Livetext

Recap, AO, ziua 1 | Avem două victorii românești. Irina, Mihaela și Patricia, eliminate. Favoriții merg bine

Treizecizero | 8 februarie 2021


Australian Open 2021 a început, și sezonul de Slamuri odată cu el – programul primei zile de la Melbourne cuprinde cinci jucătoare din România, două dintre ele înfruntându-se în meci direct. Întâi intră pe teren Irina Begu (ora 2:00), urmată, în jur de ora 7:00, ora României, de Sorana Cîrstea, Patricia Țig și Mihaela Buzărnescu. Simona Halep deschide sesiunea de seară pe Rod Laver (ora 10:00, ora României). Alte nume importante care joacă azi: Djokovic, Thiem, Wawrinka, Osaka, Serena Williams sau Sabalenka. Urmărim în acest articol toate evenimentele esențiale ale zilei, update-urile sunt publicate în ordine invers cronologică.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aproape 18.000

N-a fost plin. Nici pe departe. Dar oamenii care au văzut din tribune prima zi a acestui Australian Open și-au făcut treaba și au însuflețit – inclusiv pentru noi, nu doar pentru jucătoare și jucători – fiecare meci din complexul Melbourne. La interviurile de pe teren, aproape toată lumea a început cu mulțumirile adresate fanilor, iar cuvintele astea n-au mai părut să fie rostite doar din politețe.

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1358743906549075970?s=20

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1358740449830264834?s=20

Meciul (din finalul) zilei

La sfârștiul sesiunii de seară, ziua 1 și-a primit închiderea meritată: un grozav meci de cinci seturi între Shapovalov și Sinner, care n-au dezamăgit cu nimic și ne-au făcut să-l îngânăm pe comentator: „Dacă ăsta va fi viitorul tenisului masculin, atunci suntem pe mâini bune!”.

Într-adevăr, Denis și Yannick au fost generoși. A câștigat Shapovalov, 6-4 în setul decisiv, dar meciul a avut calitate de la început și până la final, când tensiunea i-a ținut pe vârfuri pe norocoșii din tribune.

Un gând pentru Sinner, care a jucat ieri finala turneului premergător AO, iar pauza aproape inexistentă i-a subminat zdravăn șansele de azi.

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1358776404180160512?s=20

https://twitter.com/HeatherWatson92/status/1358735597171470338?s=20

Nole începe tare

Novak Djokovic și-a început în mare viteză turneul, 6-3, 6-1, 6-2 cu Jeremy Chardy, unul dintre adversarii lui preferați: sârbul l-a învins acum a 14-a oară în meciurile directe. Și n-a pierdut nici măcar un set în seria asta începută tot la AO, în 2009. Așadar, Djokovic arată bine la început de turneu. El îl va întâlni în turul doi pe americanul Frances Tiafoe, care are cel puțin un argument: e la prima întâlnire cu Nole, campionul en-titre de la Australian Open, turneu pe care încearcă să-l câștige pentru a noua oară.

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1358735972175912965?s=20

Sori trece de Pati

Duelul românesc din primul tur al Australian Open s-a încheiat cu victoria Soranei Cîrstea, într-un meci care, în contextul în care Patricia nu a fost în totalitatea puterilor, nu a stat niciun moment sub semnul întrebării. A fost 6-2, 6-1 pentru Sorana, care ajunge la opt victorii din ultimele nouă meciuri.

Simona deschide balul

Într-un meci care a mers conform planului, Simona Halep a arătat foarte bine, câștigând în doar 59 de minute cu Lizette Cabrera.

Principala observație, dincolo de rezultat? Simona n-a dat semne că ar mai avea dureri la spate. S-a mișcat cu ușurință, a lovit destul de bine chiar și din alergare, deși ocaziile au fost puține. Și a părut relaxată. Or ăsta e mare lucru pentru primul tur al unui Australian Open pregătit în condiții atipice. E important să deschizi fără complicații un turneu ca acesta, iar Simona a făcut exact ce trebuia. Alja Tomljanovic urmează. Simona are 4-0 în H2H cu ea, dar nu va dori s-o subestimeze pe big hittera din Australia, mai cu seamă că suprafața de anul acesta e mult mai rapidă. 

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1358709035525165058?s=20

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1358711980174020608?s=20

 

Key pierde

Printre rezultatele notabile ale zilei de pe tabloul masculin se numără victoriile reușite de Pablo Carreno Busta și Grigor Dimitrov, care au trecut de Kei Nishikori și Marin Cilic, ambele, în minimum de seturi. Altfel, a fost o zi relativ prietenoasă pentru favoriți și favorite, cu puține rezultate surprinzătoare. 

 
Începe Simona

Prima sesiune de seară pe Rod Laver este deschisă de Simona Halep, care a intrat pe teren, alături de adversara ei, australianca Lizette Cabrera, după o scurtă festivitate de deschidere a turneului. Australianca de 23 de ani are un record de 0-5 în meciurile de Grand Slam. Simona e adversara cu cel mai bun clasament pe care a întâlnit-o vreodată.

Simona, care este la al 11-lea ei Australian Open consecutiv (are 41 de prezențe în Grand Slam-uri), ar putea atinge victoria 100 într-un Slam în acest turneu. Momentan este la 96-38. Am scris despre șansele ei în acest turneu în preview.

 
Bianca trece de Miki

Bianca Andreescu o învinge pe Mihaela Buzărnescu într-un meci tare bun, 6-3, 4-6, 6-3. Impresionantă victoria Biancăi Andreescu, și reacția pe cae a avut-o la 3-3, 0-40 în decisiv. Și-a ridicat nivelul, a salvat game-ul cu cinci puncte splendid construite, și a sprintat apoi cu victoria. Bună replica Mihaelei de azi, are nevoie să construiască pe acest meci.

Frumoasă și îmbrățișarea celor două de la final, în pofida regulilor actuale. Bianca a menționat-o frumos pe Miki în interviul de după meci, “românca mea”, lăudând-o pentru cum și-a ridicat nivelul. Avem mai multe despre meci aici

Va fi interesant meciul Biancăi din turul următor. Adversara? Neconvenționala Su-Wei Hsieh.

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1358676516918480896?s=20

Miki – Bianca în decisiv

Meci bun, până acum, între Mihaela Buzărnescu și Bianca Andreescu, pe John Cain Arena, a treia ca importanță din complexul de la Melbourne. Bianca a început cu un set foarte sigur, 6-2, dar Miki a răspuns ridicându-și nivelul în setul al doilea, pe fondul unor erori ale Biancăi, tipice la revenirea după o absență lungă. Apropo de asta: s-a vorbit de multe ori despre absența îndelungată a Biancăi, dar și Mihaela e într-o situație relativ asemănătoare. Anul trecut, Miki a jucat doar două meciuri, ambele pierdute – anul acesta, meciul de azi a fost primul pe un tablou principal. Din acest punct de vedere, confruntarea celor două a plecat de pe poziții oarecum egale: Bianca și Miki, două dintre jucătoarele cu un joc grozav de urmărit între 2018-2019, încearcă acum să recupereze terenul pierdut.

 

Suprafața e „rapidă”

După două înfrângeri în startul de sezon, Dominic Thiem a început bine turneul, cu o victorie în trei seturi în fața lui Kukushkin, 7-6, 6-2, 6-3, după ce a trebuit să salveze o minge de set în primul. 

Finalistul de anul trecut a oferit și informații despre condițiile de joc de pe Rod Laver, el calificând suprafața drept „mult mai rapidă decât anul trecut”.

Meciurile româncelor

Monf, în lacrimi

O primă surpriză (aproximativă) și pe tabloul masculin, unde Gael Monfils, favoritul 10, a fost învins de finlandezul Emil Ruusuvuori, 3-6, 6-4, 7-5, 3-6, 6-3. De când circuitul s-a oprit anul trecut, Monfils n-a câștigat niciun meci. A pierdut de șase ori la rând. Ce departe pare startul de sezon 2020, când începuse câștigând 16 meciuri din 19 și a fost la un punct distanță să-l bată pe Novak Djokovic. La conferința de presă, Gael a luptat cu niște lacrimi: „Aș vrea să se termine coșmarul acesta, dar nu pot să-l opresc”, a spus el, cu referire la seria de înfrângeri. „O să zic un gând simplu de la mama: continuă să te antrenezi, va veni”, a spus Monf, emoționat.

https://twitter.com/wwos/status/1358651637179449346?s=20

O zi mai bună au avut Stan Wawrinka și Milos Raonic, care au trecut în siguranță, cu victorii în câte trei seturi.

Iar într-un meci dintre doi jucători predispuși la a juca maratoane, francezul Moutet l-a învins pe australianul Millman (cel care l-a chinuit zdravăn pe Federer anul trecut), cum altfel decât în cinci seturi. Pare să fi lăsat un efect asupra lui: 

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1358636552625131522?s=20

Serena feat Rafa

Nimic de văzut aici, doar două legende la taclale, la birou.

Iga in, Angie, out

Două cariere care par a merge în direcții opuse în acest moment. Campioana de la Roland Garros și-a continuat seria de victorii fără set pierdut într-un turneu de Grand Slam, a opta la rând, 6-1, 6-3 cu Arantxa Rus. Poloneza, care a ajuns până în optimile de finală anul trecut, o va întâlni pe Camila Giorgi în runda următoare. Dacă va ajunge în optimi și acum, asta ar putea însemna un rematch cu Simona Halep.

