Poveștile viitorilor campioni
SABINA-DIANA DADACIU

de Valentin Lupu
Erste

BIO

Data naşterii: 06.04.2001 (13 ani)

Locul naşterii: West Palm Beach (Florida, SUA)

Rezidenţa: Constanţa

Jucătoare de mâna dreaptă (rever cu două mâini)

Antrenor: Daniel Dragu

Joacă tenis de la 7 ani

Legitimată la CS Samtronic, Mamaia

American Dream

Born in the USA. La propriu. Sabina Dadaciu s-a născut şi a locuit până la vârsta de şapte ani în Florida. Iar întoarcerea pe pământ american, chiar în locul naşterii, la West Palm Beach, cu ocazia Nike Masters, a avut conotaţii speciale pentru puştoaica de 13 ani.

CLASAMENTE

Tennis Europe:

- all: 236 (10.11.2014); cea mai bună clasare: 226
-U14: 66 (10.11.2014); cea mai bună clasare: 63

FRT:

- 12 ani: 4 (04.12.2013)
- 14 ani: 12 (10.11.2014)
- 16 ani: 21 (10.11.2014)

"Mami, asta chiar mi-am dorit-o!", a exclamat Sabina la finalul fazei naţionale a Nike Masters de anul trecut, acolo unde cei mai buni opt copii şi juniori de la categoriile 12 şi 14 ani s-au confruntat pentru locul 1, ce ducea în America. Un plus de motivaţie pentru constănţeanca pregătită de Daniel Dragu, conferit de şansa revederii locurilor natale. Posesoare a dublei cetăţenii, română şi americană, Sabina Dadaciu s-a mutat împreună cu familia la Constanţa, pe când avea şapte ani, primul contact cu tenisul venind la scurt timp după (pasiunea a moştenit-o de la verişorii mai mari).

Pentru Nike Masters 2013, desfăşurat la resort-ul de lux Club Med Sandpiper, aflat la numai 30 de minute de mers cu maşina de West Palm Beach, şi-au trimis câte un reprezentant per categorie cele mai mari 32 de puteri ale tenisului mondial, printre care şi România. Pe tabloul fetelor de 12 ani, din postura de cap de serie numărul 4, Sabina Dadaciu a trecut de un prim tur cu reprezentanta Suediei, Victoria Carlsten (6-3, 6-2), dar nu i-a rezistat apoi Carlotei Martinez Cirez, din Spania, în faţa căreia a cedat fără drept de apel, 1-6, 1-6. "A avut doar două zile de adaptare la fusul orar, dar a fost bine. E un pic dezamăgită. Voia mult mai mult", a spus mama, Cornelia Dadaciu. Pentru turneul din SUA, FRT a suportat cheltuielile legate de deplasare şi diurnă strict pentru jucători şi antrenorul federal care i-a însoţit, organizatorii americani punând la dispoziţie cazarea în mod gratuit.

premiere frt

REZULTATE

Tennis Europe

Win-Loss
2014
simplu: 38-18
dublu: 8-14
carieră
simplu: 74-42
dublu: 21-28

Highlights
U16
simplu:
Semifinalistă la Chișinău Open (2014)
Sfertfinalistă la Mamaia, Bucureşti (Tenis Club Bucureşti Trophy)
dublu:
Sfertfinalistă: 2014 – Bucureşti (Tenis Club Bucureşti Trophy), cu Vanessa
Olimpia Răuţă

U14
simplu:
Câştigătoare: 2014 – Cacak, Podgorica
Finalistă: 2014 - Vandans.
Semifinalistă: 2013 – Chişinău
Sfertfinalistă: 2014 – Kosice, Iraklio, Atena, Maribor
dublu:
Finalistă: 2014 – Cacak, cu Andreea Velcea; Budapesta, cu Mihaela Mărculescu
Sfertfinalistă: 2014 – Kosice, Iraklio, ambele cu Vanesa Olimpia Răuţă;
Furstenfeld, cu Oana Smaranda Corneanu

U12
simplu:
Finalistă: 2012 – Bucureşti (Daimon Cup); 2013 – Dobrich, Barcelona, Tg. Jiu
Semifinalistă: 2013 – Pisek
Sfertfinalistă: 2012 – Koper, Sliven; 2013 – Sheffield (Winter Cup, cu echipa României), Bucureşti (Daimon Cup), Sliven, Giroc
dublu:
Câştigătoare: 2013 – Dobrich, cu Roxana Carmen Manu
Finalistă: 2012 – Tg. Jiu, cu Andreea Velcea; 2013 – Sliven, cu Roxana Carmen Manu
Semifinalistă: 2013 – Pisek, cu Ilinca Foia

FRT

Highlights
12 ani
Campioană: 2013 – Masters Nike Juniori
Finalistă: 2013 – CN de vară, CN de iarnă

"E un vulcan pe teren!"

