Zi glorioasă pentru tenisul-zâmbet: Bongo-Fed e salvat de Belinda, Serena pierde cu Brengle, Brengle crede că a surprins-o jucând incredibil de prost

Adrian Țoca | 4 ianuarie 2017

E mereu devreme pentru concluzii în tenis; chiar și după AO, chiar și după trei luni de sezon, cu atât mai puțin după trei zile din 2017. Însă cum mai toată lumea bună din cele două circuite și-a făcut deja o apariție pe terenuri anul acesta, așa că merită văzut ce impresie a lăsat fiecare.

Dincolo de Simona, pentru români începutul de an a fost cu rezultate mixte. După ce au câștigat în primul tur, și Monica Niculescu, și Sorana Cîrstea s-au oprit în al doilea la Shenzhen. Moni a avut nevoie de medical timeout în înfrângerea cu Wang, în vreme ce Sorana a fost depășită de abilitățile Agnieskăi Radwanska, mereu un matchup prost pentru Sorana. Ulterior, Monica a pierdut și dublul jucat împreună cu Simona, la fel ca și Horia Tecău, alături de Jean Julien Rojer la Brisbane, eliminați tot din turul 1. Irina Begu și Daria Kasatkina au pierdut în runda a doua la Brisbane, eliminate de specialistele Sania Mirza și Mattek-Sands, în vreme ce Florin Mergea și Dom Inglot au pierdut în turul al doilea la Doha. În schimb, Raluca Olaru rămâne singura în cursă în această primă săptămână. Din nou în echipă cu Olga Savchuk, Ralu e în semifinale la Shenzhen, după o victorie frumoasă și dificilă, 2-6, 7-6 (5), 14-12 cu Liang/Lu.

*

Începem cu segmentul neoficial al acestei săptămâni. La Hopman Cup, revenirea competitivă a lui Roger Federer s-a lăsat cu un entuziasm rar întâlnit la Perth și cu un record de audiență în această parte a Australiei, doborât în două ocazii, la ambele apariții de până acum ale lui RF. După ce 6.000 de oameni au urmărit unul dintre primele antrenamente ale lui Roger, un pic mai mult de 13.500 au fost prezenți în noua arenă la fiecare dintre confruntările în care a fost implicată echipa Elveției. Una peste alta, Federer pare chiar mai încântat decât sunt fanii lui că a revenit, ceea ce e încurajator pentru motivația lui de anul acesta. Nu că și-ar fi făcut cineva griji la capitolul ăsta. “Când am făcut drumul spre arenă și am intrat pe teren la primul meci, sentimentul a fost chiar mai bun decât mă așteptam să fie“, s-a extaziat elvețianul. Și mai încurajator e altceva: Roger spune că nu are pic de dureri la genunchi și a încetat de câteva săptămâni să se mai gândească la asta. Elveția a bătut ușor Marea Britanie, apoi a trecut de Germania cu 2-1. Nu înainte ca Federer să piardă în trei tiebreak-uri cu un Alex Zverev tot mai impresionant. Dintre toți oamenii #NextGen, germanul pare cel mai bine poziționat pentru a face rapid topul nu doar către Top 10, ci și către victorii și titluri importante.

Dintre multitudinea de declarații și interviuri din ultimele săptămâni cu Roger, merită (re)citit cel din NY Times. “Cred că cea mai interesantă bucată a sezonului va fi Australian Open: eu nu știu la ce să mă aștept, publicul nu va ști la ce să se aștepte, adversarii nu vor ști la ce să se aștepte”.

Până una-alta, MVP-ul revenirii lui Roger a fost Belinda Bencic, cea care a jucat excelent nu doar cu Heather Watson, cât și în meciurile de mixt. Contra Germaniei, a repus Elveția pe linia de plutire, apoi a fost cea mai bună de pe teren în mixtul cu Petkovic/Zverev. Tactica Belindei a fost, fără îndoială, să-l distrugă psihic pe Zverev, pe care l-a convins într-o dublă greșeală într-un moment important simulând câteva mișcări de dans la primire; apoi i-a returnat lui Alex servicii dintre cele mai puternice. Asta, în timp ce Zverev a dat as după as când a servit la Federer. 

Atmosfera a fost teribil de faină la meci, iar cei patru nu s-au oprit din râs și glume. Federer, care avusese grijă să danseze pe Bongo Cam în changeoverurile din meciul Belindei, a povestit la interviul de după meci, alt must-see, că a primit pe loc un mail de la tatăl său, care l-a rugat să înceteze.

*

La Brisbane, altă revenire importantă. Rafa Nadal și-a făcut apariția și într-un meci competitiv, după ce câștigase neoficialul de la Abu Dhabi în săptămâna anterioară. Ultima oară când îl văzuserăm pe Rafa în ATP a fost la Shanghai, într-o înfrângere în două seturi cu Troicki. Ținând cont că Rafa a spus că drumul dintre Emiratele Arabe și Australia l-a “distrus” și că încă mai dormea în după-amiaza meciului ca să se refacă, meciul cu Dolgopolov e un început promițător. Jocul a început în jur de 10:30, ora locală, iar Nadal a obținut prima victorie a anului, 6-3, 6-3, făcând doar nouă erori neforțate. O jumătate de oră după miezul nopții, Rafa își cerea scuze candid pentru căscatul din timpul conferinței de presă, spunând că un somn zdravăn și lung e tot ce-l interesează. Până la posibilul test din sferturi cu Milos Raonic, un meci de văzut, Rafa mai are de trecut de veteranul german Misha Zverev, cel care a avut un final remarcabil de sezon în 2016.

*

“A fost cel mai bun meci pe care l-am jucat anul acesta“, a glumit Novak Djokovic la Doha, după debutul nelămuritor contra germanului Struff, în care a trebuit să revină de la 0-4 în primul set, pentru o victorie cu 7-6, 6-3. Juriul încă deliberează în ce-l privește pe sârb, dar contra lui Horacio Zeballos, lucrurile au mers mai ușor (6-3, 6-4). Stepanek urmează în turul trei și Verdasco sau Karlovic se profilează la orizont pentru semifinale. Pentru cei îngrijorați de Nole, să nu uităm că acum doi ani Doha a început tot cu o înfrângere, iar ulterior s-a dovedit a fi singurul turneu din 2015 în care Djoko nu a jucat finala. 

În alte știri despre Novak, sârbul încă nu știe dacă va juca Dubai anul acesta, iar înainte de startul Australian Open are programat un eveniment pe Margaret Court Arena, miercurea de dinainte de AO, „A night with Novak”.  

*

Am luat Big Four-ul în ordinea tradițională, dar Sir Andy e lider în toată legea acum, chit că britanicul nu simte că ar fi un lider, în ciuda faptului că a fost mereu vocal în ultimii ani pe teme importante. “Mi-e mult mai ușor să vorbesc despre lucruri care mă pasionează”, spune Murray, într-un interviu de citit, acordat pentru Sport 360. Andy se mai declară deschis pentru experimente în ce privește formatul jocului și cere din nou mai mulți bani investiți în antidoping. “Am putea face mai multe ca să protejăm tenisul, dacă ne uităm la câți bani sunt acum în sport”. Andy, campion la Doha în 2008 și 2009, a reluat lucrurile de unde le lăsase la final de 2016 și a ajuns la 26 de victorii consecutive, după 6-0, 7-6 cu Jeremy Chardy și 7-6, 7-5 cu cel mai tânăr dintre frații Melzer. Mai puțin suav au mers lucrurile în meciul de dublu din ziua precedentă. Iată: 

*

În secțiunea Best of the rest, avem așa: Nick Kyrgios are ceva probleme la un genunchi, iar speculațiile sunt că i se trage de la un meci de baschet. Kyrgios, dacă ne reamintim, a fost eliberat de contract de turneul de la Rotterdam (cel condus de Richard Krajicek, între timp intrat și în echipa lui Milos Raonic, în locul lui Carlos Moya) ca să poată participa la All Star Game-ul NBA. Pe de altă parte, Nick nu s-a menajat deloc în puncte precum acesta:

Iar Kei Nishikori spune că următorii ani sunt foarte importanți pentru el și că își dorește să atace titluri mai mari înainte de a împlini 30 de ani. “Mă simt tot mai aproape de acel nivel“, spune Kei. Japonezul și-a petrecut în aer aniversarea a 27 de ani: zborul lui a decolat pe 28 și a aterizat pe 30, “sărind” peste 29, ziua lui de naștere. Kei a început și el cu victorie la Brisbane, în trei seturi cu americanul Donaldson.

*

Înapoi la circuitul feminin, unde aventura Serenei la Auckland n-a durat prea mult. După ce a învins în primul ei meci de la semifinala US Open cu Karolina Pliskova încoace, Serena a cedat în turul al doilea, doborâtă de vânt și de o adversară care s-a adaptat mai bine la condiții. Madison Brengle, care a învins cu 6-4, 6-7, 6-4, a câștigat și titlul neoficial de cel mai haios on court coaching, după ce i-a spus lui Nicole Melichar că suspectează că Serena e așa de debusolată pentru că e surprinsă de cât de slab joacă Madison.

Azi, dar la Brisbane, a debutat și Angelique Kerber, care a învins-o în trei seturi pe Ash Barty, australianca fostă campioană de juniori la Wimbledon, revenită la tenis după un hiatus. Anul trecut, în timp ce Angie se îmbarca în cursa către primul ei titlu de Slam, Barty juca cricket pentru Brisbane Heat.

Între timp, WTA nu a întârziat să producă un prim meci excelent: Garbine Muguruza a avut nevoie de toate resursele și de o minge de meci salvată ca să o oprească pe Daria Kasatkina. 7-5, 3-6, 7-6 (7), un duel de trei ore fără un minut. “Ce meci! A fost teribil de greu, am suferit până în ultimul moment, dar cred că ambele am jucat extraordinar“, a spus Garbine. Turneul feminin de la Brisbane are reputația de a produce meciuri foarte bune, în special în sesiunile de seară, așa că e de urmărit în continuare. 

*

Tot de la Brisbane vine și una dintre primele povești frumoase ale anului. Destanee Aiava are doar 16 ani și va rămâne cunoscută drept prima jucătoare născută după 2000 care câștigă un meci pe tablourile principale ale unui turneu WTA. Des, cum o alintă prietenii, a învins-o pe veterana americană Bethanie Mattek-Sands în trei seturi, într-un meci întrerupt de ploaie, ceea ce a făcut totul mai greu pentru jucătoarea clasată acum pe locul 387 în lume. Premiul ei? Un meci cu Svetlana Kuznetsova, cea care tocmai ce a sărbătorit victoria cu numărul 600 în circuit, și în fața căreia s-a descurcat onorabil (3-6, 4-6). “E o nebunie să intru în vestiar și să văd atâtea fețe pe care le-am văzut doar la televizor“, spune jucătoarea australiană, care a fost inspirată să se apuce de tenis după ce a văzut-o, tot la televizor, pe Serena Williams la Australian Open 2005. Des va fi prezentă și pe tabloul principal de la Australian Open, unde a primit un wildcard, dar spune că are destui oameni în jurul ei care s-o țină cu picioarele pe pământ în nebunia mediatică specifică unei asemenea noutăți. Părinții ei sunt foști sportivi, tatăl a făcut arte marțiale, mama a jucat rugby, iar amândoi se ocupă de pregătirea ei: tatăl, de condiția fizică, mama, de pregătirea tehnică.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi