Ziua a treia la Open. Emoții de toate felurile: de final, pentru Mardy, greu de controlat, pentru Belinda, emoții de Calendar Slam, pentru Serena

Adrian Țoca | 3 septembrie 2015

A fost o zi emoțională la US Open, dar din motive diferite: în vreme ce Mardy Fish și-a luat adio de la tenis în propriile condiții, după ce a depășit o luptă grea cu anxietatea și problemele la inimă, două dintre starurile viitorului încă încearcă să-și domolească emoțiile de joc. Grigor Dimitrov și Belinda Bencic au reacționat diferit la presiune. Și Serena are emoții, dar de o cu totul altă factură

Serena

Până la urmă, Serena își continuă drumul către Calendar Slam și al 5-lea titlu de GS consecutiv, dar nu fără o mică spaimă trasă în turul al doilea. Întâlnind de data aceasta o jucătoare care chiar a putut alerga și returna mingea înapoi, în persoana olandezei Kiki Bertens, Serena a redevenit Sleep-rena. Am revăzut filmul care a mai rulat de câteva ori în acest sezon: liderul mondial începe greoi, aruncă în stânga și-n dreapta cu erori neforțate, se trezește într-o mică gaură, din care se cațără până la urmă, beneficiind și de spaimele prin care trece adversara când aceasta se vede dintr-o dată într-o postură pe care, probabil, nu contase. Kiki Bertens, o jucătoare venită din calificări și care ocupă locul 110, nu e tocmai jucătoarea de la care te aștepți să ducă treaba la capăt, câtă vreme alte jucătoare cu o reputație mult mai solidă au ratat atunci când au avut ocazia. Dar, spre deosebire de alte meciuri din acest sezon în care a pornit greoi și a revenit, azi a părut că e vorba despre (sau și despre) presiunea crescândă cu care vine la pachet cursa către Calendar Slam și pe care Serena o va resimți din ce în ce mai puternic pe măsură ce avansează.

Bertens a servit pentru primul set la 5-4 și a avut 4-0 în tiebreak, ajutată și de cele 10 duble greșeli ale favoritei principale, asortate cu alte 24 de erori neforțate. Serena a revenit (7-6, 6-3), apoi a mers pentru o sesiune de antrenament, lucrând în mod special la serviciu.

Williams o va întâlni pe Bethanie Mattek-Sands, neașteptata câștigătoare a unui segment de tablou înțesat cu americance; jucătoarea în vârstă de 30 de ani ajunge astfel pentru prima oară în turul III la US Open, după ce a expediat-o rapid pe Coco Vandeweghe. Mattek-Sands n-a trebuit să facă mare lucru, doar să se asigure că ține mingea în teren, pentru că Vandeweghe a făcut restul. După ce în turul 1 a făcut multe headlines cu interviul dat în timpul meciului pentru ESPN, o premieră absolută, Coco a găsit iar secretul pentru a fi virală pe Twitter: a rupt racheta într-un așa hal încât pesemne că-și va atrage aprecierea Serenei. 

Belinda

Pe un tablou deja curățat de multe nume importante, Serena era să rămână și fără cea pe care tot mai mulți o văd principala ei amenințare de pe acel sfert. Belinda Bencic, campioana de la Toronto, a supraviețuit unui test teribil cu Misaki Doi, înainte de a obține victoria. A fost genul acela de meciuri care-ți dau multe informații despre tine, spun câte ceva despre materialul din care ești făcut. Bencic are motive să se bucure de victorie, poate mai puține de reacția de la final, când a refuzat să dea mâna cu arbitrul de scaun, dar la ce roller coaster emoțional tocmai ce depășise, are măcar o scuză de invocat. “Știu că nu ar fi trebuit să mă comport așa, chiar știu. Dar deocamdată nu reușesc să mă controlez tot timpul”, a spus Belinda ulterior, când s-a scuzat și pe Twitter.

Japoneza Doi a frustrat-o teribil pe Bencic, revenind din nou și din nou și din nou, până când a adus-o pe elvețiancă în pragul unei crize de nervi. S-a ajutat și singură, enervându-se cu arbitrii de linie în câteva rânduri. Un prim set cu șapte break-uri a adus-o pe Doi în frunte, dar Belinda a părut înapoi în control în setul secund, când s-a desprins la 5-2. De aici a început calvarul: a ratat, în total, opt mingi de set, Misaki s-a agățat de fiecare punct și a supraviețuit în set, ba chiar a trecut în față, 6-5. La respectivul changeover, Belinda a început să plângă în liniște pe scaun, evident consumată de numeroasele șanse ratate. Când a intrat înapoi pe teren, elvețianca părea deja că-și face checking-out-ul: a ajuns prompt la 0-40 și meciul părea gata. Poate asta a ajutat-o cumva la mingile de meci, ideea că s-a terminat și măcar a scăpat de chin poate a relaxat-o câteva secunde, exact acele secunde care trebuiau; dar cum le-a salvat, numai ea știe, pentru că au trecut ca printr-o clipită. Belinda a ținut serviciul, apoi s-a desprins în tiebreak de asemenea repede, și dintr-o dată aveam decisiv.

Nu e ca și cum Misaki a renunțat la luptă: după ce a revenit la linia de plutire ulterior cedării serviciului, japoneza a început iar s-o chinuie pe Bencic, lovind spectaculos și decisiv cu forehandul, ori de câte ori a avut timp să se așeze. Fiecare game a redevenit, la fel ca în setul doi, un chin ca să fie scos la capăt; Belinda a dat cu o rachetă de pământ și și-a exprimat exasperarea, dar a supraviețuit unui game greu la 4-2 și a putut să închidă meciul (5-7, 7-6, 6-3), după două ore și 55 de minute.

Va urma pentru ea Venus Williams în turul al treilea. Jumătatea de sus începe să se mai așeze după valul de surprize din primul tur, dar chiar și așa, sunt multe nume complet neașteptate. Cea mai surprinzătoare dintre toate este, firește, Daria Kasatkina, rusoaica intrată pe tablou ca lucky-loser, în locul Mariei Sharapova. Daria a trecut de Ana Konjuh și o va vedea pe Mladenovic. O șansă mare pentru amândouă la o optime de finală la US Open.

Tot o șansă mare și nesperată la săptămâna a doua au, în esență, mai toate fetele de aici: pentru Eugenie Bouchard, în mod particular, oportunitatea oferită de tablou s-ar putea dovedi foarte importantă pe termen mediu. Pentru canadiancă au fost rare victoriile legate anul acesta, de aceea e de subliniat victoria ei cu Polona Hercog. Genie va căuta să-și continue parcursul când o va vedea pe Cibulkova.

Cum arată tabloul în partea de sus:

Serena – Mattek Sands
Madison Keys – Aga Radwanska
Bencic – Venus
Kontaveit – Brengle
Kasatkina – Mladenovic
Svitolina – Makarova
Vinci – Duque Marino
Bouchard – Cibulkova

Grigor

Ce ne spune meciul Belindei despre viitorul ei, dar ce ne spune cel al lui Grigor? Cei doi au câteva lucruri în comun: juniori de excepție, prevăzuți cu un media-hype consistent la venirea în circuit, lipici la branduri și așteptări cu duiumul. Amândoi considerați potențiali viitori lideri mondiali. Dacă Belinda a avut un salt spectaculos în ultimele luni, deocamdată, lucrurile merg din rău în mai rău pentru Grigor: învins în cinci seturi de kazahul de origine rusă Mikhail Kukushkin, Dimitrov încheie un an dezamăgitor la nivel de Slamuri: turul IV la AO, eliminare din primul tur la RG, runda a 3-a la Wimbledon și, acum, turul secund la USO.

Primele două seturi au fost expresia stării de acum a lui Grigor: spune-mi cât de des blochezi brațul, ca să-ți spun cum stai cu încrederea. Timid, mai degrabă reținut, bulgarul nu prea a avut cu ce să-l rănească pe Kukushkin, la rândul său solid și cu o selecție mai bună a loviturilor. Jocul lui Grigor a arătat iar fără orizont, fără un plan concret și fără colți, dar spre lauda sa, bulgarul n-a încetat să creadă și a început să pună punct peste punct, gospodărindu-și revenirea în meci. A început să gestioneze mai bine momentele în care a preluat conducerea, a ieșit mai bine din nenumăratele game-uri ajunse la egalitate pe serviciul său și a luat următoarele două seturi. Dar așa cum a început, la fel a și terminat: a fost un moment pe undeva când Kukushkin începuse să se stingă, și fizic, un pic și mental. Dimitrov trebuie să simtă astfel de momente și să apese pe grumazul adversarului, ori exact killer instinctul îi lipsește la acest moment. Un singur game în care a clipit i-a fost fatal, iar Kukushkin a fugit cu victoria, într-un meci per total frumos.  Îl va întâlni acum pe campionul en-titre, Marin Cilic, care a evitat cu bine până acum ca emoțiile apărării titlului să-l dea gata.

Ca și la fete, e un sfert de tablou cu multe posibilități pentru mai toată lumea prezentă, încă un motiv de frustrare pentru Dimitrov. Tsonga pare cel mai îndreptățit acum să spere la o semifinală; Jo trebuie să treacă de Stakhovsky, apoi de învingătorul dintre Paire și Robredo. 

Rafa

Pe sfertul de sus, am mai făcut un pas către reîntâlnirea Djokovic – Nadal. Dar Rafa va avea meci greu în turul al treilea cu Fabio Fognini, cel cu care a pierdut de două ori anul acesta, de fiecare dată pe zgură. După dramoleta cu Steve Johnson, Fabio a fost mult mai aplicat cu Pablo Cuevas, limitându-și prezența pe teren la o victorie solidă în trei seturi. Rafa a avut de tras cu Diego Schwartzman, petrecând 2 ore și 47 de minute pe teren. La conferință, Nadal a avut o reacție simpatică, dar cumva justificată: “De fiecare dată când vin la conferința de presă, mă simt de parcă aș fi numărul 200 mondial”, a spus el, referindu-se la multitudinea de explicații pe care trebuie să le dea de fiecare dată și la întrebările repetate despre jocul său. 

A fost a 750-a victorie a carierei spaniolului, care a sărbătorit zâmbindu-le larg copiilor de mingi și fanilor.

 

Mardy

Povestea zilei pe tabloul masculin a reprezentat-o despărțirea de tenis a lui Mardy Fish. Merita una frumoasă și a primit-o: americanul a pierdut în cinci seturi pe Louis Armstrong cu Feliciano Lopez. Ba n-a lipsit mult ca traseul său să continue: Fish a jucat admirabil vreme de patru seturi și a servit pentru victorie la 5-4 în setul IV, dar n-a putut să treacă linia de sosire, pierzând o serie de șapte puncte la rând. L-au lăsat și puterile în decisiv (2-6, 6-3, 1-6, 7-5, 6-3), lucru lesne de înțeles, ținând cont că meciul s-a întins peste trei ore, iar tenisul și antrenamentele sale în ultimul an au fost mai degrabă ocazionale. Nici căldura n-a făcut lucrurile mai ușoare pentru el, dar evoluția sa l-a făcut pe Feliciano să admită că a avut noroc și că Fish ar fi meritat să câștige și să treacă mai departe. A fost însă finalul potrivit, încheierea unui capitol și râsul de pe urmă al lui Mardy, care a luptat serios cu un adversar invizibil pentru a putea să se retragă din tenis pe picioarele sale, în condițiile sale. 

Vă recomandăm textul scris de Mardy în Players Tribune. Greutatea. Așa-și intitulează Mardy Fish editorialul scris pentru Players Tribune, un fel de scrisoare de final de carieră. E o mărturie impresionantă despre problemele prin care a trecut. Mardy încearcă să deschidă ochii altora care trec prin situații similare. 

Românii

În concursurile de dublu, Mergea și Bopanna au trecut de Krajicek și Monroe, 6-3, 6-4, iar Irina Begu și Raluca Olaru au revenit după pierderea primului set, câștigând în fața dublului Kalashnikova/Marosi.

Pe aceeași parte de tablou, Monica Niculescu și Olga Savchuk le-au învins clar, la unu și la doi, pe Aoyama și Voracova, însă Alex Dulgheru și partenera ei, Christina McHale au părăsit competiția.

La mixt, Anda Perianu și Andrei Dăescu au pierdut la Rodionova/Mirnyi, dar Andrei are articol în New York Times. Azi joacă și celelalte perechi românești, Simona Halep / Horia Tecău (vs Parra/Marrero) și Mergea/Dulgheru (vs Gavrilova/Peers).

Vestea zilei din turneul masculin de dublu e că au ieșit primele două perechi favorite, frații Bryan și Dodig/Melo. Astfel, frații Bryan vor rămâne fără niciun titlu de Slam câștigat pentru prima dată din 2004 încoace.

Tot azi, Simona Halep – Katerina Bondarenko e de la 20:00, al doilea meci pe Arthur Ashe, iar aproximativ în jurul orei 00:00, Monica Niculescu o întâlnește pe Flavia Pennetta.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi