Fast
Campioană în premieră

Wozniacki și Konta se întâlnesc pentru titlul de la Miami

Camelia Butuligă | 31 martie 2017

Caroline Wozniacki și Johanna Konta vor juca finala de la Miami, prima oară în cariera lor când sunt într-o astfel de poziție. Ca și anul trecut, Miami primește în finală două jucătoare care nu sunt printre primii 10 capi de serie. Deocamdată: după această finală, amândouă ar putea să își facă loc printre primele 10 jucătoare ale lumii.

Konta a mai făcut o scurtă excursie în top 10 la sfârșitul anului trecut, dar Wozniacki este o clientă mai veche a acestei zone, chiar la ultimul etaj. În anii când Caro juca și câștiga săptămână de săptămână, era ușor să pui succesul ei pe seama constanței și rezistenței la efort. Deși nici acestea nu-s lucruri mici, jocul ei nu era printre cele mai spectaculoase pentru privitorii care voiau satisfacție în cel puțin cinci lovituri. După ce în ultimii anii Wozniacki a fost mai mult absentă decât prezentă pe ecranele noastre, mi-e mai ușor să-i apreciez jocul. Poate e și din cauză că la ora asta, counterpuncherii din top n-o duc foarte bine: Kerber și Aga sunt ieșite din formă, Simona se chinuie să revină, Timea se scaldă în ape tulburi. Singurele pe un trend ascendent sunt Svitolina și Wozniacki. Iar spre deosebire de Svitolina, abilitățile lui Caro conțin și o doză semnificativă de experiență și tenacitate când lucrurile nu merg bine.

Lucrurile n-au mers bine nici în semifinala cu Pliskova la început: cealaltă Karolină a câștigat primul set cu jocul ei impunător și nonșalant. Însă daneza nu-i de ieri de azi în circuit; la începutul setului doi a pus de un contraatac care i-a reușit și asta i-a dat încredere. Contraatacul a durat două seturi, în care Pliskova n-a mai reușit să câștige decât două gameuri. Wozniacki a făcut ce știe ea mai bine: a acoperit tot terenul și a forțat adversara să lovească câteva mingi în plus față de limita ei de confort. Când Karolina cu K a încercat să scurteze raliurile venind la fileu, Caroline cu C a avut și acolo răspuns, pasând-o: 5-7, 6-1, 6-1.

În finală, Wozniacki va avea o adversară cu un joc foarte diferit, dar la fel de tenace ca ea: Johanna Konta a câștigat ultimele două meciuri pentru că a executat planul de joc până la sfârșit, indiferent de scor. Dacă împotriva Simonei Halep a revenit și a câștigat în decisiv, contra lui Venus a trebuit să treacă peste numeroasele mingi de break irosite (americanca a salvat 12 din 17, multe din ele în game-uri în care a fost condusă cu 40-0). Deși a avut doar două seturi, meciul a avut două ore și numeroase schimbări de direcție. Până la urmă, neobosita Konta a reușit s-o erodeze fizic pe Williams până într-acolo încât din jocul ei nu a mai mers decât serviciul: 6-4, 7-5.

”Voi avea o bătălie grea în finală”, a spus britanica. ”Caroline te face să muncești pentru fiecare punct.” Singura lor întâlnire în WTA a fost anul acesta în turul trei la Australian Open, și atunci Konta a găsit soluția destul de ușor, câștigând în două seturi clare. Acum însă, Caroline pare să se descurce de minune cu jucătoarele de atac: Pliskova este a patra la rând care este doborâtă la Miami.