Victorii prețioase pentru românce: Andreea Mitu o scoate pe favorita 2 la Istanbul, Monica trece de Garcia, se revede cu Kvitova

Camelia Butuligă | 20 aprilie 2016

Alexandra Dulgheru a pierdut, însă, un meci de aproape trei ore. Andreea, Sorana, Simona și Monica sunt toate în programul zilei de joi, în turneele de la Istanbul și Stuttgart.

Româncele fac pagube serioase pe tabloul de la Istanbul. După ce Sorana Cîrstea a scos-o ieri pe Tsurenko, campioana en-titre, Andreea Mitu a eliminat-o azi în primul tur pe favorita 2, Yanina Wickmayer, în două seturi: 7-5, 6-4.

Meciul a durat o oră și 35 de minute și a mers destul de echilibrat până la 5-5 în primul set, când Andreea a reușit un break la zero, la prima șansă avută. În cel de-al doilea set echilibrul s-a rupt mai devreme și mai drastic: la 1-1, Andreea făcea deja break și avea să se distanțeze mai târziu la două breakuri. Wickmayer a recuperat unul când Andreea a servit pentru meci la 5-2, dar pe al doilea nu l-a mai putut lua înapoi. Până la urmă, Mitu a servit pentru meci cu succes la 5-4.

Stilul ei de joc seamănă cu al lui Wickmayer: atac de la prima minge, lovituri puternice și lungi pe ambele părți. Însă, spre deosebire de adversara sa, Andreea a fost superioară azi la câteva capitole. În primul rând a început punctele mai bine; procentajul punctelor câștigate pe ambele servicii a fost mai bun decât al belgiencei. Andreea a servit mai constant și când s-a aflat sub presiune (a salvat 4 mingi de break din 5, uneori cu servicii bine plasate). Serviciul doi a fost mai puțin atacabil (a încercat cu succes câteva și cu exteriorul). Al doilea aspect care a contat a fost faptul că și-a ținut sub control greșelile neforțate, lucru pe care belgianca nu l-a reușit. Wickmayer a lovit prea agresiv și n-a reușit să țină mingea în teren suficient. În setul doi, în pană de idei, a încercat câteva schimbări tactice, dar cu rezultate amestecate (una dintre ele fiind scurtele). Nu în ultimul rând, de-a lungul întregului meci, Andreea a izbutit să joace defensiv când se impunea și să aibă mai multă răbdare în schimburi.

În concluzie, jocul româncei a fost mai rotund și cu mai puține lipsuri. De asemenea, merită felicitări pentru felul în care și-a păstrat cumpătul și nu i-a permis belgiencei să revină în meci pe finalul setului doi. Ca atare, o victorie de care avea nevoie. În turul doi, Andreea va juca contra elvețiencei Stefanie Voegele, al dilea meci pe Terenul 1. Tot mâine va juca și Sorana Cîrstea contra turcoaicei Buyukakcay, pe Terenul Central, nu înainte de ora 15.00.

Alexandra Dulgheru nu a fost la fel de norocoasă. Jucând în paralel cu Andreea, Alex a avut un meci lung și solicitant contra ucrainencei Kozlova: două ore și 45 de minute. A câștigat primul set la tiebreak, însă în al doilea set (presărat cu 4 breakuri, câte două pentru fiecare) tiebreakul i-a revenit adversarei sale, fără ca Alex să se apropie periculos de o minge de meci. În decisiv, probabil resimțindu-se după efortul din primele două seturi, Alexandra a scăzut mult eficacitatea la serviciu, permițându-i adversarei să facă trei breakuri și să câștige cu 6-1.

La Stuttgart, Caroline Garcia a fost din nou eliminată în primul tur de o româncă. După Charleston, unde a pierdut la Irina Begu, acum a fost învinsă de Monica Niculescu. La primul punct al meciului, franțuzoaica a dat în out o dreaptă lovită pe slice-ul de forehand al Monicăi. La al doilea punct, Monica i-a pus o scurtă pe care Caroline a dat-o în fileu. Comentatorul a observat pe un ton un pic mai ridicat decâîn mod normal: ”Monica Niculescu nu o va lăsa pe Garcia să se simtă suficient de confortabil pentru a-și juca loviturile obișnuite”. Caroline era la primul meci contra jucătoarei române și încă de la primele mingi fusese întâmpinată cu acel gen de tenis care continuă să buimăcească adversarele. Câteva mingi mai târziu, Moni făcea break. Garcia și-a recuperat acest break imediat, doar pentru a-l pierde iar apoi la zero, și încă odată la sfârșitul setului unu. Setul secund a debutat și el cu un schimb de breakuri, însă ritmul s-a rupt la 2-2, când Monica a făcut un break și apoi la 4-2, când a mai făcut unul.

Monica a reușit să facă ce prezicea comentatorul englez: nu i-a dat ritm lui Garcia, a mișcat-o mult și în tipare imprevizibile pe teren. De asemenea, a returnat excelent pe ambele servicii ale franțuzoaicei și a apărat foarte bine. În game-urile pe propriul serviciu, Monica a reușit să aibă procentaje suficient de solide cât să nu fie amenințată serios. Cel mai dificil game pe propriul serviciu a fost ultimul din setul 1, când Monica a avut nevoie de trei mingi de set pentru a închide. În aceste condiții, scorul de 6-2, 6-2 reflectă destul de bine ce s-a întâmplat pe teren: o victorie confortabilă, în doar o oră și 9 minute. Monica este probabil satisfăcută de acest meci expeditiv: poate să-și păstreze energia pentru turul următor, care propune o adversară destul de dificilă în persoana Petrei Kvitova, cu care se revede după ce a bătut-o spectaculos la Cluj, în meciul de Fed Cup. Deși, stilistic, sunt multe asemănări între Petra și Caroline, din punct de vedere al experienței și palmaresului, cehoaica este la alt nivel. Să vedem dacă forma de moment va fi la fel de solidă, Petra fiind faimoasă pentru fluctuațiile sale de la o zi la alta.

Niculescu – Kvitova e primul meci de pe central, joi, urmat imediat după de Simona Halep – Laura Siegemund. 

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi