Top: Cele mai frumoase amintiri din sezonul 2011 (locurile 10-1)

Adrian Țoca | 12 ianuarie 2012

Top: Cele mai frumoase amintiri din sezonul 2011 (locurile 10-1)

Cu Australian Open la uşă, e din nou timpul marilor meciuri. Stelele ATP şi WTA sunt gata să-şi continue rivalităţile şi să ne ofere noi momente de neuitat. Dar, înainte de a trăi altele noi, de ce să nu ne reamintim de cele mai frumoase momente din 2011?

Citeşte aici partea I: Locurile 30-11 

10. Kvitova, cont deschis la Wimbledon

Cehoaica e considerată de mulţi viitorul star al tenisului feminin. Iar Petra şi-a inaugurat coloana de victorii într-un turneu de Mare Şlem chiar în templul tenisului, la Wimbledon. A mai câştigat, în 2011, Turneul Campioanelor de la Istanbul şi Fed Cup, cu Cehia.

9. Na Li, triumf  istoric la Roland Garros. Apoi beznă totală

Prima chinezoaică triumfătoare într-un Mare Şlem, Na Li, n-a primit prea bine victoria de la Roland Garros. Imediat după victoria de la Paris, ea în sine o mare realizare, Li, de asemenea finalistă la Australian Open 2010, a intrat într-o pasă neagră, pierzând 9 meciuri din următoarele 15, dintre care şi două succesive la românce, Simona Halep şi Monica Niculescu.

8. Sezonul foarte, foarte bun al Monicăi Niculescu

Cea mai bună româncă în clasamentul actual WTA, Monica Niculescu, a avut un an 2011 de poveste, ea surprinzându-şi până şi fanii cu parcursul de la US Open, acolo unde a ajuns în turul 4 fără să piardă un set, administrând şi două seturi de 6-0 pe parcurs. A pierdut la nemţoaica Kerber, însă performanţa rămâne una deosebită.

Mai mult, Monica a construit pe reuşita de la New York. În turneul următor, de la Beijing, pe care l-a început din calificări, s-a dus până în semifinale, învingând-o pe parcurs, cu set la 0, pe campioana de la Roland Garros, Na Li. Mai apoi, Monica a făcut finala la Luxembourg, pierzând-o la Victoria Azarenka. Un an excelent pentru Monica, iar ea trebuie felicitată!

7. Irina Begu, „The Newcomer of the Year”!

Altă româncă autoare a unui sezon excelent a fost Irina Begu. A fost anul în care ea s-a făcut remarcată, reuşind să câştige  mai întâi challanger-ul de la Cali. A făcut apoi finală la primul turneu WTA la care a prins tabloul, cel de la Marbella. Venită din calificări, ea a câştigat 7 meciuri la rând, inclusiv unul cu titrata Svetlana Kuznetsova, pentru ca să piardă în ultimul act la Azarenka. A urmat o altă finală, în challenger-ul de la Montpellier, şi încă una în turneul WTA de la Budapesta, pierdută la Roberta Vinci. După un sfert la Palermo, Irina a venit acasă, câştigând la mare luptă challenger-ul de la Bucureşti, într-o finală epuizantă cu Laura Pous-Tio. A mai făcut apoi o finală la Dallas, înainte de a primi, la final de an, premiul pentru cea mai bună debutantă a anului. Un sezon cu adevărat memorabil pentru ea!

6. Djokovic, primul triumf la Wimbledon

„Este turneul meu preferat, sunt atât de fericit că l-am câştigat”, a spus Djokovic, imediat după finala câştigată contra aceluiaşi Nadal. Cu două zile înainte, sârbul se urcase, în premieră, pe locul 1. N-a mai strălucit ca în restul anului, dar a fost suficient pentru sârb să se impună, poate mai mult mental, în faţa ibericului.

5. Ce şansă ratată de Federer la Paris!

Una dintre marile dorinţe ale lui Roger trebuie să fi fost să-l bată pe Nadal într-o finală la Roland Garros. Şi, după atâtea eşecuri, cea mai bună şansă a venit anul trecut, când un Nadal destul de ezitant pe alocuri a avut mari probleme cu marele său rival. Federer a avut şanse în primele două seturi, a condus mereu, dar s-a trezit cu un 0-2 la seturi. A revenit în al treilea, apoi a avut 3 mingi de break consecutive în setul 4. Le-a ratat pe toate şi a pierdut de acolo meciul.

4. The Streak – seria fabuloasă a lui Nole

Am tot vorbit despre ce a câştigat, acum numărăm şi cât. Între ianuarie şi iunie, momentul primului eşec cu Federer, Novak Djokovic a câştigat 41 de partide la rând, cu doar una mai puţin faţă de recordul lui John McEnroe. Pe parcurs, a câştigat Australian Open, Indian Wells, Miami, Roma şi Madrid.

3. Knock-out-ul aplicat de Nole lui Rafa la New York

Rivalitatea dintre cei doi a culminat în finala US Open, pe care şi-au disputat-o pentru al doilea an la rând. Un meci brutal pe alocuri, o luptă fizică incredibilă, în care cei doi şi-au forţat la maximum limitele. Nole a avut mai mult în rezervor, trecându-şi în cont al treilea Grand Slam al anului!

2. Gestul cu degetul al lui Federer şi seria oprită a Djokerului

Înainte de semifinala de la Roland Garros cu Federer, Novak avea multe de mizat: o serie de 41 de victorii consecutive, perspectiva locului 1 şi cea a primei finale la Paris. Niciuna dintre ele nu s-a întâmplat, pentru că Roger a făcut un meci extraordinar, spulberându-i visul sârbului, doar pentru moment, ce-i drept.

Satisfacţia elveţianului a fost evidentă. Susţinut aprig de public şi extrem de motivat, Federer a încheiat ceea ce noi am considerat cel mai frumos meci al anului cu un gest amuzant, dar elocvent: fluturarea degetului arătător, ca şi cum ar fi vrut să atragă atenţia cuiva. „A fost ca şi cum aş fi câştigat turneul”, a mărturisit el ulterior.

1. Lovitura. Un punct incredibil, greu de uitat

Punctul pe semnul de exclamaţie al anului lui Nole a venit în acea semifinală de la US Open contra lui Federer, la mingea de meci a elveţianului. Cu nimic de pierdut, Djokovic a mers pe totul sau nimic, a închis ochii şi a tras. Un halucinant retur de forehand în cross. Federer s-a uitat, s-a clătinat, şi asta a fost totul.

Nole: „Nu ştiu ce s-a întâmplat. Am tras tare şi a intrat”. Roger: „E foarte greu de înţeles cum poate cineva să joace astfel un punct la minge de meci”.

A fost al doilea an la rând în care Djokovic a salvat două mingi de meci într-o semifinală de US Open cu Federer, apoi a câştigat meciul!

A fost punctul imposibil al anului şi cel mai frumos moment al sezonului 2011 în topul nostru.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi

Top: Cele mai frumoase amintiri din sezonul 2011 (locurile 10-1)

Adrian Țoca | 12 ianuarie 2012

Top: Cele mai frumoase amintiri din sezonul 2011 (locurile 10-1)