Şi dacă nu Kvitova, ci Agnieszka Radwanska va fi marea rivală a Azarenkăi?

Adrian Țoca | 24 februarie 2012

Şi dacă nu Kvitova, ci Agnieszka Radwanska va fi marea rivală a Azarenkăi?

Se vorbeşte insistent, şi pe bună dreptate, despre seria excelentă a Victoriei Azarenka, liderul mondial neînvins în primele 17 meciuri ale anului. Bielorusa este acum văzută drept o potenţială forţă care să domine circuitul feminin şi să-i asigure ceva stabilitate la vârf, după ce WTA a avut destui lideri slabi în ultimii ani. Un Djokovic al fetelor, în varianta 2012.

De asemenea, se mai vorbeşte despre Petra Kvitova. Iniţial, cehoaica a fost anunţată “the next best thing”, dar acum, trecută în umbră de startul fulminant al Victoriei, Petra este acum prezentată drept cea care îi va ţine companie la vârf acesteia, un duo care, treptat, va oferi fanilor acea rivalitate de poveste după care tânjeau. Şi iarăşi se vorbeşte pe bună dreptate. Kvitova a avut un 2011 de poveste, iar ascensiunea ei, care a purtat-o până la câteva puncte de fotoliul de lider, a fost poate chiar prea rapidă.

În tot acest context, un “amănunt” trece poate prea neobservat: Agnieszka Radwanska. Poloneza ar merita, poate, un pic mai mult credit, în condiţiile în care are destule argumente pentru asta. Spre exemplu, ca şi Azarenka, Radwanska a terminat anul trecut în forţă, câştigând turneele de la Tokyo şi Beijing, în primul învingând-o chiar pe actuala lideră pe parcurs.

“Aga” şi-a dus cu succes forma în noul an. Poate puţini au remarcat, însă ea are un bilanţ remarcabil în 2012: 17 victorii şi 3 înfrângeri. Ce-i drept, toate trei sunt la aceeaşi jucătoare: inevitabila Azarenka. Bielorusa a oprit-o de fiecare dată, în semifinale la Sidney şi Doha şi în sferturi la Australian Open.

Este unul dintre motivele pentru care Radwanska – Azarenka se poate transforma într-o rivalitate cu lucruri de povestit. Întâi, pentru că există deja contextul întâlnirilor foarte dese între cele două. Cu cele trei meciuri amintite, ele s-au întâlnit de 12 ori (prima dată, la Wimbledon 2006, turul 1), în 9 ocazii câştigând Azarenka. 

În al doilea rând, pentru că avem şi un filon hollywoodian în noua poveste. Foarte bune prietene, între cele două s-a iscat brusc o tensiune, care s-a accentuat după ultimul meci jucat, cel din semifinalele de la Doha, când Radwanska s-a arătat foarte nemulţumită de ceea ce ea a numit “teatrul” făcut de Victoria în jurul accidentării suferite la gleznă, insinuând că Azarenka nu e chiar atât de accidentată pe cât a pretins. Strângerea de mână de la finalul meciului a fost una foarte rece, Radwanska evitând să-şi privească prietena/adversara. După meci, poloneza a declarat că şi-a pierdut o mare parte din respectul pe care i-l purta Azarenkăi. “Am fost furioasă, ce s-a petrecut pe teren nu face o imagine prea grozavă tenisului feminin”. 

Asta vine după ce tot Radwanska s-a plâns de zgomotele făcute de Azarenka în timpul sfertului de finală de la Australian Open disputat de cele două. “Cred că e, totuşi, prea mult zgomot pe teren. Nu cred că e necesar să ţipi aşa de tare. Dacă WTA ar putea face ceva în sensul ăsta, de ce nu?”, a spus ea.

Dincolo de nemulţumirile polonezei, destul de justificate, progresul şi maturizarea ei pe teren nu-s de neglijat. Nu o avantajează, încă, rezultatele în meciurile directe cu aproape nicio adversară cu nume (e condusă de Azarenka, Clijsters, Wozniacki, Kvitova, Serena) şi, ce-i drept, mai are de tras pentru a urca în “coasta” Azarenkăi, dar Agnieszka este o jucătoare cu un tenis-IQ foarte ridicat, foarte tehnică şi versatilă, capabilă să compenseze minusurile de forţă cu alte atuuri. Bună atât cu forehandul, cât şi pe rever, poloneza, câştigătoare a 7 titluri în carieră, foloseşte adesea scurtele şi este o excelentă tacticiană. Sunt tot atâtea motive pentru care Radwanska ar putea ataca vârful ierarhiei.

Momentan, ea ocupă locul 6, cea mai bună clasare din carieră, la 3.700 de puncte de Azarenka, dar poate urca pe 5 dacă va câştiga turneul de la Dubai, unde, la ora scrierii acestui articol, urma să joace în semifinale cu Jankovic.

 

Multă încărcătură pentru Indian Wells-Miami 

Altfel, vin vremuri frumoase pentru circuitul  feminin. Iar luna martie, cu “dubla” Indian Wells – Miami ar putea oferi mai multe intrigi la fete decât la băieţi. Sau, cel puţin, nivelul importanţei acestor două turnee ar putea fi mai mare pentru fete. Şi asta pentru că, indiferent ce s-ar spune, pentru circuitul masculin şi lupta fantastică pe care o duc la vârf Novak, Rafa, Roger şi Andy, contează infinit mai mult Slam-urile decât Mastersurile. Oricâte turnee va mai câştiga Djokovic, orice revenire va reuşi Federer, sau orice revanşă îşi va lua Nadal, pentru ei patru totul se va juca în vară, la Roland Garros, şi apoi la Wimbledon şi US Open.

Pentru fete, în schimb, cele două turnee importante care urmează vor oferi multe subiecte grase. Azarenka va lupta în fiecare meci să-şi apere seria de 17 victorii consecutive şi se va afla la primul test adevărat în calitate de lider. Apoi, aşteptăm revenirile Serenei Williams şi, poate, a lui Kim Clijsters. Belgianca s-a retras de la Indian Wells, dar ar putea juca la Miami. Mai este, de asemenea, marea dorinţă de revanşă a lui Caroline Wozniacki, care a promis că îşi va recâştiga fotoliul de lider până la finele anului şi, pentru asta, dar şi pentru restabilirea prestigiului, va avea nevoie de nişte victorii cu nume. Nu e de uitat Sharapova, dornică să demonstreze şi ea că mai poate fi lider. Iar eşalonul  doi, cu Stosur, Na Li, Ivanovic, Jankovic sau, de ce nu, revelaţia Angelique Kerber, poate oferi oricând surpriza.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi

Prima victorie a carierei într-un turneu pe iarbă pentru Patricia Țig a venit la Bad Homburg: 7-6, 6-3 cu Mona Barthel. Nadia Podoroska urmează pentru Pati, în turul următor.

Sorana Cîrstea a pierdut cu Andrea Petkovic, 6-3, 6-4.