Novak Djokovic pierde apelul, va trebui să părăsească Australia, ratează AO 2022

Treizecizero | 16 ianuarie 2022

Jucătorul, de nouă ori campion la Australian Open, va rata astfel ediția 2022 care începe mâine și va trebui să părăsească Australia în cel mai scurt timp.

Novak Djokovic a PIERDUT apelul său în ce privește anularea vizei sale în Australia, a decis o instanță federală. Trei judecători ai curții federale au hotărât în unanimitate că decizia luată de Ministrul Imigrației din Australia de a-i anula viza lui Djokovic este legală și va fi menținută. Potrivit The Age, echipa legală a sârbului a decis să nu meargă mai departe la Înalta Curte, ceea ce înseamnă că verdictul este final.

Djokovic va trebui să plătească costurile procesului și va primi, cel mai probabil, o interdicție de trei ani de a mai intra în Australia, interdicție care vine odată cu anularea vizei. Însă această prevedere poate fi anulată de guvern.

Curtea a făcut câteva precizări în ce privește verdictul. „Ținând cont de interesul și acoperirea media din diverse părți ale lumii, inclusiv țara natală a domnului Djokovic, Serbia, Curtea consideră că trebuie să clarifice câteva lucruri despre procesul care a avut loc.”. „Trebuie clarificat, acesta nu este un apel împotriva deciziei Ministrului, ci este o cerere către Curte de a evalua decizia ministrului din punct de vedere legal, dacă cele trei motive date de acesta pentru anulare sunt legale. Argumentele (n.a. apărării) s-au concentrat pe a sublinia că decizia a fost, din diferite motive, irațională sau nerezonabilă din punct de vedere legal. Nu este parte din îndatoririle acestei curți să decidă în ce privește înțelepciunea deciziei ministrului”. Audierile la tribunalul federal s-au întins pe mai bine de patru ore, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora României.

Djokovic a căutat să obțină anularea în instanță a deciziei luate de Alex Hawke vineri, care și-a folosit prerogativele personale pentru a-i anula a doua oară viza de Australia jucătorului sârb, argumentând că prezența acestuia este un pericol pentru sănătatea publică.

Australia cere tuturor cetățenilor străini să fie vaccinați împotriva COVID-19 ca să poată intra în țară, însă face excepții de la această regulă în cazuri speciale. Viza lui Djokovic a fost anulată pentru prima dată pe 5 ianuarie, la aeroport, în urma unui interviu pe marginea scutirii medicale de la vaccin pe care a prezentat-o sârbul. Dar după câteva zile, anularea a fost contestată cu succes în instanță de Djokovic, pe motive procedurale, pentru că jucătorul nu a primit suficient timp, în aeroport, să-și consulte echipa legală. Hawke și-a folosit apoi prerogativele personale pentru a-i anula a doua oară viza sârbului, argumentând că rămânerea lui în Australia i-ar încuraja pe cei care refuză vaccinul sau resping sau nu respectă restricțiile impuse de guvern pe perioada pandemiei, dat fiind că Djokovic este o persoană de notorietate care nu e vaccinată și care și-a exprimat, în trecut, idei anti-vaccin.

Schimbul de argumente legale dintre cele două părți de la apelul de azi nu a fost de natură să îi convingă pe judecători că hotărârea inițială a lui Hawke nu ar avea temei legal. Avocații lui Djokovic au argumentat la apelul de azi, că, în luarea acestei decizii, Hawke nu a luat în considerare ce efecte ar produce expulzarea sârbului – și, ca atare, a luat o decizie irațională și lipsită de logică. Nicholas Wood, avocatul lui Djokovic, a arătat că dacă va fi expulzat și i se va interzice să joace turneul și îi va fi afectată cariera – toate astea, deși Hawke admite că Djokovic este un om de bună credință – atunci acest lucru în sine va genera un sentiment anti-vaccin.

Însă avocații ministrului au argumentat că e imposibil de demonstrat că Hawke nu ar fi luat în calcul, în decizia sa, și efectele ei. Ministrul a fost conștient de efectele deciziei și, chiar dacă nu le-ar fi luat în calcul în raționamentul său, tot ar fi luat aceeași decizie de a anula viza, pentru că motivele prezentate pentru justificarea ei au fost ultimele dintr-o listă deja substanțială de argumente.

Jucătorul, de nouă ori campion la Australian Open, va rata astfel ediția 2022 care începe mâine și va trebui să părăsească Australia în cel mai scurt timp.

Locul său pe tabloul principal al competiției masculine va fi luat de un lucky-loser, italianul Salvatore Caruso. În programul zilei 1 la Australian Open 2022, Djokovic figura în ultimul meci al sesiunii de seară de pe Rod Laver; acum, acea poziție din program este ocupată de meciul dintre Zverev și Altmaier.

Reacția lui Novak

Într-un comunicat după decizia Curții, Djokovic a transmis: „Aș vrea să fac o scurtă declarație ca să adresez concluziile de după audierea de azi. Îmi voi lua acum timp pentru a mă odihni și a mă recupera, înainte de a face alte comentarii pe această temă. Sunt extrem de dezamăgit de hotărârea luată azi, de a-mi respinge apelul de evaluare judiciară a deciziei de anulare a vizei, ceea ce înseamnă că nu mai pot rămâne în Australia și nu pot participa la Australian Open. Respect hotărârea curții și voi coopera cu autoritățile în ce privește plecarea mea din Australia.

Sunt stânjenit cu atenția care a fost pusă pe mine în ultimele săptămâni și sper ca acum ne putem cu toții concentra pe sportul și pe turneul pe care le iubesc. Aș vrea să le urez tuturor jucătorilor, oficialilor turneului, staff-ului, voluntarilor și fanilor toate cele bune. Nu în cele din urmă, aș vrea să mulțumesc familiei, prietenilor, echipei mele, fanilor și sârbilor mei pentru susținerea continuă. Mi-ați dat cu toții putere”.

Articol în curs de actualizare

https://twitter.com/NickKyrgios/status/1482614483206156289?s=20

Foto: Profimedia Images

De unde au început toate astea? Un timeline al întregii situații

Problemele curente – și atât de neobișnuite – în care se regăsește Novak Djokovic pleacă de la faptul că sârbul a încercat să participe la Australian Open fără să fie vaccinat împotriva COVID-19, condiție pentru a putea intra în Australia; în acest context, singura sa șansă era să obțină o scutire medicală de la vaccin, scutire ce putea fi obținută doar în condiții speciale sau în situația în care a contractat virusul în ultimele 6 luni. De aici, lucrurile s-au complicat teribil după o serie de inconsistențe între guvernul federal australian, cel din Victoria (Melbourne) și Tennis Australia.

🔹 În noiembrie, un schimb de mailuri dintre Craig Tiley, șeful Tennis Australia (TA), și autoritățile medicale din Australia, relevă o concluzie: excepțiile medicale de la vaccinare vor fi decizii la discreția statului respectiv (Victoria, în cazul Australian Open).

Departamentul Sănătății face clar, într-un răspuns la o solicitare a TA, că persoanele care nu-s vaccinate cu doză dublă și au avut anterior COVID-19 nu sunt exceptate de la intrarea fără carantină.

🔹 Pe 29 noiembrie, Ministrul Sănătății din Australia, Greg Hunt, trimite către TA mesajul că „Australian Border Force arată că persoanele trebuie să fie vaccinate complet ca să poată intra în Australia„.

🔹 Pe 2 decembrie, șeful Sănătății din Victoria, Brett Sutton, trimite către TA un mesaj potrivit căruia „orice persoană cu o infecție COVID-19 în ultimele 6 luni și care poate oferi dovezile corespunzătoare despre istoricul ei medical este exceptată de la carantina obligatorie la intrarea în Victoria„.

🔹 TA trimite o circulară către jucători cu această indicație. 10 decembrie este data limită până la care jucătorii puteau să aplice pentru scutire de la vaccinare.

🔹 Pe 14 decembrie, Djokovic este prezent la un meci de baschet în Belgrad și pozează alături de un jucător al lui FC Barcelona, care este anunțat a doua zi pozitiv cu COVID-19.

🔹 Pe 16 decembrie, Djokovic face un test PCR care reiese pozitiv, și despre care urmează să se afle în ianuarie.

Djokovic nu a făcut informația publică, spre deosebire de cum reacționează marea majoritate a persoanelor publice în situații similare, și spre deosebire de cum a reacționat el la precedentul caz în care a fost infectat cu coronavirus, în vara lui 2020.

Djokovic apare la un eveniment public în 16 decembrie; de asemenea, apare și într-o fotografie cu un jucător britanic de cricket, pe contul de Instagram al acestuia.

🔹 Pe 17 decembrie, Djokovic este prezent la un alt eveniment, alături de tineri jucători din Belgrad, lângă care pozează fără mască.

🔹 Pe 18 decembrie, Djokovic apare din nou în public fără mască, la un interviu și o sesiune foto cu L’Equipe.

🔹 Pe 30 decembrie, șeful medical al TA spune că Djokovic are confirmată o excepție medicală de la vaccin.

🔹 Pe 1 ianuarie, Djokovic primește o declarație din partea guvernului federal australian, care indică faptul că jucătorul de tenis respectă regulile pentru intrarea fără carantină în Australia.

🔹 Pe 4 ianuarie, Djokovic postează pe Instagram anunțul că a primit scutirea de a juca la AO, alături de o fotografie de pe aeroportul din Dubai, înainte de decolarea spre Melbourne.

🔹 În timp ce Djokovic e în aer, un scandal public de proporții izbucnește în Australia, țară în care a fost instituită un lockdown drastic pe cea mai mare parte a pandemiei; publicul protestează vizavi de excepția făcută în cazul lui Djokovic, acuzat că a primit un tratament preferențial, în contextul în care australienii nevaccinați suferă restricții dure și nu pot călători sau intra în țară. Declarațiile făcute de Scott Morisson, Prim Ministrul Australiei, indică faptul că dacă Djokovic nu are hârtiile în ordine, viza îi va fi anulată.

🔹 În timp ce autoritățile federale australiene și cele ale statului Victoria par a fi în contradicție, Djokovic sosește la aeroportul din Melbourne.

🔹 Pe 6 ianuarie, după un interviu și o situație de blocaj care au durat mai bine de 12 ore, autoritățile de frontieră decid anularea vizei acestuia, motivând că Djokovic nu are documentele necesare care să justifice scutirea prezentată. În așteptarea apelului, Djokovic este cazat într-un hotel folosit de guvern pentru refugiați. Statutul lui nu este acela de arestat, jucătorul având dreptul de a părăsi țara, dacă și-ar fi dorit, însă nu și pe acela de a circula liber pe pământ australian.

🔹 Pe 10 ianuarie, Djokovic câștigă într-un proces dreptul de a-i fi restabilită viza. Guvernul federal își rezervă dreptul de a-i anula din nou viza.

În aceeași zi, sârbul participă la o sesiune de antrenament pe Rod Laver și confirmă pe rețelele sociale că intenționează să ia parte la Australian Open 2022.

🔹 Pe 12 ianuarie, Djokovic publică un comunicat de presă prin care confirmă faptul că sârbul știa că e pozitiv în cel puțin una din ieșirile în public de după 16 decembrie. De asemenea, Djokovic confirmă că există informații eronate în declarația sa de călătorie către Australia. Djokovic își cere scuze pentru aceste greșeli.

🔹 Pe 14 ianuarie, vineri seara la Melbourne, ministrul imigrării din Australia, Alex Hawke, a decis să-și folosească prerogativele și să îi anuleze pentru a doua oară viza lui Djokovic. Avocații jucătorului au adus imediat cazul înapoi în justiție, iar cazul urmează să fie transferat la un tribunal federal. Până atunci, sportivul nu poate fi expulzat.

🔹 Curtea federală din Melbourne a decis, într-un apel judecat pe 16 ianuarie, că decizia ministrului este legală, respingând astfel definitiv apelul lui Novak Djokovic. Jucătorul rămâne fără viză și trebuie să părăsească Australia. El va rata astfel participarea la AO22.

Surse: The Age, AFP, Reuters.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi