Patricia Țig continuă săptămâna excelentă la Hua Hin, o învinge și pe Saisai Zheng în drumul spre prima semifinală a anului

Radu Marina | 14 februarie 2020

Patricia Țig s-a calificat în semifinale la Hua Hin, cu încă o victorie excelentă împotriva unui cap de serie important din turneu, experimentata jucătoare chineză Saisai Zheng, favorita 4.

Patricia Țig o învinge, 6-4, 6-2, pe Saisai Zheng, favorita 4 a turneului de la Hua Hin, și avansează în semifinale, după o nouă evoluție excelentă. Ea reușește astfel să depășească o altă jucătoare din China, respectiv o altă favorită  după victoria obținută în primul tur în fața lui Yafan Wang, cap de serie 6. Pentru Pati, aceasta este prima semifinală WTA a anului și a treia, la total, de la revenirea în tenis. 

„Sunt foarte fericită să împart această bucurie cu soțul și cu antrenorul meu”, a spus Patricia, la interviul de pe teren, referitor la revenirea în Top 100, care se va petrece de luni.

În urma acestui rezultat, Patricia va avea șansa de a-și depăși cel mai bun loc ocupat vreodată în clasamentul WTA, ea urmând ca de săptămâna viitoare să facă un salt până în jurul locului 84. Cel mai bun loc ocupat de Patricia în clasamentul WTA a fost 83, în aprilie 2017. 

De asemenea, succesul în fața lui Zheng, jucătoare care anul trecut a câștigat un turneu Premier (San Jose), este una dintre cele mai importante victorii pe care Pati o obține de la revenirea în circuit. Atât prin prisma clasamentului adversarei (36 WTA) și a formei arătate anul trecut, cât mai ales a modului în care i-a descifrat jocul atât de variat al chinezoaicei. 

Deși scorul e unul relativ categoric, meciul a fost echilibrat, cu momente delicate, care ar fi putut schimba dinamica partidei oricând. Patricia, care a jucat pentru prima dată cu Zheng, a avut nevoie de un răgaz pentru a înțelege de unde să apuce acest stil de joc variat al adversarei, nu tocmai des întâlnit în circuitul WTA. 

În intervalul de timp în care Pati și-a ajustat jocul și loviturile la combinația de slice-uri, mingi liftate, servicii-voleu ori scurte venite din partea cealaltă a fileului, Saisai a preluat conducerea facil și a urcat la 4-2 în primul set. Dar acesta avea să fie ultimul moment în care Zheng s-a mai aflat la conducerea partidei.

Patricia a întors soarta primului set, revenind de la 2-4 la 6-4 pe fondul unui tenis așezat și adaptat la ceea ce a propus Zheng: a răspuns cu slice la slice, a pus scurte, a folosit frecvent slice-ul de forehand și a alternat loviturile și efectele. În felul acesta, a lăsat-o pe chinezoaică fără opțiuni, nu i-a mai oferit acel spațiu de care are nevoie, în general, pentru a-și întinde capcanele și a avut răspunsuri prompte la orice.

În alte cuvinte, i-a convenit jocul și s-a simțit confortabil având în față o adversară cu un astfel de stil, tocmai pentru că Patricia poate, la rândul ei, varia și îi place să facă asta ori de câte ori are ocazia. Vara trecută, la turneul de la București, Patricia ne povestea că în perioada în care a stat departe de tenis a urmărit-o cu atenție pe Anastasija Sevastova și a încercat să-și adauge și ea câteva lovituri mai variate în joc, de la scurte, slice-uri până la veniri la fileu. 

Setul doi a continuat în direcția stabilită de Patricia încă din game-ul șase al primului set, reușind să facă break-ul încă din debut. Dar de la 2-0, Patricia s-a văzut egalată și fiind obligată să salveze mingi de break. 

Momentul cheie al acestui meci s-a petrecut, probabil, la 2-2. Aici Patricia a reușit să iasă dintr-o incercuire a chinezoaicei, după un game cu cinci egalități și trei mingi de break salvate. Odată depășit acest prag, n-a mai putut fi oprită: a făcut break-ul în game-ul următor și a închis meciul după alte două game-uri consecutive.  

Pentru a patra ei finală WTA, Patricia va juca cu Magda Linette, care a trecut în trei seturi de Xiyu Wang, una dintre cele mai promițătoare jucătoare din China. Cu Linette, care e favorită 5 la Hua Hin, Pati s-a întâlnit o singură dată, în urmă cu opt ani, la un turneu ITF, meciul fiind câștigat de poloneză.

Pati: „Meciul acesta este pentru Răzvan!”

„Cred că am făcut un meci foarte bun, a fost o zi foarte dificilă, pentru că vântul a bătut puternic. Sunt fericită cu ceea ce am putut să fac pe teren azi”, a spus Patricia la conferință, adăugând că nu a venit cu așteptări la Hua Hin. „Nu aveam așteptări la nimic anume. Am venit în Thailanda cu zece zile înainte, ca să încercăm să ne acomodăm cât mai bine cu condițiile și cu temperaturile foarte calde, și cred că a fost o idee foarte bună să venim devreme. Mă concentrez pe fiecare meci și pe fiecare punct în parte, nu mă gândesc la rezultate”.

Pati a fost rugată să spună câteva cuvinte de Valentine’s Day:

„El știe deja, meciul acesta este pentru Răzvan, cel care îmi va fi curând și soț. Cred că e cel mai bun cadou pe care i l-aș putea oferi. Își dorește foarte mult să mă ajute să-mi îmbunătățesc jocul. Iar pentru Sofia, știe, pentru ea, fiecare zi e o Valentine’s Day!”.

https://twitter.com/treizecizero/status/1228326248251875328?s=20

Foto și video: WTA Thailand Open

Semifinale și pentru Irina Begu și Jaqueline Cristian

Ziua bună a româncelor a continuat și în turneele ITF. La turneul de 100k din Cairo, Irina Begu a trecut în semifinale, după 4-6, 6-3, 6-1 cu rusoaica Anastasia Gasanova. Irina, care ne-a spus la Melbourne, printre altele, că își propune în aceste luni să își refacă clasamentul, pentru a se putea califica la Jocurile Olimpice de la Tokyo, o așteaptă în semifinale pe învingătoarea dintre Martina Trevisan (cea care o învinsese în primul tur pe Irina Bara) și Aliona Bolsova.

Punctele, dar, mai ales, meciurile adunate la Cairo se vor dovedi utile; Irina poate sălta cel puțin 7 locuri, în zona locului 111, în funcție de rezultatele finale ale săptămânii.

La Trnava, într-un ITF de 25k jucat pe hard indoor, Jaqueline Cristian a folosit cu bine momentul bun de la Fed Cup. Azi a bifat a treia ei victorie a săptămânii, și cea mai clară, 6-1, 6-0 cu austriaca Julia Grabher. Jaq, care-i favorită 4, o va întâlni în semifinale pe rusoaica de 24 de ani Victoria Kan. Jaqueline e aproape de a-și îmbunătăți career high-ul în clasamentul WTA (precedentul, 197).

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi