Victorie pătimită, dar prețioasă: Simona Halep merge în turul 3 la Beijing, se revede cu Petkovic

Treizecizero | 30 septembrie 2014

Simona Halep s-a calificat în turul al treilea al turneului Premier Mandatory de la Beijing, după o victorie în două seturi cu Lin Zhu.

Simona Halep continuă parcursul în turneul de la Beijing cu o altă victorie în două seturi: 7-5, 6-4 cu chinezoaica Lin Zhu. N-a fost însă deloc o zi ușoară pentru numărul 2 mondial. Chinuită de dureri la coapsa stângă (motiv pentru care a cerut un timeout medical între cele două seturi) și bombardată de forehandul impresionant al adversarei sale, Simona s-a folosit însă de experiența superioară și a făcut suficient cât să treacă la limită de o jucătoare cu potențial.

Meciul abia începuse și comentatoarea britanică lăsa să-i scape deja un “Wow!” sincer, reacție după câteva forehanduri masive expediate de Lin. Netulburată și nonșalantă, chinezoaica de pe locul 167 a transmis din prima ce are de gând să facă împotriva Simonei: să plesnească fiecare minge cu autoritate. Un plan de joc care implică însă, pe lângă multe lovituri direct câștigătoare, și destule erori ușoare, iar Lin Zhu a plătit pentru entuziasmul exagerat, pierzându-și serviciul în primul game.

Simona a răspuns cu un hold închis prin două servicii excelente consecutive: un as dovedit as după un challenge inspirat, plus un alt serviciu nereturnat. Serviciul consistent a dus-o la 3-1 pe româncă, dar a părăsit-o ulterior. Lin Zhu a atacat virulent fiecare serviciu secund al Simonei și a făcut break la 3-3, grație unei combinații spectaculoase de atacuri cu dreapta și cu reverul, încheiate cu un vole la fileu.

Halep era trasă într-un meci care începea să semene cu cel din primul tur, de la US Open. Contextul era, altminteri, asemănător: o jucătoare din țara gazdă, cu un ranking mult inferior, cu puține de pierdut și capabilă să genereze forță în exces în lovituri. Tulburată de direcția în care se îndrepta meciul, Halep a încercat să stăvilească furtuna și să-și aleagă momentele în care să răspundă. La 4-4 și egalitate, Simona a plimbat-o inspirat pe adversara ei, obligând-o să abandoneze o minge în fileu, pentru minge de break. Dar Lin a servit remarcabil și a salvat break point-ul, apoi a închis gameul cu un punct superb, un rever în lung de linie la capătul unui alt rally intens.

Dintr-o dată, Simona servea ca să rămână în set. Și lucrurile nu au început grozav. Simo a greșit un forehand care se cerea lovit, în condițiile în care lungul terenului era complet deschis, dar, ca și în momentele dificile din turul 1, Halep și-a ținut nervii în frâu și serviciul intact. Momentul critic fusese depășit, iar Simona a negociat mult mai înțelept continuarea jocului, în ciuda problemelor fizice care și-au făcut apariția la coapsa stângă, și care au jenat-o pentru tot restul jocului. 

Jucând prin durere, Simona a jucat foarte bine punctele cheie: un retur superb în cross la 5-5 i-a oferit o nouă șansă de break, pe care a concretizat-o de data aceasta. Iar un serviciu la zero a închis setul.

După o pauză în care Simona a mers la vestiar pentru un timeout medical în urma căruia a revenit cu piciorul stâng bandajat din greu, setul secund a curs după același scenariu ca și primul, cu diferența că deznodământul a fost mult mai previzibil. Ca și în primul set, Simona a făcut repede break, l-a dat înapoi cu un serviciu slab, apoi și-a curățit jocul. Și-a ales foarte bine momentele în care a atacat cu forehandul, s-a apărat perfect pentru al doilea break și, în ciuda celor cinci mingi de meci ratate, de care Zhu s-a agățat în continuare netulburată, n-a mai fost loc de emoții suplimentare. Pe linia dreaptă a meciului, Simona a înțeles mai bine cum să o joace pe adversara sa, cum să-i neutralizeze forța și cum să obțină mai ușor erori neforțate. Per total, Simona a terminat meciul cu Lin Zhu cu 15 lovituri direct câștigătoare (versus 18 ale adversarei sale) și 25 de erori neforțate (versus 39). Românca a servit 55 la sută pe primul, câștigând 77 la sută din punctele jucate cu first serve, și a reușit patru ași. „Sunt fericită că am putut închide meciul în două seturi și să trec în turul trei pentru prima dată aici”, a spus Simona, pentru site-ul WTA.

O victorie relativ dificilă și nestrălucită, dar obținută cu maturitatea unui veteran care, în condiții ostile, își manageriază foarte deștept resursele limitate, ieșind în bătaia focului pe alese. Trebuie remarcată discrepanța între punctele de rutină și punctele cu adevărat importante. Ultimele au mers, în marea lor majoritate, la româncă.

„E un meci bun pentru mine, care îmi dă încredere, pentru că am luptat din greu, în condițiile în care am avut și probleme la picior”, a spus Simona.

Succesul o păstrează pe româncă în cărți în lupta pentru locul 2, poziție pentru care trei jucătoare (Simo, Maria Sharapova, Petra Kvitova) au șanse în această săptămână. Pentru Simona urmează o zi de pauză la simplu, dar în care va juca la dublu, alături de Raluca Olaru. Apoi vine linia dreaptă, cu multe cunoștințe vechi pe traseu. Prima este Andrea Petkovic, într-o reeditare a semifinalei de la Roland Garros. 

Amintiri frumoase cu Petko

După ce o învinsese dramatic pe Monica Niculescu în turul 1, Andrea a eliminat-o pe Madison Keys, scor 6-2, 6-3. Va fi o revedere care ar trebui să îi trezească amintiri frumoase româncei: de numele lui Petkovic se leagă două dintre bornele carierei Simonei. 

Mai întâi a fost primul titlu al carierei, câștigat de Simona la Nurnberg, într-o finală cu Petkovic. Apoi, prima finală de Grand Slam a carierei, obținută în primăvară după o victorie emoțională cu aceeași adversară din Germania. În total, Simona a câștigat trei dintre cele patru meciuri directe cu Petkovic. Toate cele trei victorii au venit recent: în 2013, în finala de la Nurnberg, în turul 2 la Tokyo 2013 și în semifinala de la RG. Singura victorie a jucătoarei germane datează din 2009, în sferturile challengerului de la București. 

Tot azi, Agnieszka Radwanska a părăsit turneul, devenind cel mai important cap de serie deja eliminat. Aga a cedat în două seturi cu Roberta Vinci, 6-4, 6-4. A fost urmată, mai apoi, de Eugenie Bouchard, care a acuzat și ea probleme la coapsă și a fost învinsă de Sabine Lisicki, 6-2, 6-4. În alte meciuri, Maria Sharapova a învins-o pe Svitolina (6-2, 6-2), iar Angelique Kerber își păstrează speranțele de a prinde un loc în Singapore pe ultimii metri, după o victorie cu Zarina Diyas (6-3, 6-1).

Adversara din sferturi a învingătoarei dintre Petkovic și Halep se va alege dintre Sabine Lisicki și Ana Ivanovic. 

Tabloul optimilor de finală

Serena Williams – Lucie Safarova
Alize Cornet/Lauren Davis – Sam Stosur/Caroline Wozniacki

Petra Kvitova/Shuai Peng – Venus Williams
Ekaterina Makarova – Roberta Vinci

Angelique Kerber – Svetlana Kuznetsova
Carla Suarez Navarro – Maria Sharapova

Sabine Lisicki – Ana Ivanovic
Andrea Petkovic – SIMONA HALEP 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi