Gabriela Ruse și Alexandra Dulgheru salvează mingi de meci și obțin victorii prețioase

Radu Marina | 1 mai 2018

Alexandra Dulgheru, Gabriela Ruse și Mihaela Buzărnescu au obținut astăzi câte o victorie mai mult decât necesară. Pentru a ajunge însă aici, fiecare a avut de strabătut un drum suficient de anevoios, din toate punctele de vedere.

Dacă mai aveam nevoie de vreo confirmare că tenisul (feminin) românesc e bine, am primit-o astăzi: trei jucătoare din România au trecut mai departe la Praga și Rabat, principalele turneele ale săptămânii din circuitul WTA. Și pe niciuna nu o cheamă Simona Halep, Irina Begu sau Sorana Cîrstea.

Alexandra Dulgheru, Gabriela Ruse și Mihaela Buzărnescu au obținut fiecare astăzi câte o victorie mai mult decât necesară. Pentru a ajunge însă aici, fiecare a avut de străbătut un drum suficient de anevoios, din toate punctele de vedere. Să le luăm pe rând.

Alexandra Dulgheru a învins-o în Maroc, 2-6, 7-6, 7-5, pe Timea Babos, favorită 4, după trei ore de joc. Timp în care a salvat două mingi de meci în tiebrek-ul setului doi și a revenit de la 4-5 în setul decisiv, când Babos a servit pentru meci. Dar victoria de azi nu ar fi fost posibilă dacă ieri, Alexandra nu ar fi avut șansa să intre pe tabloul principal în calitate de lucky loser (ca urmare a retragerilor Timeei Bacsinszky și a lui Pauline Parmentier), ea fiind eliminată în finala calificărilor de către Fiona Ferro. Ai zice că tenisul se preocupă și are grijă de toate, pentru că după toate încercările prin care a trecut Alex în ultimii ani, avea nevoie să iasă, măcar puțin, și soarele pe strada ei.

Chiar ieri, Alexandra mărturisea cât de greu i-a fost și îi este în continuare să depășească problemele de sănătate și numeroasele efecte ale accidentărilor. „Îmi place tenisul și asta mă ajută să depășesc problemele, dar nu a fost niciodată ușor. De-a lungul anilor mai mult m-am chinuit și m-am luptat să revin, decât să joc și să mă bucur de tenis. Ce vezi pe teren e doar un moment. În spatele fiecărui jucător există câte o poveste”, a scris Alexandra.

Povestea ei, înainte de toate e despre succes – nu poate fi altfel când vorbim despre o fostă jucătoare de top 30, câștigătoare de turnee Premier -, dar e și despre răbdare, multe sacrificii și foarte multă dezamăgire. Este a treia oară când Dulgheru o ia de la capăt și încearcă o revenire de la zero în tenis, după mai multe operații, pauze, reveniri, iar accidentări și iar pauze.

Pentru a putea juca din nou fără dureri și pentru a stopa accidentările, Dulgheru și-a schimbat aproape complet mișcarea la serviciu (după 10 ani), racheta, racordajul, plus alte mici ajustări la nivelul întregului joc. Am putea spunea chiar că toate aceste accidentări au obligat-o să-și transforme jocul, iar asta se poate observa cu ochiul liber dacă urmărești un meci al ei de acum, versus unul din 2010, când încă nu apăruseră problemele.

Și deși accidentările și-au pus amprenta serios asupra carierei și a jocului ei, naturalețea loviturilor n-a plecat nicăieri: scurtele din retur n-au dispărut, reverul din săritură e încă acolo, combinația de scurtă-lob e și ea prezentă. Așa a reușit să o învingă pe Babos astăzi. I-a pus întrebări la fiecare minge, a refuzat să răspundă ritmului impus de unguroaică (deși uneori n-a avut încotro), a făcut-o pe Babos să aibă dubii, și-a ales cu atenție fiecare venire la fileu. Și pas cu pas, minge cu minge, a țesut o pânză din care Babos n-a mai putut găsi ieșirea.

Este prima victorie a Alexandrei pe tabloul principal al unui turneu WTA de la București 2017 încoace, victorie care o apropie de primele 150 de jucătoare ale lumii. În meciul următor, Alexandra va juca cu învingătoarea meciului Katarina Zavatska – Diae El Jardi, ambele beneficiare de wild card.

Zâmbetul înainte de mingea de meci

De la Rabat ajungem la Praga, acolo unde Gabi Ruse a trecut în trei seturi, 2-6, 6-1, 7-5, de Bernarda Perra, jucătoare care se află la cel mai bun sezon al carierei. La rândul ei, Mihaela Buzărnescu a depășit-o pe eatriz Hadad Maia, 6-1, 7-5.

Și în cazul Mihaelei, reușita de azi vine la momentul potrivit, după ce în ultima vreme a ajuns mai greu la victorii (două meciuri câștigate în ultimele cinci turnee). Cu excepția începutului de set doi, în care a fost condusă cu 3-1 (pentru care s-a și răzbunat cu 12 puncte consecutive), Mihaela a fost în control deplin astăzi și o așteaptă în turul următor pe Antonia Lottner.

Gabriela Ruse e în alt loc. Pentru ea este a doua victorie obținută pe un tablou principal din circuitul WTA, după cea reușită anul trecut la București. Dar este pentru prima dată când leagă patru victorii într-un turneu WTA, Gabi venind din calificări, acolo unde a trecut de Marta Kostyuk, Viktoriya Tomova și Tereza Martincova.

Ce văzusem încă de la București la jocul Gabrielei e faptul că nu îi lipsesc armele și nu are puncte slabe evidente. Are cu ce să facă diferența, are pe ce să se bazeze și ar putea face față în circuitul WTA. Însă pentru a urca cât mai sus în clasament nu-i suficient doar să ai arme, ci trebuie să știi cum să le folosești, când și cât să le folosești. Și, înainte de toate, trebuie să crezi – cea mai mare provocare pentru orice jucător aflat la început de drum.

O bună bucată din meci, această lipsă de convingere s-a simțit în cazul Gabrielei. Jocul ei a început să prindă contur în momentul în care a început să lovească mingea. Plusul de agresivitate i-a dat încredere și asta avea să schimbe și soarta meciului.

Modul în care și-a făcut loc în meci a fost într-adevăr spectaculos: a lovit din ce în ce mai tare pe măsură ce schimbul se prelungea, încercând să facă diferența încă de la retur și cu o poziționare extrem de agresivă în teren. A fost permanent cu pasul în față și nu s-a lăsat împinsă deloc în spatele liniei de fund.

Decisivul a găsit-o în același loc. Agresivă, lovind fără greșeală de pe partea de rever (intră foarte bine în lovitură când mingea îi vine spre rever și pune toată greutatea corpului în această lovitură) și făcând diferența cu lovitura de dreapta. A făcut rapid break-ul în decisiv și s-a distanțat la 3-1; dar mai apoi să se vadă egalată, condusă și obligată să servească pentru a rămâne în meci la 4-5.

Cum era de așteptat, a făcut asta sub o mare presiune, ajungându-se la minge de meci pentru Perra. La 4-5, 30-40, Gabriela se încurajează cu voce tare chiar înainte de a servi, zâmbește și reușește să salveze mingea de meci după un punct reușit ca multe altele azi: serviciu puternic la T, forehand puternic cu care o scoate mult în teren pe adversara sa și finalizare cu un winner de rever în cross. De aici, lupta a devenit și mai aprigă, dar deja loviturile Gabrielei, după mingea de meci salvată, păreau că vor prinde terenul din orice poziție ar fi lovit. Ruse a făucut break-ul la 5-5 după câteva winnere impecabile și reușind apoi să închidă meciul fără nicio emoție.

Tot astăzi au mai jucat Ana Bogdan, ea fiind învinsă la Rabat de Laura Siegemund, 6-4, 6-1, și Monica Niculescu, care a câștigat în primul tur la Khimki, un turneu ITF (100 K) ce se desfășoară pe hard; o alegere explicabilă a Monicăi de a rămâne pe hard, ea neavând o relație tocmai prietenoasă cu zgura.

La rândul său, Marius Copil a fost eliminat în primul tur la Munchen, 7-6, 6-3, de norvegianul Casper Ruud.

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

 

***

„My Forehand is Better Than Yours!”, „Play Hard, Get Dirty” și „Vam10s” – sunt parte din oferta primăverii în Shop-ul 30-0! Disponibile acum la 55 de lei, ofertă valabilă un timp limitat!

 

*

În Shop ai reduceri de primăvară, de până la 40 la sută!

Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi