri pentru Slam! Comandă un tricou Grand Slam Life din 30-0 Shop!

Îți place?
Cele mai noi