Angelique Kerber, între timp, nu pare să se regăsească. La un moment dat, era 6-0, 3-0 pentru Bernarda Pera; Angie s-a regrupat un pic, suficient cât să facă scorul final respectabil (6-0, 6-4), însă n-a mai putut evita eliminarea. E de discutat dacă faptul că a trecut prin carantina dură a afectat-o pe Kerber. Totuși, un moment trist pentru fosta campioană de aici, care pierde în primul tur al unui Slam a doua oară la rând. Cui îi e dor de semifinala ei cu Simona din 2018? 

Serena, 6-1, 6-1

Serena sigur se va simți bine după această victorie cu Laura Siegemund, obținută în mare viteză, de parcă s-ar fi grăbit undeva. Cronicarii sportivi folosesc adesea această metaforă ca să sublinieze un meci scurt, dar în cazul acesta, Serena chiar se grăbea să prindă finalul SuperBowl, evenimentul sportiv al zilei în Statele Unite. Indiferent de motivație, important e ca jocul să meargă; iar azi a mers la Serena, inclusiv un remarcabil 72 la sută pe serviciul al doilea al lui Siegemund.
Serena n-a pierdut decât o singură dată în primul tur al unui Slam, din 77 de meciuri, cu cel de azi. Vorbeam în preview despre șansele ei în Australia – cu siguranță că ele arată și mai bine după acest debut solid. 

Următoarea ei adversară va fi Nina Stojanovic, cea care a învins-o azi pe Irina Begu (detaliile sunt mai jos).

Vârsta e doar un număr

La 40 de ani, Venus Williams și-a început cu succes a 21-a prezență pe tabloul principal de la Melbourne, învingând-o pe Kirsten Flipkens, 7-5, 6-2.
Venus e a cincea cea mai în vârstă jucătoare care câștigă un meci la Australian Open. O va întâlni în turul următor pe Sara Errani, care a învins-o pe Qiang Wang. Ultima lor întâlnire a fost una cu un scor interesant: Errani se impunea la US Open 2014 cu 6-0, 0-6, 7-6 (5).

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1358630936016019456?s=20

Irina părăsește turneul

Din păcate, primele vești ale acestui Australian Open sunt veștile proaste. Irina Begu a fost învinsă de Nina Stojanovic în două seturi, 6-3, 6-4, părăsind întrecerea prea devreme, în ciuda formei bune din ultima perioadă. Însă s-ar putea ca tocmai asta să fi fost și cauza principală a evoluției ei mai șterse de azi: Irina a acuzat dureri în zona lombară și a cerut un medical timeout în setul al doilea. Limbajul corpului ei a fost mult mai reținut decât ce am văzut săptămâna trecută, iar jocul a urmat și el același curs. Cauza e destul de evidentă: în meciurile-maraton de la turneul pregătitor, Irina a stat pe teren aproape zece ore. Acel efort s-a simțit azi. În ciuda faptului că Irina a salvat două mingi de meci în setul al doilea la 3-5, ea n-a putut prelungi mai mult de atât confruntarea.

E păcat, pentru că Irina venise aici într-o formă foarte bună. Să-i ținem pumnii în continuarea sezonului și în încercarea ei de a se califica la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Prima câștigătoare

Început impresionant pentru Naomi Osaka. Campioana de la US Open a trecut foarte repede de Anastasia Pavlyuchenkova, în ceea ce se anunța a fi un prim tur dificil pentru ea. Naomi este prima care a încheiat un meci azi; a fost 6-1, 6-2, în o oră și zece minute.

După tragerea la sorți, s-a vorbit destul de mult despre cât de greu este traseul lui Naomi; Pavlyuchenkova în turul întâi, apoi Garcia, Jabeur, Muguruza, Kvitova/Andreescu, Simona sau Serena în semifinale. Naomi a părut să primească cu brațele deschise această provocare, arătându-se bucuroasă că are de jucat cu nume grele. Primul obstacol a fost depășit cu succes. Urmează Caroline Garcia în turul al doilea; franțuzoaica a trecut și ea, între timp, de Polona Hercog, 7-6, 6-3. 

Un gând: cât de frustrant trebuie să fie pentru cei eliminați în primele ore ale unui Grand Slam!

 

Susține jurnalismul 30-0 în noul an

Fă-ți abonament pe un an la 30-0+ ca să susții 30-0 și proiectele noastre și ai acces la conținut exclusiv, dedicat abonaților – plus alte surprize!

Toate încasările sunt investite în menținerea și dezvoltarea produselor jurnalistice premium ale 30-0 și Lead.ro.

Poți să sprijini 30-0 și proiectele noastre și cu o comandă din Shop-ul 30-0.

Susține-ne ca să putem face mai mult conținut valoros și să avem un impact mai mare!


Îți place?
Cele mai noi