Indian Wells | Uraganul Ernie: a 13-a victorie în 17 zile!

Camelia Butuligă | 12 martie 2013

Indian Wells | Uraganul Ernie: a 13-a victorie în 17 zile!

Expresul Gulbis era să deraieze ieri într-o manieră spectaculoasă (cum altfel) cu Seppi. După ce a avut 3-0 şi trei mingi consecutive de 4-0 (pe care le-a ratat) şi, mai târziu, 5-2, Gulbis n-a reuşit să-şi facă serviciul la 5-4, şi-a pierdut complet capul şi setul cu 7-5. A urmat o rachetă ruptă spectaculos, parlamentări cu arbitrul pe marginea regulii timpului şi aplauze ironice la adresa publicului. Seppi, în timpul ăsta, îşi vedea de treabă netulburat, fără să joace deloc nemaipomenit. Tot ce avea de făcut era să ţină mingea în joc şi Ernests făcea restul. Dar norocul lui Gulbis e că pe cât de repede se aprinde, aşa de repede se stinge. După ce s-a răcorit, şi-a băgat capul înapoi în meci, chestie de care eu nu-l mai credeam în stare. Şi, după privirile chinuite ale lojei sale, nu eram singura care gândea aşa. Ernie a început să joace şi a câştigat în trei seturi un meci pe care putea să-l câştige în două: 5-7, 6-3, 6-4. Sau să-l piardă în două, eh. În afară de forehand, care a mers mai bine şi de serviciu, care l-a ţinut pe linia de plutire, ăsta mi se pare progresul cel mai surpinzător la leton: îşi pierde în continuare minţile, rupe rachete, se ceartă cu arbitrii şi cu publicul, dar apoi se întoarce la meci cumva. La sfârşitul meciului, loja sa a sărit în sus, îmbrăţişându-se, în timp ce Ernie s-a îndreptat încruntat şi cu paşi mari spre fileu. Nici un zâmbet, nici un salut la adresa publicului. Şi-a luat bagajele şi dus a fost. 

La conferinţă a fost întrebat de următorul adversar, nimeni altul decât Rafa Nadal, care n-a jucat din cauza accidentării adversarului său, Leonardo Mayer. Gulbis nu s-a sfiit să declare că el crede că-l poate bate pe Nadal dacă joacă bine şi că nu-i e teamă de abilităţile de apărător ale lui Rafa: „O să dau mai multe lovituri câştigătoare. Una într-un colţ, următoarea în celălalt colţ. Aş vrea să-l văd ajungându-le”.

Cât despre racheta ruptă, Ernests a explicat că un fan îi ceruse o rachetă ruptă înainte de meci şi nu putea să-l refuze: „Aşa sunt eu, îmi place să dăruiesc”. Încep să cred că nu glumea cu gândurile alea schizofrenice… Ajuns la a 13-a victorie în 17 zile, Gulbis este acum pe locul 55 şi va urca pe aproximativ 45 în ierarhia ATP dacă-l bate și pe Nadal. La începutul lunii februarie era pe 130. 

Gasquet- Janowicz (6-1 6-4), Berdych –Mayer (6-4, 6-1), Wozniacki –Vesnina (6-2, 6-1) și Petrova – Goerges (6-1, 6-2) au fost încă patru meciuri duse într-un singur sens. Jerzy a fost de-a dreptul dezamăgitor. Nimic n-a mers. Serviciu, ioc, dreaptă, ioc, scurte, ioc. În primele 4 game-uri nu-şi câştigase decât un punct pe primul serviciu. Gasquet, care, după standardele lui, are un an stelar până acum (17 victorii / 3 înfrângeri, două titluri deja în cont) va juca cu Tomas Berdych în runda următoare. Încă un big hitter ‘repartizat’ francezului, dar unul care nu prea face cadouri. Cei doi sunt însă pe un sfert de tablou de pe care a dispărut David Ferrer, iar pentru oricare dintre ei o semifinală nu e tocmai un obiectiv imposibil.

Federer a trecut lejer de Dodig, care a jucat ok până când n-a mai avut încotro şi-a recunoscut că ştie cine e de partea cealaltă a fileului. La 4-3 şi 30-40 a făcut o dublă pentru a-i da lui Federer break-ul şi până la urmă, setul, iar la match point a mai făcut una. Să fie primite. Federer a avut probleme cu spatele spre sfîrşitul meciului. La 4-1 şi 30-15 pe serviciul lui Federer, Dodig a returnat cu rama, Federer s-a mişcat brusc spre dreapta şi s-a oprit la fel de brusc. De atunci, a servit fără să îndoaie genunchii şi la retur n-a mai putut să se aplece. Norocul lui e că Dodig nu a părut să observe. La conferinţă, elvețianul a apărut după două ore, alimentând speculaţiile că a avut nevoie de ceva tratament şi a confirmat apoi în interviu că şi-a sucit ceva la spate. Va juca mai departe cu nimeni altul decât prietenul şi fanul lui cel mai mare, Stan Wawrinka, care l-a bătut pe Hewitt: 6-4, 7-5. Așadar, doar Stan și Ernie mai stau în calea unui nou Federer – Nadal, la fix un an de la ultimul.

Gilles Simon l-a bătut destul de greu pe conaţionalul lui, Benoit Paire: 3-6, 7-6, 6-4. Paire a servit pentru meci la 6-5 în setul doi, marcând al doilea meci consecutiv în care Gilles se strecoară ca prin urechile acului, după ce a întors de la 1-5 în decisiv, cu mingi de meci salvate, în fața lui Lorenzi. Simon va juca acum cu sud-africanul Kevin Anderson, cel care a confirmat succesul obținut cu Ferrer printr-o victorie eficientă cu Nieminen, 6-3 6-1.

Apropo de Ferrer, cel care, în cazul în care Rafa câștigă turneul, va reveni pe 5: în meciul amintit cu Anderson, el a fost protagonistul unei faze parcă inspirată din “Jerzy How-Many-Times Janowicz”. Iar asta e foarte surprinzător, dat fiind că Ferru este…ei bine, e Ferru, adică un tip manierat, întotdeauna liniștit pe teren. Cu Anderson a fost stresat mai tot timpul meciului, iar la un punct jucat într-un moment cheie din primul game al setului 3, arbitrul a dat un out dovedit greșit la reluare. Așa că în loc de minge de break pentru Ferrer s-a rejucat punctul, spaniolul pierzând game-ul. David s-a dus ață la arbitru și a înjurat la doi pași de cameră, iarăși situație aproape unică la el.

Ce-a ieșit, vedeți în video-ul de mai jos, cu mențiunea că merită să vă uitați la tot. Dialogul continuă și la finalul game-ului, cu arbitrul recunoscând franc greșeala. Prompt, David s-a apucat să-i numere pe arbitrii de linie, întrebând “cum e posibil?”, spre amuzamentul tribunei. Un fel de “How many times”, în varianta Ferru.

Nervii lui Ferrer

Încă o privire scurtă prin turneul fetelor, unde Angelique Kerber a câştigat contra lui Wickmayer, 6-1, 7-6, după ce a fost condusă cu 4-1 în setul doi. Kerber a jucat un meci bun, asta după o perioadă în care a avut probleme cu spatele. Adversara ei următoare va fi Garbine Muguruza, care începe să facă, încet încet, paşi înainte în turneele mari. Condusă cu 3-0 de Rybarikova, finalista de la BCR Open 2012 a pus piciorul în prag, a câştigat 12 din următoarele 13 gamuri şi meciul cu 6-4, 6-0.

Ana Ivanovic a fost bătută destul de zdravăn de Mona Barthel, exact genul de jucătoare care nu iartă floricelele Anei, 6-1, 3-6, 6-0. În fine, Vika Azarenka a avut ceva emoții, de data asta cu protejata lui Kim Clijsters, Kirsten Flipkens. Belgiana a luat primul set, 6-3, în care i-a făcut de trei ori break fostei lidere mondiale. În setul secund s-a păstrat echilibrul, cu alte două game-uri pierdute de Azarenka pe propriul serviciu. De la 3-3, Vika a schimbat viteza, câștigând 9 game-uri la rând și meciul odată cu ele.

Multe meciuri interesante în programul de azi: Cilic – Raonic, Fish – Tsonga, Almagro – Haas și Djokovic -Dimitrov sunt printre jocurile zilei pe tabloul masculin, iar Kirilenko – Radwanska pare să fie cel promițător de pe cel feminin. Ultima oară când s-au întâlnit cele două a rezultat un meci superb, 7-5 4-6 7-5 pentru poloneză, în sferturile Wimbledon 2012.

 

Rezumate

Federer – Dodig

Rezumatul zilei la fete

Faza zilei: Roger Federer

Wawrinka – Hewitt

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi

Indian Wells | Uraganul Ernie: a 13-a victorie în 17 zile!

Camelia Butuligă | 12 martie 2013

Indian Wells | Uraganul Ernie: a 13-a victorie în 17 zile!