Vika face dubla! Azarenka își continuă startul excelent de an, devine a treia jucătoare din istorie care câștigă Indian Wells și Miami în același an

Camelia Butuligă | 2 aprilie 2016

Victoria Azarenka a învins-o în finala de la Miami pe Svetlana Kuznetsova, 6-3, 6-2, și-și rotunjește astfel un start foarte bun de 2016, sezon în care are acum un bilanț de 22-1. Singura înfrângere a venit în sferturile Australian Open, învinsă de Angelique Kerber. Bielorusa a câștigat pentru a treia oară în carieră turneul de la Miami și devine a treia jucătoare după Steffi Graf și Kim Clijsters care face dubla Indian Wells – Miami.

Au trecut trei luni din 2016 și jucătoarea acestui prim trimestru este fără nicio îndoială Victoria Azarenka. În cele 22 de victorii de până acum, a pierdut doar trei seturi, iar la Miami niciunul. Cu cele două titluri consecutive de la Indian Wells și Miami devine a treia jucătoare din istorie care reușește această dublă dificilă. Celelalte două sunt Steffi Graf și Kim Clijsters. Azarenka va urca până pe locul 5 în clasament și este pe 1 în Race.

Ne surprind aceste lucruri? Nu chiar. Singurul lucru surprinzător este că a durat atât până când Vika și-a regăsit forma de dinainte de accidentări; anul trecut ne-a tot amenințat cu explozia, doar pentru a se desumfla înainte de vreme. Dar în 2016 chestia se întâmplă, oameni buni. Știm cu toții ce-i poate pielea: nu câștigi două Slamuri și nu ajungi nr 1 din întâmplare. Ok, nr 1 poate mai ajungi dinîntâmplare, dar două Slamuri nu se câștigă la noroc. 

Azarenka nu joacă ceva diferit de ce știam; stilul ei este ca al lui Djokovic, eficient și letal. Ca și Djokovic, a subminat-o azi din start pe Kuznetsova cu returul: rusoaica nu a reușit nici măcar un hold în primul set, în condițiile în care a avut un procentaj general bun pe primul serviciu, 75%. Însă a câștigat doar 45% din punctele servite cu primul și un modest 14% pe al doilea. Retururile Vikăi sunt eficace pentru că sunt lungi și plasate, nu neapărat gloanțe care șuieră. Cu un asemenea retur, Azarenka poate să respire pe propriul serviciu, care nu este tot timpul o armă pentru ea. Azi a făcut 6 duble, unele chiar consecutive, și și-a pierdut serviciul de 3 ori. Dar chiar și cu aceste sincope, jocul ei de retur este atât de bun că-i dă mereu o marjă confortabilă, mai ales împotriva unor jucătoare care nu servesc atât de periculos.

Odată câștigat avantajul inițial în schimburi, Azarenka a închis orice dialog prin agresivitatea cu care a lovit și a căutat să facă punct. Kuznetsovei îi priește munca și ritmul din spatele terenului. Și Vikăi la fel, dar bielorusa a gândit bine când a jucat pe tactica inițiativei rapide. Svetlana nu a apucat să pună deloc mâna pe meci; a fost tot timpul cu un pas în urma Azarenkăi, mereu depășită, reacționând mai degrabă decât acționând. A fost un meci în care Kuznetsova și-a etalat mai mult talentele fotbalistice și cele lingvistice (când s-a adresat la ceremonie publicului în spaniolă) decât cele legate de tenis, dovadă că adversara sa și-a ales bine tactica și a executat-o nemilos.

Kuznetsova i-a dat credit Azarenkăi și a spus că jocul ei este la cel mai înalt nivel. În ceea ce-o privește, a fost prea obosită pentru a rezista în schimburi suficient de mult pentru a le face mai interesante. Din punct de vedere al condiției fizice, întreruperea Fed Cup nu a fost binevenită, și ar fi preferat să se antreneze mai degrabă decât să meargă la Dubai și Doha. A mai declarat că în sezonul de zgură va face ajustări la program.

”Nu m-am îndoit niciodată de capacitatea mea”, o declarație foarte azarenkiană. ”Nu mă concentrez atât pe rezultat, cât pe munca pe care o depun”, a mai spus Vika. Corect politic, dar nici rezultatele nu strică, nu?

Și acum, întrebarea de o mie de puncte: poate Azarenka să-i smulgă poziția de lider Serenei anul acesta?

Brad Gilbert zice că da, publicul ESPN e destul de echilibrat împărțit. E o diferență considerabilă între cele 9500 de puncte ale Serenei și cele aproximativ 4000 ale Vikăi. Mai mult de dublu. Nu știu dacă sezonul de zgură și cel de iarbă, unde Azarenka nu excelează neapărat, o vor ajuta prea mult. Iar Serena cu siguranță nu va pune racheta în cui tot acest timp, așteptând-o pe Vika s-o prindă din urmă. Va fi nevoie ca Serena chiar să joace mediocru pe perioade bune de timp, iar Azarenka să se autodepășească pentru a o detrona. Indiferent dacă acest lucru se va întâmpla sau nu, îmi doresc mai mult să le văd jucând una împotriva alteia. Dacă se poate în vreo finală de Slam, pentru că știm cu toții că finalele de Slam sunt kriptonita Serenei acum.

Lucrurile arată bine în top 6 WTA: după Serena, avem jucătoare care își continuă sau și-au regăsit forma, ca Radwanska, Kerber, Muguruza, Azarenka și Halep. Dintre toate acestea, cel mai bine poziționată pentru a mușca din tronul Serenei și de a alimenta o rivalitate respectabilă cu ea pare la ora aceasta Victoria Azarenka. 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi