Fast
Moni și Ana, iar față în față

Vom avea sigur o jucătoare în turul trei și o nouă întâlnire românească la US Open: Monica vs Ana

Treizecizero | 30 august 2017
US Open este oferit de

Pentru al doilea an la rând la US Open, Monica Niculescu și Ana Bogdan se vor întâlni în turul al doilea la US Open. O coincidență bizară, făcută posibilă azi, după victoriile reușite de cele două în meciuri amânate din cauza ploii de ieri. Monica Niculescu a învins-o pe Kristina Mladenovic, 6-3, 6-2, pentru cea mai importantă victorie a ei la simplu de anul acesta și prima în turneele de Slam de la… acel meci cu Ana Bogdan de anul trecut.

Conform clasamentului, rezultatul e o surpriză mare, dar două elemente arătau încă de la momentul tragerii la sorți spre o victorie a Monicăi. Forma dezastruoasă a lui Kiki de la Roland Garros încoace e unul dintre ele; Mladenovic a rămas fără aer după o primă jumătate de sezon excelentă, iar rezultatul de azi e a cincea ei înfrângere consecutivă, în contextul în care a spus că acuză și probleme la un ligament la genunchiul drept.

Apoi, Monica o dominase clar în precedentele două meciuri, câștigate ambele în două seturi, pierzând doar 10 game-uri în total. Trendul acestui matchup s-a menținut și în meciul început aseară, oprit de ploaie la 6-3, 1-1 și continuat azi. La reluare, Monica a ieșit cu bine dintr-un game lung, cu cinci egalități și două mingi de break, și după ce a ratat la rându-i o oportunitate de a câștiga pe serviciul adversarei, și le-a luat pe următoarele, dominând pe linia de sosire o adversară încurcată și dezorientată de varietatea din jocul româncei.

Monica a provocat multe daune în special pe serviciul al doilea al franțuzoaicei (doar 8 din 24 a reușit Kiki pe serviciul 2) și a salvat opt din cele nouă șanse de break pe care le-a înfruntat.

Ana Bogdan a avut un meci mai greu cu Taylor Townsend, pe care a învins-o în trei seturi, 6-4, 4-6, 6-3. Ana, care a dat semne bune la New Haven, a a servit pentru primul set la 5-3, dar l-a câștigat pe serviciul următor al adversarei. Apoi românca a supraviețuit unei perioade proaste în setul secund, când a pierdut cinci game-uri la rând. A ales să lupte, în loc să renunțe la set, și bine a făcut; a luat patru game-uri la rând, interval în care a salvat și trei mingi de set, apoi a avut chiar și o minge de 5-5. Deși a pierdut în cele din urmă setul, a dus revirimentul în decisiv, în care a făcut prima break-ul și a avut mereu inițiativa. De apreciat și venirile în față ale Anei, care s-au dovedit eficiente: 12 din 16 s-au încheiat cu punct. Dincolo, Taylor a câștigat 18 din 29.

Ana a încheiat meciul cu 34 de lovituri direct câștigătoare, versus 28 de unforced errors, versus 30 / 44 în cazul americancei.

O nouă victorie importantă pentru Ana, a treia a ei pe tablourile principale ale turneelor de Grand Slam, după cea de anul trecut de la US Open (tot cu o româncă, cu Sorana Cîrstea) și cea de anul acesta de la Wimbledon.

Va fi al patrulea meci între Monica și Ana, Niculescu câștigându-le pe cele trei anterioare. Cel de anul trecut a fost unul fragmentat, cu probleme medicale de ambele părți și cu multe erori; obosită după un traseu început din calificări, Ana n-a propus o rezistență Monicăi (6-0, 6-1), dar se anunță o adversară mai redutabilă de data asta.

Vom avea, așadar, cel puțin o româncă în turul al treilea. Sorana Cîrstea, cealaltă jucătoare rămasă în cursă după eliminările suferite de Simona Halep, Irina Begu și Mihaela Buzărnescu, va avea un meci-popcorn în turul al doilea, contra campioanei de la Roland Garros, Jelena Ostapenko. Cele două n-au mai jucat anterior.

Federer și Nadal mai au până să convingă, dar rivalii lor eliberează deja drumul. Cei doi mari favoriți ai tabloului masculin au pornit greoi. Rafa a fost condus în primul set de Lajovic cu 5-3, dar a revenit ulterior și și-a câștigat meciul fără emoții. Federer a trecut prin emoții serioase, într-un meci-blitz, neobișnuit de scurt pentru cinci seturi. Federer a plătit prețul unui debut timid contra entuziasmatului Francis Tiafoe, apoi, după ce a luat repede seturile 2 și 3, a dispărut în al patrulea. Și-a pierdut serviciul când a servit pentru meci la 5-3 în decisiv, dar Tiafoe a făcut, la rându-i, câteva erori sub presiune pe serviciul următor. Federer îl întâlnește pe Youzhny, Nadal, pe Taro Daniel.

Pe partea lor de tablou se întâmplă însă lucruri interesante. Fabio Fognini a cedat azi în patru seturi cu compatriotul său venit din calificări, Stefano Travaglia (6-4, 7-6, 3-6, 6-0), răpindu-i lui Nadal șansa unei revanșe la NY pentru eliminarea suferită în cinci seturi la o ediție precedentă. Fabio a jucat foarte strâns cu Nadal în ultimii ani și într-o zi bună i-ar fi putut pune din nou probleme acestuia, într-o ipotetică reîntâlnire. Oponentul plauzibil pentru optimi al lui Rafa este Tomas Berdych, cu care are un head-to-head elocvent (19-4).

Altă surpriză e eliminarea lui Nick Kyrgios; cu probleme la umăr, Nick a fost la rându-i scos tot de un compatriot, John Milman (6-3, 1-6, 6-4, 6-1). Șansele pentru un Fedal în semifinale cresc zdravăn după această zi, dar cei doi au în continuare nevoie să-și crească nivelul pentru tururile următoare.

După finala de la Cincy, Kyrgios era proiectat drept un obstacol greu pentru Federer în optimi, dar rezultatul de azi reconfirmă imprevizibilul care domină întotdeauna aparițiile lui. După meci, Nick a avut o conferință în care a spus că s-a săturat să tot dezamăgească oameni, dar că probabil asta nu se va schimba niciodată. A mai spus că nu crede că merită un antrenor atât de bun precum Grosjean.

Australianul încheie Slamurile acestui an cu un bilanț mult sub așteptări: turul 2 în două ocazii (Melbourne, RG), eliminat din primul tur în celelalte două.

https://twitter.com/TennisConnected/status/902978203744165888

Dintre meciurile jucate deja până acum într-o zi cu un total record de 87 de meciuri de simplu, alt nume important care a picat este Richard Gasquet, francezul fiind scos de Leonardo Mayer, în patru seturi.

Svitolina trece cu ceva emoții. După ce trei jucătoare importante – Halep, Konta, Kerber – au ieșit din turneu în primele două zile, Elina Svitolina și-a complicat și ea viața la reluarea meciului cu Siniakova. Cu o seară înainte, când ploaia a șters restul zilei, Elina era la două puncte de victorie. La reluare, Siniakova a fost mult mai inspirată și a câștigat tiebreak-ul suspendat în seara precedentă. Apoi cehoaica s-a desprins la 2-0 în decisiv, moment în care Svitolina a pus capăt degringoladei și a recâștigat controlul printr-o serie de cinci game-uri. O va întâlni mai departe pe Evghenia Rodina, care a scos-o pe Eugenie Bouchard, pe Ashe.

Articol în curs de actualizare

 

***

Citește în 30-0 Pe Curat 2017 – „Sacrificiul zadarnic al lui Fabio”, textul de ficțiune al lui Codruț Baciu – o poveste cu final surprinzător despre cea mai mare răsturnare de situație din tenis – plus alte super articole, în peste 120 de pagini cu eroii tăi preferați din tenis. 

Ia-ți revista 30-0 Pe Curat de aici.

 

Articolele 30-0 sunt susținute de