În plină formare pe drumul spre tenisul mare, Sabina Dadaciu e "determinată, foarte tenace şi se mişcă bine pe teren. Mai are de lucrat la serviciu şi la jocul la fileu, dar e pe mâini bune", o caracteriza mama ei la finalul sezonului trecut, considerând că progresia i se datorează în bună măsură antrenorului Daniel Dragu. "E foarte ambiţioasă. O arată pe teren şi prin felul în care se motivează. E un vulcan pe teren, dar când nu-i merge jocul, arată mai mult decât trebuie. Tehnic, e în formare. Şi tactic loviturile trebuie aranjate. E clar însă că e o fată de perspectivă. Se văd deja calităţile viitoarei jucătoare", a apreciat Dragu. Adepta unui stil agresiv de pe fundul terenului, Sabinei îi place să deţină în permanenţă controlul asupra desfăşurării schimburilor.

Explozie în actualul sezon

Ulterior unei înfrângeri într-un turneu U16 la Mamaia, în faţa Evei Chivu, Sabina s-a transformat radical. Acel meci a fost declicul, în viziunea mamei sale, care punctează faptul că, din vară, fiica sa a progresat în joc şi a căpătat mult mai multă încredere. "S-a mai calmat, s-a maturizat. Mai sunt momente când vulcanul erupe, dar mai rar. A crescut şi fizic. Merge în sus, dar are de muncit". Până la finala pierdută spre final de august, în Austria, la Vandans, contra franţuzoaicei Coralie Garrigues, Sabina adunase nouă partide fără înfrângere în Tennis Europe. Iar obiectivele sună ambiţios: un loc cât mai sus în Tennis Europe, care să-i permită să pornească la Petits AS 2015 cu statutul de cap de serie, precum şi o participare la Europenele din vara anului viitor, la individual. În lotul României pentru CE vor fi numai primele două fete ale categoriei, luându-se în calcul, într-o pondere egală, rezultatele de la Selecţia Naţională, de la Campionatele Naţionale şi din turneele Tennis Europe.

România, a doua forţă a Europei, cu 10 fete Top 100

Sabina Dadaciu (locul 66), figurează printre cele nu mai puţin de zece reprezentante ale României aflate între cele mai valoroase 100 de junioare ale continentului, la categoria U14. În clasamentul Tennis Europe emis la 10 noiembrie, pe poziţii de top mai figurează: Selma Ştefania Cadar (locul 6), Mihaela Lorena Mărculescu (15), Andreea Prisăcariu (22), Oana Smaranda Corneanu (38), Ramona Eva Chivu (40), Denise-Antonela Stoica (46), Gabriela Ana Maria Davidescu (61) Andreea Velcea (64) şi Carmen Roxana Manu (89). Numai Rusia stă mai bine decât România în ierarhia pe naţiuni a fetelor la 14 ani, cu nu mai puţin de 21 de sportive între primele 100.

DECLARAŢII

"Viaţa se schimbă cu totul. Ne limităm de la unele, de la altele. Nu pot spune însă că e un sacrificiu, e o plăcere să putem să o sprijinim"

"Sper să-şi trăiescă visul de a juca în circuitul WTA. Ţine doar de ea cât de departe va ajunge"

Cornelia Dadaciu, mama Sabinei

NOTĂ
Proiectul nostru continuă, în acest episod, cu o serie de portrete dedicate unora dintre juniorii cu care ne-am întâlnit de-a lungul documentării acestui serial. E important să specificăm un lucru: nu i-am ales pe juniorii despre care veți citi în acest episod după criterii legate de performanțe, de clasamente sau de vizibilitate. Cu alte cuvinte, nu am căutat să scriem doar despre primii clasați și nu înseamnă că apariția în acest serial se traduce printr-un potențial mai mic sau mai mare pentru o carieră viitoare. Ne-am ales subiectele din categorii cât mai variate, în așa fel încât să avem o imagine cât mai largă despre copiii care practică tenisul la acest moment dat în România și despre problemele cu care se confruntă ei

PROFILURILE EPISODULUI 7
Filip Jianu Ioana Guna Vlad Breazu Vlad Marcu Sabina Dadaciu

"Viitorul începe acum"
Un proiect

Treizecizero