Victorie Sorana! Revanșă cu Pereira, se întâlnește cu Jankovic în turul 3

Adrian Țoca | 29 mai 2014

Sorana Cîrstea devine prima româncă în turul 3 la Roland Garros, după victoria în două seturi cu Teliana Pereira. O va întâlni pe Jelena Jankovic.

Roland Garros este oferit de

Sorana Cîrstea s-a calificat pentru al doilea an la rând în turul trei la Roland Garros, turneu la care a obținut și cea mai bună performanță a carierei. Joi, Sorana a învins-o cu 6-2, 7-5 pe brazilianca Teliana Pereira, într-un meci în care românca a fost pragmatică, a jucat foarte așezat, și-a pregătit calmă atacurile și nu s-a pierdut cu firea. 

Îmi place această variantă ușor îmbunătățită a Soranei. E un fel de 2.0.1, suntem într-un stadiu intermediar, mai durează ceva până la lansarea oficială. Încă se lucrează, produsul finit nu e gata, dar se fac retușuri din mers, uneori se fac și teste live, chiar dacă asta costă uneori, vezi seria recentă de rezultate nefaste. Însă, ca la orice lansare de produs nou, e nevoie de puțină răbdare și de puțină credință. Când schimbările implementate vor începe să funcționeze, rezultatul s-ar putea să surprindă plăcut pe multă lume.

La Sorana nu vorbim neapărat de o schimbare drastică, mai degrabă de niște ajustări. Sori a început să-și nuanțeze un pic jocul. Nu și l-a schimbat și, probabil, nici nu și-l va schimba vreodată. Nici nu ar trebui. Însă ceea ce a început să apară la ea tot mai des, nu tot timpul, dar mult mai des ca în anii trecuți, e răbdarea. Răbdarea de a construi puncte, de a aștepta și greșeli, dacă e nevoie, răbdare când a simțit, probabil, nevoia să apese pe trăgaci, dar a preferat să mai aștepte un schimb, sau două, pentru un moment și mai bun.

E un schimb cinstit, dar foarte eficient, și care ar putea să îi aducă multe, foarte multe bucurii pe termen lung. Sorana renunță la câteva lovituri fulgerătoare per meci, dar primește în schimb mai multă stabilitate, mai multă consistență în joc și mai multă fluență în scor. N-o să plângă nimeni că loviturile direct câștigătoare sunt mai puține, dacă victoriile sunt mai multe.

Cu Pereira, Sorana a cules roadele noii ele abordări în două perioade ale jocului. Întâi, în setul întâi, când a sprintat și a închis la 6-2 în numai 28 de minute. Apoi, pe final de set secund, când a atins maximul de concentrare și coerență pe perioada de la 4-5 la 7-5. Anterior, Sorana făcuse break, dar, în unicul game slab făcut pe serviciu, l-a cedat imediat înapoi, astfel că a ajuns în situația de a servi ca să rămână în set. O situație cu potențial de a deraia în ceva complicat, însă Cîrstea a rezolvat-o foarte profesionist, cu un sandwich între două servicii autoritare și un break obținut metodic, pas cu pas. Două winnere și o eroare obținută au închis acel game 11 și i-au semnat sentința braziliencei.

Se spune că “dacă m-ai păcălit o dată, e meritul tău. Dacă m-ai păcălit și a doua oară, e prostia mea”. Sorana a avut grijă să nu se mai lase păcălită a doua oară de o Pereira bătăioasă, foarte motivată, dar cu un bagaj mult sub cel al româncei. Povestea de la Charleston, unde românca a lăsat să-i scape victoria printre degete nu s-a mai repetat și pentru că Sori a venit cu un plan de care s-a ținut cu dinții până la capăt. “Știam că se așează mereu la dreaptă, așa că am încercat să o presez mai mult pe rever, dovadă că mi-a oferit multe puncte de pe această parte. Am făcut un joc destul de bun, n-am făcut multe puncte spectaculoase, dar mi-am văzut de joc liniștită și cred că jocul a curs mereu în favorea mea. De mâine mă concentrez pe meciul următor”.

“Liniștită” e cuvântul cheie. Dacă își va păstra aceeași linie, Sorana are toate șansele să stea foarte mult la Paris. Partea de tablou pe care se află îți lasă gura apă. Pentru Sori urmează Jelena Jankovic, care n-are un sezon ieșit din comun și de numele căreia se leagă două dintre cele mai frumoase victorii ale carierei Soranei, îndeosebi cea de la Roland Garros, din 2009, dar și cea de la Roma, din 2012. Nici amintirea succesului de la Toronto de anul trecut, când a mers până în finală, nu e prea îndepărtată. De multe ori apariția pe traseu a lui Jankovic (4-2 în meciurile directe) i-a priit Soranei. “Ne cunoaștem destul de bine, va fi o bătălie frumoasă. E un meci de jucat. Va fi important să intru hotărâtă și să-mi impun jocul”.

Dincolo de Jankovic și până, hăt, spre semifinală, au rămas și mai puține nume de speriat pe fostul sfert de tablou al lui Na Li. Sara Errani sau Julia Glushko în turul 4, și una dintre Petkovic/Mladenovic/Bertens/Soler Espinosa în sferturi. Nu vă uitați acum, dar lucruri foarte frumoase sunt foarte posibile în Parisul lui 2014.

Dar Sorana evită, deocamdată, să se uite atât de departe. Vorbește despre necesitatea păstrării atenției pe următorul meci. Și, mai important, vorbește de asemenea și despre îmbunătățiri: “Am foarte mult spațiu pentru îmbunătățiri, ceea ce e bine, pentru că pot să urc mult mai sus. Am fost înzestrată cu talent, dar la nivelul ăsta diferența e făcută de foarte multă muncă și disciplină”.

 

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi