Rafa câştigă Barcelona, Maria îşi extinde imperiul cu un titlu şi un nou brand

Camelia Butuligă | 28 aprilie 2013

Rafa câştigă Barcelona, Maria îşi extinde imperiul cu un titlu şi un nou brand

Săptămâna aceasta v-am ţinut la curent zilnic cu meciurile şi întâmplările off court de la BRD Năstase Ţiriac Trophy. Multe motive de bucurie: am avut meciuri bune, Horia Tecău şi-a apărat cu succes titlul la dublu iar la simplu avem un campion în premieră în cehul Lukas Rosol.

În timp ce la Bucureşti ne uitam la meciurile de la BRD Trophy pe o căldură arzătoare, la Barcelona, celălalt turneu masculin pe zgură din această săptămână, programul era dat peste cap de ploi, iar la Stuttgart, ei bine, vremea n-a jucat niciun rol major deoarece turneul feminin numit Porsche Grand Prix se ţine într-o arenă acoperită. Facem mai jos o recapitulare:

Porsche Grand Prix

Fetele au venit la Porsche Grand Prix după un weekend obositor în care au avut Fed Cup. În ce fel le-a afectat meciurile: extrem de diferit. Lucie Safarova, în ciuda unei înfrângeri dureroase a Cehiei în weekend, s-a repliat admirabil şi a eliminat-o cu 6-4 6-1 pe Mona Barthel, care a contribuit la victoria Germaniei asupra Serbiei. Barthel s-a declarat complet epuizată fizic, dar mai ales mental după Fed Cup. Safarova era să producă surpiza turneului apoi, chinuind-o pe Sharapova într-un meci de peste trei ore, pe care Masha l-a câştigat până la urmă cu 6-4 6-7 6-3. De fapt, în afară de finala de azi cu Na Li, toate meciurile Mariei au durat trei seturi.

Caroline Wozniacki a furnizat una din surprizele turneului, pierzând în primul tur la Suarez Navarro. E adevărat, Caro încă este în căutarea formei de odinioară şi Suarez Navarro este specialistă pe zgură, dar mă aşteptam la mai multă rezistenţă din partea danezei, care a renunţat complet după pierderea tie-breakului din primul set: 7-6 6-1.

Alt nume mare ieşit din primul tur est Sam Stosur, care a pierdut la Jelena Jankovic. Stosur se chinuie de ceva vreme cu o formă scăzută şi nu prea dă semne de revenire, spre deosebire de Jankovic care parcă  a început să apară mai des în ultimele tururi ale turneelor la care a participat recent. La Stuttgart n-a avut totuşi mare noroc, pierzând imediat la Kerber. Kerber este şi ea în revenire, dar după alt fel de probleme: medicale. Anul acesta nemţoaica a avut rezultate amestecate din cauza unei probleme la spate. Se pare că e pe calea cea bună: săptămâna aceasta a ajuns în semifinale, unde a testat-o pe Masha în trei seturi disputate.

Încă o surpriză a fost ieşirea timpurie a unei specialiste a zgurii, Sara Errani, învinsă de Mattek-Sands cu un scor foarte ciudat: 6-0 4-6 6-1. Ironic, italianca tocmai dăduse nişte declaraţii în care spunea că este mulţumită de cum gestionează anul acesta presiunea care a venit odată cu rezultatele excelente din 2012. Mattek-Sands a dovedit că nu e un foc de paie: a învins-o apoi pe Sabine Lisicki în două seturi şi a trebuit să dea peste favorita doi, Na Li în semifinale, ca să piardă.

Talentata dar inconstanta Petra Kvitova a fost şi ea prezentă, câştigând două meciuri rollercoaster (ca de obicei), înainte de a pierde în sferturi la Na Li. Ana Ivanovic, altă jucătoare talentată, excelent caracterizată de Pete Bodo ca „o fată blândă şi cumsecade prinsă în capcana corpului unei atlete”, a pus-o la încercare pe Sharapova în sferturi dar a pierdut în trei seturi.

După un turneu plin de răsturnări, finala le-a avut azi ca protagoniste pe favoritele unu şi doi: Sharapova şi Na Li, două jucătoare recent convertite la zgură. Una actuala campioană de la Roland Garros, cealaltă campioana de anul trecut. A câştigat Maria (6-4 6-3) care de obicei este foarte solidă la procentajul de finale câştigate: excepţiile sunt când dă de Vika sau Serena. Cu această victorie Sharapova dovedeşte trei lucruri: că este în continuare o competitoare îndârjită (mărturie stau cele trei victorii grele de trei seturi pe care le-a smuls), că ştie în continuare să joace pe zgură şi că ştie mai ales cum să-şi mărească imperiul de afaceri (a devenit anul acesta brand ambassador pentru Porsche). Anul trecut, titlul câştigat la Stuttgart a marcat începutul unui sezon de zgură excepţional pentru Maria. Să vedem dacă şi anul acesta se repetă povestea.

 

Open Banc Sabadell

La Barcelona, aşa cum ne-am aşteptat cu toţii, a câştigat Rafael Nadal, care l-a învins azi în finală pe Nicolas Almagro cu 6-4 6-3. Rafa are un record impresionat la Barcelona (8 titluri), care ar fi şi mai impresionant dacă n-ar fi lipsit un an, în 2010. Însă haideţi să ne uităm şi la celelalte poveşti interesante de pe tabloul principal. Surpriza turneului a fost ieşirea în primul tur a lui David Ferrer la…Dimitry Tursunov, pe care putem să-l numim oricum numai specialist pe zgură nu. Ferru a pierdut cu 7-5 3-6 6-1 şi a declarat apoi că a fost „cel mai prost meci jucat în ultimii doi ani, un meci foarte ciudat din punct de vedere fizic şi mental”. Tursunov, şocat probabil şi el de victorie, a pierdut imediat la un „underachiever” celebru, Tomaz Bellucci, care a pierdut apoi prin neprezentare la neamţul Kohlschreiber.

Bernard Tomic a reuşit să treacă un tur pe zgură, învingându-l în trei seturi pe calificatul Kenny de Scheepers. Bernie şi zgura sunt departe însă de a se considera prieteni: Tomic a pierdut în meciul următor la Juan Monaco cu 6-0 6-2. Monaco a juns până în sferturi, unde a cedat la Almagro.

Pe partea cealaltă de tablou, Ernests Gulbis a jucat (din nou) calificări şi în turul unu a trecut de un Radek Stepanek în convalescenţă ca să piardă apoi la Raonic cu 6-2 7-6(6). Cu toate declaraţiile lui încrezătoare, Gulbis se cam împiedică de jucători care nu sunt de nebătut (Monaco la Monte Carlo şi Raonic acum). Raonic a trecut apoi de un Tommy Robredo care pare deplin refăcut după accidentarea şi operaţia serioasă care l-au ţinut pe margine mai tot anul trecut. Până să cedeze la Raonic (după o luptă serioasă, de trei seturi), Tommy îi scosese pe Grigor Dimitrov (alt talent care trebuie să lucreze la constanţă) şi Berdych, (care nu a impresionat până acum pe zgură). Tomas a avut nevoie de trei seturi ca să treacă de Davydenko în turul doi, şi rusul nu poate fi numit chiar o forţă pe zgură.

Alt jucător promiţător care tot promite dar n-a livrat cine ştie ce rezultate anul acesta este Jerzy Janowicz, care a ieşit la Barcelona în primul meci jucat, cu Albert Ramos. Ramos a juns până în semi, unde a dat de Rafa Nadal, game over. Apropo de Rafa, a avut un parcurs detul de lejer: Berlocq, Paire şi Ramos (ambii bătuţi în aceeaşi zi!), Raonic (care teroretic putea să-i pună mai multe probleme, dar a capotat total în setul doi: 6-4 6-0) şi Almagro. Nadal n-a trebuit să joace niciun meci de trei seturi, ceea ce a fost probabil un bonus pentru genunchiul şi încrederea sa.

 

 

Turneele săptămânii următoare

Ce-am învăţat deci din această săptămână? Că toate-s vechi şi nouă toate. Masha câştigă atâta timp cât Vika şi Serena nu sunt prin preajmă, Rafa câştigă atâta timp cât Djokovic nu-i prin preajmă. Pentru restul jucătorilor, e clar că aceasta e o perioadă de ajustare şi de rodare: sezonul de zgură va începe să se pună în mişcare serios de-abia peste două săptămâni, cu „dubla” Madrid-Roma.

Până atunci, în săptămâna care va începe, ajustările vor continua cu alte turnee de 250: Portugal Open (turneu mixt) şi BMW Open. În Germania participă, în ordinea numerelor de pe tricou: Tipsarevic, Cilic, Haas, Kohlschreiber, Dolgopolov, Mayer, Youzhny şi Melzer, iar în Portugalia: Ferrer, Wawrinka, Seppi, Fognini, Benneteau, Paire, Zeballos, Robredo. Victor Hănescu joacă şi el în Portugalia, primul meci cu un calificat. La fete, capii de serie sunt Marion Bartoli, Cibulkova, Pavlyuchenkova, Suarez Navarro, Cîrstea (primul meci cu Medina Garrigues), Lepchenko, Vesnina, Goerges. Monica Niculescu este şi ea pe tablou şi va juca primul meci cu Tamira Paszek.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi

Rafa câştigă Barcelona, Maria îşi extinde imperiul cu un titlu şi un nou brand

Camelia Butuligă | 28 aprilie 2013

Rafa câştigă Barcelona, Maria îşi extinde imperiul cu un titlu şi un nou brand