Zverev s-a specializat în reveniri în cinci seturi, urmează meciul-afiș cu Thiem. Djokovic e iar în sferturi

Radu Marina | 3 iunie 2018

În partea de jos a tabloului, cei trei posibili oponenți pentru Rafa în finală, Zverev, Thiem și Djokovic, au ajuns cu bine în sferturi și își vor disputa locul în meciul pentru trofeu. Outsiderul din acel segment de tablou e surprinzătorul italian Marco Cecchinato, cel care a revenit de la 0-2 la seturi cu Marius Copil în primul tur.

Roland Garros este oferit de

Sascha Zverev câștigă încă un meci de cinci seturi și merge în premieră în sferturile unui Slam. După episoadele Lajovic și Dzumhur (contra căruia a salvat și o minge de meci), Zverev revine pentru a treia oară consecutiv de la 1-2 la seturi. Îl învinge în cinci seturi pe Karen Khachanov și, cel mai important, se califică pentru prima dată în sferturile unui Grand Slam.

Ce e important de subliniat în toată povestea asta e că Zverev scapă, în fine, de o presiune care-l apăsa serios, ajungând în sfârșit într-o fază avansată a unui Slam. Chiar dacă nu o face neapărat excelând. Pe de o parte, asta poate fi un lucru bun: să câștigi și atunci când joci nu tocmai la nivelul maxim e mare lucru. Dar, pe de altă parte, e posibil ca energia consumată în aceste trei meciuri să-l coste destul de scump în meciurile ce vor urma.

Cu excepția primului meci, jocul lui Zverev a tremurat zdravăn de câteva ori. N-a reușit să păstreze aceeași intensitate și claritate în joc decât maxim un set jumătate pe meci. În rest, s-a chinuit să supraviețuiască. Dar partea bună e că îl vedem investit sută la sută, fizic și mental. Pentru că jocul nu i-a mers am putut vedea (și mai clar) la lucru celelalte arme ale sale, care l-au și ținut în turneu, de altfel: pregătirea fizică exemplară și refuzul de a nu pierde.

În toate aceste trei meciuri am văzut la Zverev acea dorință de a câștiga cu orice preț, specifică marilor campioni (vezi Serena, vezi Djokovic). Nu toți jucătorii reușesc să facă asta într-un meci; unii acceptă că nu e ziua lor și merg mai departe, alții persistă cu aceleași greșeli până când pierd, iar alții pur și simplu refuză să piardă și se folosesc de atitudine, căutând în felul acesta un punct de plecare sau un mod prin care să-și facă loc în meci. Contează mult mesajul pe care-l transmiți adversarului.

Deși dominat clar în câteva rânduri de Khachanov (rusul a condus cu 2-1 la seturi și a avut două mingi de break în setul patru), Zverev n-a lăsat aproape niciun moment garda jos, încercând să-i dea impresia rusului că are mult de muncit pentru victorie și nu va renunța deloc ușor. Rezultatul a fost că, după ce a ratat acele mingi de break din setul patru, Karen a dispărut vreo jumătate de oră, ceea ce l-a costat până la urmă meciul.

Al doilea aspect – și cel mai important –  ce a cântărit mult în aceste victorii chinuite ale neamțului a fost pregătirea fizică. Pentru un jucător de aproape doi metri, deplasarea și rezistența lui Zverev sunt impecabile. Atât azi cu Khachanov, dar și în celelalte două meciuri, în timp ce adversarii lui au rezistat cu greu și abia s-au mai putut deplasa în setul cinci, la Zverev nu s-a simțit nicio diferență; a fost la fel proaspăt fizic ca la începutul meciului.

De fapt, îmbunătățirile pe acest plan la Zverev au început să prindă contur odată cu apariția în echipa sa a lui Jez Green, fostul preparator fizic a lui Andy Murray. S-a întâmplat la finalul anului 2014, după despărțirea de Andy Murray, iar Green i-a transmis să nu se aștepte la nimic în următorii trei ani, argumentând că, în acest moment, un jucător de 16 ani are nevoie de cinci ani pentru a fi gata (din punct de vedere fizic) să concureze în fiecare zi în circuitul masculin.

Când Zverev a apărut în circuit, problema pe care a resimțit-o a fost lipsa masei musculare. Era un jucător foarte înalt, suplu, și cam atât. Ideea de a-l aduce pe Jez Green se dovedește eficientă; pe lângă colaborarea cu Murray, Green a mai creat un program a cărui filosofie se bazează pe „antrenează-ți mișcările, nu mușchii”. Și probabil ăsta-i și motivul pentru care Zverev se dovedește acum a fi un jucător de cursa lungă; e foarte constant, are multe rezerve și e capabil să-și învingă adversarii doar prin rezistență. Nu va fi însă cazul în meciul următor. Dominic Thiem, adversarul său din sferturi este cel puțin la fel de bine pregătit fizic ca și el.

Domi Thiem a fost dominant cu Kei Nishikori, se întoarce în sferturi și caută revanșa cu Zverev.  Pentru al treilea an la rând, Thiem se califică în sferturi la Paris, după un meci grozav cu Kei Nishikori. Japonezul câștigase ambele meciuri jucate cu Thiem (unul pe zgură, unul pe iarbă), dar asta nu l-a ajutat aproape deloc astăzi: timp de două seturi a fost dominat într-o manieră impresionantă de austriac, reușind să câștige doar două game-uri.

Jocul lui Thiem a fost atât consistent și clar, încât Kei nici măcar n-a avut ,,ocazia” să greșească (în primele două seturi a avut câte opt erori neforțate, plus șase winnere izolate), totul fiind decis de Thiem. Cum era de așteptat, Domi n-a reușit să țină acest ritm și în setul trei, în care s-a relaxat ceva, iar odată apărute șansele, Kei le-a luat și a fugit cu setul trei. A urmat însă un set patru relativ echilibrat, dar cu aceeași impresie din primele două seturi; Thiem a fost cel care a făcut și desfăcut, el a impus ritmul și tot el a fost jucătorul care a avut inițiativa.

Thiem se pregătește acum de un meci tare, cu Sascha Zverev, în reeditarea finalei de la Madrid. E intersant de văzut cu ce va veni și ce va încerca Thiem în plus față de ultima întâlnire. Va fi al șaptelea meci între cei doi (4-2 pentru Thiem), dar senzația este că Zverev a găsit cheia pentru Thiem și știe cam ce ar trebui să joace cu el: Thiem a câștigat primele trei meciuri, apoi Zverev și-a făcut loc și a câștigat două din ultimele trei meciuri jucate.

Madison Keys sau Yulia Putintseva, în semifinale. Dacă Putintseva nu-i tocmai străină de un parcurs lung la Roland Garros, calificându-se pentru a doua oară în carieră în sferturi aici (după o victorie deloc surprinzătoare în fața Barborei Strycova, favorită 26), pentru Keys e o mare performanță. Este pentru prima dată când se califică în sferturi la Roland Garros, reușind acum să facă cel puțin sferturi la toate cele patru Slamuri.

E o performanță cu care nu se pot lăuda multe jucătoare, Caroline Wozniacki, spre exemplu, fiind una din ele (până acum nu a reușit să ajungă în sferturi la Wimbledon). Mai mult decât atât, Keys are acum o oportunitate de a merge în semifinale, având în vedere că are în față o adversară care, teoretic, nu prea are cu ce să o rănească. Însă Putintseva nu poate fi scoasă cu totul din calcule; este o jucătoare foarte… diferită și pentru care e nevoie de multă răbdare ca să o dai la o parte, adica ceva ce Keys nu prea are. Cu alte cuvinte, acest sfert este foarte deschis: ar putea înseamna rezultatul carierei pentru Putintseva sau o altă confirmare a rezultatelor bune în Slamuri pentru Keys.

Semne bune pentru Nole. Trece de Verdasco, e a noua oară la rând în sferturi la RG. Novak Djokovic poate încă nu joacă cel mai bun tenis al lui, dar e acolo. Jocul lui arată bine spre foarte bine și pare că de la meci la meci capătă și mai multă siguranță în lovituri, iar lucrul asta se vede cel mai bine la statistica erorilor neforțate: 36 în primul tur, 33 în turul doi, 38 în turul trei (au fost patru seturi) și 28 astăzi.

Meciul cu Verdasco nu a fost niciun moment sub semnul întrebării; Nole a condus în permanență și a avut toate răspunsurile. Ceea ce nu a recuperat și probabil nu o va face prea curând este capacitatea de a menține un ritm foarte alert și intens un meci întreg. Dacă înainte de 2017 era capabil să joace la același nivel două, trei, cinci seturi, acum joacă în serii, alternează puncte bine jucate cu erori ușoare și consecutive  – și am văzut asta încă o dată și în meciul de azi. Însă și acest lucru face parte din procesul de revenire și va trebui să accepte că mai are nevoie de ceva timp (și victorii, pentru că și încrederea joacă un rol important aici) până va ajunge din nou la acel nivel.

Pentru semifinale, Novak va juca cu surprinzătorul Marco Cecchinato, după ce italianul l-a învins în patru seturi pe David Goffin. Belgianul a acuzat probleme la umăr, ceea ce l-a afectat masiv la serviciu, dar și efortul fantastic depus ieri în meciul de cinci seturi cu Gael Monfils, (salvând și mingi de meci) a contribuit din plin la această înfrângere.

Goffin rămâne ghinionist la Paris, pentru al doilea an la rând plătind prețul fizic, într-un fel sau altul, Cu toate astea, performanța aui Cecchinato e imensă: până în urmă cu o săptămână, Cecchinato nu avea nicio victorie pe un tablou principal al vreunui Slam, iar acum e în sferturi. Cecchinato și Djokovic nu s-au mai întâlnit până acum.

Ultimul meci al zilei, cel dintre Daria Kasatkina și Caroline Wozniacki s-a întrerupt la 7-6, 3-3, urmând să fie reluat mâine, într-o zi în care ploaia amenință să dea peste cap programul. Învingătoarea e așteptată de Sloane Stephens în sferturi, campioana de la US Open trecând lejer de o Anett Kontaveit care, oarecum similar Mihaelei, nu s-a putut reseta pentru meci, după ce o eliminase anterior pe Petra Kvitova.

În ce privește programul (și vremea) de mâine, Simona Halep are avantajul de a fi prima în programul de pe Chatrier pentru întâlnirea cu Mertens, așa că ar trebui să apuce să-și termine meciul.

 

Citește pe Lead.ro: Mihaela Buzărnescu: „O să vrei să renunți de multe ori. Dar dacă nu te oprești, o să-ți împlinești visul” 

 

***

Ia-ți din Shop „30-0 Tee” și pune-te pe făcut puncte! Asigură-te că ești mereu la conducerea scorului cu un tricou care te scoate în evidență ca fan al tenisului (și le arată tuturor ce site citești :D). Disponibil pe negru, alb și gri aici.

De asemenea, în Shop mai ai doar pe durata Roland Garros până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 până în noiembrie.

Profită de ele aici.

 

 

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi