Niciodată nu e prea târziu. După o viață petrecută în circuitul ITF, Laura Ioana Paar obține prima victorie în WTA, la 15 ani de la debutul în tenis

Radu Marina | 21 mai 2019

Fiecare are propriul ritm. Laura a jucat în 2004 primul meci oficial la nivelul circuitului ITF, circuit din care nu a ieșit niciodată până în această săptămână, când a reușit, venind din calificări, să avanseze pe tabloul principal al turneului de la Nurnberg, pentru prima ei prezență în circuitul WTA. Nu știm ce se va întâmpla de acum înainte cu ea, însă un lucru e cert: dacă a avut atâta răbdare, Laura iubește mult tenisul.

15 ani a trebuit să aștepte Laura Ioana Paar (Andrei, înainte de căsătorie) pentru a debuta în circuitul WTA . În 2004 a jucat primul meci oficial la nivelul circuitului ITF, circuit din care nu a ieșit niciodată până în această săptămână, când a reușit, venind din calificări, să avanseze pe tabloul principal al turneului de la Nurnberg, pentru prima ei prezență în circuitul WTA.

Iar astăzi a profitat de această ocazie, reușind să se califice, în premieră, în optimile unui turneu WTA, după victoria obținută în fața olandezei Quirine Lemoine, 6-1, 6-3.

În vârstă de 30 ani, Laura Ioana Paar și-a petrecut o mare parte din carieră jucând exclusiv turnee ITF, de categorie inferioară (10K, 15K, 60K), cu premii și puncte puține – acesta fiind unul din motivele pentru care cel mai bun loc ocupat de ea în clasamentul de simplu a fost 280, în iulie 2013. Dar nu e singurul motiv.

Ca în multe alte cazuri, întreruperile cauzate de accidentări sau diverse probleme joacă un rol esențial în evoluția unui jucător. În cazul Laurei, după anul 2013, care a fost cel mai bun din punct de vedere al rezultatelor și al saltului în clasament, au urmat doi ani în care a jucat doar nouă turnee, ceea ce a făcut să rămână fără clasament. A revenit în 2016, a luat-o de la zero, a jucat cinci finale (două titluri), și-a redresat clasamentul, dar insuficient, sezonul ei fiind, din nou, fragmentat și mult prea scurt (11 turnee jucate).

Abia în ultimii doi ani a putut juca fără întreruperi, lucru care s-a reflectat în clasamentul ei, revenind în primele 300 de jucătoare ale lumii. Asta i-a permis să fie acceptată, la limită, și pe tablourile de calificări ale turneelor WTA.

Săptămâna aceasta, la Nurnberg, un turneu WTA de categoria International, Laura a intrat în calificări, unde a învins-o în primul tur pe favorita 12 Nadia Podoroska, iar în finala calificărilor a trecut de Raluka Șerban, o altă româncă, dar care a ales să reprezinte Cipru la finalul anului trecut.

Contra acesteia, Paar a avut o revenire senzațională de la 3-6, 1-5, salvând și două mingi de meci. A întors meciul, 3-6, 7-5, 6-2, asigurându-și astfel prima ei prezență pe tablou principal al unui turneu WTA, confirmată apoi cu încă o victorie prețioasă în turul 1, după victoria clară obținută în fața olandezei Quirine Lemoine, venită la rându-i din calificări. Cât privește jocul Laurei, poate că vom mai avea astfel de ocazii în care să vorbim și mai mult despre acel forehand accelerat cu care deseori face diferența, modul în care acoperă terenul – similar unei specialiste pe zgură, ori de variația jocului său, cu acele scurte puse adesea în cel mai oportun moment.  

Drept răsplată pentru acest parcurs notabil, Paar va urca, de luni, pe cel mai bun loc al carierei, apropiindu-se de top 250, după o urcare de peste 50 de locuri. Acest rezultat vine, de altfel, după un sezon în care românca a obținut cele mai bune rezultate la simplu în circuitul ITF: primul titlu 25K (venind din calificări), un alt titlu de 15K, primul sfert de finală la un turneu de 60k (venind din calificări).

Cifrele și statisticile Laurei la nivelul circuitului ITF sunt spectaculoase, unele dintre ele chiar fiind un record sau aproape de a depăși diverse recorduri: în proba de dublu a câștigat 49 de titluri, a jucat peste 60 de finale și alte peste 100 de semifinale, iar în proba de simplu a strâns peste 420 de victorii și alte 10 titluri. Este, de altfel, un alt exemplu elocvent despre ce înseamnă circuitul ITF: poți juca și câștiga mult, dar nu poți avansa prea ușor, deoarce el servește drept perioadă de tranziție pentru circuitele WTA și ATP, respectiv o modalitate de a acumula experiență, ori de a-ți reconstrui clasamentul în situația unor pauze forțate.

Asta nu înseamnă că e prea târziu pentru Laura, ajunsă la 30 de ani, să obțină rezultate mari acolo unde contează. Niciodată nu e prea târziu pentru nimic. Iar povestea extraordinară a Mihaelei Buzărnescu, care abia în 2018 a jucat primul ei sezon complet în circuitul WTA impresionând pe toată lumea după o carieră întreagă în care a jucat turnee ITF mici și foarte mici, poate fi o sursă de inspirație și pentru Paar, colegă de generație cu Miki. Povestea Mihaelei poate fi și povestea Laurei Paar, de ce nu.

Foto: Jimmie48Photography

***

Tenisul românesc chiar este „Fire”. Adică puternic, performant, apreciat, iubit!

Urmărește sezonul 2019 purtând „Romanian Tennis is Fire”, noul tricou de la 30-0, inspirat și dedicat incredibilelor rezultate ale tenisului românesc din ultimii șase ani! 😍😍

Și nu avem doar rezultate; avem o mulțime de personalități puternice; sportivi care ne bucură și de la care ne putem inspira.

Tricoul „Romanian Tennis is Fire” vrea să sărbătorească multitudinea de campioni pe care ni i-a oferit tenisul românesc în ultimul deceniu.

Poartă un tricou care transmite asta, indiferent că ești pe străzile din România sau în tribune la Melbourne sau la New York, la Paris sau la Londra, la București sau la Madrid, în meciurile de Cupa Davis sau de Fed Cup! 🇹🇩🎾🔥

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi