Victor Hănescu l-a eliminat pe Bernard Tomic și merge în turul 2

Adrian Țoca | 28 mai 2013

A doua victorie românească la Paris, după cea a Soranei, vine de la Hăne.

Roland Garros este oferit de

Singurul reprezentant al României pe tabloul masculin continuă cursa. Victor Hănescu l-a eliminat pe australianul Bernard Tomic într-o partidă care a fost întreruptă de ploaie. Românul a câștigat primele două seturi la mare luptă, 7-5 și 7-6, iar Tomic s-a retras în setul 3, după ce Victor făcuse break și conducea cu 2-1. În setul 1, Bernard a primit îngrijiri medicale, iar în setul al doilea, în tie-break, a avut o minge de set. Este pentru a doua oară, în tot atâtea întâlniri în acest an, când Tomic se retrage într-un meci cu Hănescu, după precedentul Dubai, când australianul s-a retras la 3-2 pentru român.

N-a fost o situație ușoară pentru Victor, dar românul a manageriat-o ideal. N-a fost ușoară din mai multe motive. Mai întâi, din cauza amânării cauzate de ploaie. Nu e deloc simplu (precum pare) să stai în vestiar și să aștepți cine știe cât să fii chemat să joci. În primul rând, nu ai cum să stai, pur și simplu. Trebuie să ai grijă să fii gata în orice moment. Se poate întâmpla să fii obligat să te încălzești de mai multe ori, din cauza unor alarme false în ce privește vremea. Ploaia se poate opri, lăsând impresia că jocul va fi reluat, și se poate porni imediat. Trebuie să treci iar prin aceeași rutină. Spre exemplu, Djokovic povestea, la conferința de presă de azi, că a trebuit să se încălzească de 5-6 ori pentru meciul cu Goffin. În al doilea rând, e greu din punct de vedere mental. Riști să pici pe gânduri, să-ți pui prea multe întrebări, să te îndoiești, să gândești prea mult meciul.

Apoi, n-a fost simplu pentru Victor dintr-un alt motiv. Încă din startul meciului, Tomic s-a accidentat la coapsă, apoi a solicitat time-out după primele trei game-uri. Să joci cu un adversar accidentat poate fi o problemă care nu-și găsește așa ușor rezolvare. Oponentul poate să-și schimbe planul și să riște totul sau nimic, „go for broke” cum se spune, și să-i iasă. Sau se poate reface din mers, în funcție de ce problemă a avut. Sau tu să crezi că va ceda fizic și să te bazezi prea mult pe asta. Iată tot atâtea motive pentru care nu e deloc o situație confortabilă. 

Victor i-a găsit rezolvare, ieșind cu bine și din niște situații complicate. A avut mingi de break de salvat în câteva game-uri pe final de set doi, apoi a scăpat de o minge de set a lui Tomic în tiebreak, în condițiile în care el ratase, la rându-i, două set poins. De altfel, capitolul mingi de break salvate a făcut diferența. Victor a concretizat 3/5 și a salvat 10/11.

Hănescu îl va întâlni acum pe Dmitri Tursunov, rusul care l-a eliminat pe Alexandr Dolgopolov în trei seturi, 7/6, 6/4, 7/6. Scorul întâlnirilor directe dintre Victor și Tursunov este de 3-1 în favoarea ultimului, dar niciuna dintre aceste meciuri nu s-a jucat pe zgură.

Din păcate, la feminin Irina Begu a cedat cu Silvia Soler Espinosa, 3-6, 2-6, dar ziua ne-a mai adus o victorie.

Întors la un turneu de Slam pentru prima oară după cinci ani (ultima oară, tot la RG, cu Horia Tecău), Florin Mergea a făcut un meci foarte bun alături de germanul Philipp Marx, cei doi trecând de francezii Monfils/Ouanna, scor 6-3, 7-6. Pe un teren înțesat de suporteri, Florin a fost cel mai bun de pe teren, reușind câteva execuții excelente în momente cheie, mai ales în setul doi, când dublul francez a avut o serie de momente în care amenința cu break-ul. E o victorie care încununează munca de mai bine de un an a lui Mergea, care a luat-o de la cel mai de jos nivel, a muncit mult în turnee de rang inferior și a ajuns acum în turul 2 la Roland Garros. Să sperăm că drumul lui la acest turneu va continua și dincolo de meciul următor. Adversari vor fi învingătorii dintre perechile Fleming/Marray și A.Sa/F.Lopez.

Miercuri e rândul lui Horia Tecău să debuteze la dublu, tot contra unui dublu francez, Mannarino/Paire. De notat că Max Mirnyi este campion en-titre la Paris, el câștigând proba de dublu în ultimii doi ani alături de Daniel Nestor. Nu s-ar supăra nimeni să-și rețină titlul anul acesta, nu?

De asemenea, Sorana Cîrstea va juca azi pentru un loc în turul 3 și  o probabilă întâlnire cu Serena Williams. Sorana o întâlnește pe suedeza Johanna Larsson, cea care a eliminat-o pe Monica Niculescu în prima manșă. Este ultimul meci programat pe terenul 5. Sori a câștigat cele două meciuri anterioare cu adversara de azi, jucate în 2009 și 2010, primul dintre ele pe zgură, jucat chiar în Suedia, la Bastad. Azi se anunță vreme frumoasă la Paris, șansele de ploaie sunt sub 20 la sută și abia după ce programul zilei ar trebui să se termine.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi